Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης στη Handelsblatt: Η Τουρκία να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται

Image
Κυριάκος Μητσοτάκης
 clock 15:29 | 15/12/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

Την άμεση αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, «καθώς είναι ξεπερασμένοι» προέκρινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ανταποκριτή της εφημερίδας Handelsblatt Γκερτ Χέλερ στην Αθήνα. Παράλληλα έστειλε κι ένα μήνυμα στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντάς του χαρακτηριστικά: «Ελάτε να αντικρίσουμε το μέλλον και όχι το παρελθόν».

«Οι κανόνες θα πρέπει να αλλάξουν, καθώς είναι ξεπερασμένοι. Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, με το οποίο να διασφαλίζεται η δημοσιονομική βιωσιμότητα. Είμαι ο πρώτος που το ζητά αυτό διότι το χρέος μας είναι ακόμα πολύ υψηλό. Από την άλλη ωστόσο το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να εγγυάται ότι δεν θα επιβάλλεται λιτότητα αναίτια με αποτέλεσμα να στραγγαλίζεται η ανάπτυξη την οποία εν τέλει όλοι επιθυμούμε», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως «είναι οπωσδήποτε θετικό ότι το Βερολίνο παρακολούθησε τις αλλαγές που συντελέστηκαν στην Ελλάδα την τελευταία διετία. Συγυρίσαμε τα οικονομικά μας και εφαρμόσαμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσουμε ότι ποτέ δεν θα ξαναζήσουμε μια κρίση χρέους. Χαίρομαι που ο κ. Λίντνερ το αναγνωρίζει. Είναι σημαντικό για το διάλογο σχετικά με την μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με την επαναπροσέγγιση Ελλάδας-Τουρκίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε: «Η Άγκυρα θα πρέπει να κατανοήσει ότι Ελλάδα και Κύπρος δεν εκβιάζονται. Από το 1995 μας απειλεί με πόλεμο σε περίπτωση που προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε ωστόσο να κατανοήσουμε αυτή την απειλή».

Στο ερώτημα αν θα επιθυμούσε περισσότερη στήριξη από το Βερολίνο σε αυτά τα ζητήματα, ο έλληνας πρωθυπουργός είπε: «Νομίζω ότι η καγκελάριος Μέρκελ κατέβαλλε ειλικρινείς προσπάθειες διαμεσολάβησης. Θέλουμε όμως την υποστήριξη της Γερμανίας. Η Γερμανία δεν είναι μια αμέτοχη, ουδέτερη, τρίτη χώρα. Ανήκουμε στην ίδια ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τέλος, αναφερόμενος στην οικονομική κρίση που βιώνει η Τουρκία τόνισε: «Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση δεν μας ικανοποιεί, αφού ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει την περιοχή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΥΡΙΖΑ για Μητσοτάκη: «Από τον Μάιο γνώριζε για την έκρηξη θνητότητας εκτός ΜΕΘ»

Στις Βρυξέλλες το πρώτο τετ-α-τετ Τσίπρα με Ανδρουλάκη

Μητσοτάκης: Η κρατική παρέμβαση στην Εύβοια δεν έχει προηγούμενο

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis