Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας να δώσει εξηγήσεις – Η αποπομπή Παππά είναι μονόδρομος

Image
κυριάκος μητσοτάκης
 clock 11:54 | 07/07/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

«Προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη της εργασίας και των πιο αδύναμων» σημείωσε ο πρωθυπουργός, κατα τη διάρκεια συνέντευξής του στο ραδιόφωνο του Σκάι.

«Μέσα σε ένα χρόνο, έγιναν όσα δεν είχαν προχωρήσει για δεκαετίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην μείωση φόρων,  στην ψηφιοποίηση του κράτους και την πρόσβαση των πολιτών σε βασικές υπηρεσίες χωρίς ουρές, αλλά και στην αντιμετώπιση δύο μεγάλων κρίσεων.

Στο εξής, «η προσοχή μου είναι εστιασμένη στα ζητήματα που αφορούν στην  οικονομία» σημείωσε, προσθέτοντας ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι η απορρόφηση των μεγάλων κραδασμών από της οικονομικής κρίσης και η επιτάχυνση, με την αίσθηση του κατεπείγοντος του πλαισίου αλλαγών. « Θα υποστηρίξουμε ένα γενναίο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, για να αλλάξουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα» είπε, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση θα κριθεί και απο την ικανότητα της να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.

Παραδέχτηκε ότι ο ερχόμενος χειμώνας θα είναι δύσκολος, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση απέδειξε ότι το κράτος σκύβει πάνω από τους εργαζόμενους. «Υποστηρίξαμε την οικονομία με ένα συνολικό πακέτο 24 δις.  Θα υποστηρίξουμε την  οικονομία μέχρι να έλθουν τα νέα χρήματα από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ» είπε ο πρωθυπουργός.

Αντιμετωπίσαμε κρίσεις – παρουσιάσαμε έργο

Στους 12 μήνες που είμαστε κυβέρνηση, αντιμετωπίσαμε κρίσεις και παρουσιάσαμε έργο, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Έχουμε παράγει σημαντικό νομοθετικό έργο, μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν ψηφιστεί 85 νομοσχέδια», είπε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συνέπεια λόγων και έργων που όπως είπε επέδειξε η κυβέρνηση.

Αποδείξαμε ως χώρα και κράτος ότι μπορούμε να φέρουμε εις πέρας δύσκολες ασκήσεις όπως αυτή με τον κοροναϊό, σημείωσε, προσθέτοντας ότι η «δυσκολότερη απόφαση ήταν να κλείσουμε τη χώρα με πολύ δραστικό τρόπο. Ήταν δύσκολο ότι έπρεπε να προστατεύσουμε την ασφάλεια των πολιτών και γνώριζα ότι θα οδηγούσα την οικονομία σε βαθιά ύφεση. Ελπίζω να δικαιωθώ. Κερδίζουμε την πρώτη μάχη. Η δυνατότητα ανάκαμψης αναμένεται να επιβεβαιωθεί, ωστόσο η χώρα είναι πιο ισχυρή από ό,τι ήταν πριν παρά την ύφεση», ανάφερε.

Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κοροναϊού

Σχετικά με τα χθεσινά στοιχεία των νέων κρουσμάτων «είχαμε μεγαλύτερο πρόβλημα στα χερσαία σύνορα» όπως αποδείχτηκε είπε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε στην αρχή ακόμα. Ο Ιούλιος είναι ένας πολύ δύσκολος μήνας για τον τουρισμό. Οι λίγοι που θα ταξιδέψουν φέτος θα θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα», ανέφερε, ενώ σε ότι αφορά την απαγόρευση εισόδου πολιτών από τη  Σερβία, ο πρωθυπουργός είπε ότι η απόφαση έγινε κατανοητή.Έχουμε ένα σύγχρονο αλγόριθμο που τον βελτιώνουμε και μπορούμε να παίρνουμε αποφάσεις» είπε, προσθέτοντας : «Εκπέμπουμε την εικόνα μιας σοβαρής χώρας. Αν χρειαστεί θα κλείσουμε και πάλι τα σύνορα».

Στο ερώτημα αν ανησυχεί από τα φαινόμενα χαλάρωσης των Ελλήνων στον κοροναϊό και τι θα κάνει με τα πανηγύρια του Αυγούστου και αν φοβάται δεύτερο κύμα είπε: «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα κοροναϊού, πιο έτοιμοι από την πρώτη φορά». Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αύξηση κλινών εντατικής θεραπείας έτσι ώστε μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουμε το μέσο όρο.

Είπε ακόμα ότι ελπίζει πως θα υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα για τα πιο δύσκολα περιστατικά και έως το τέλος του χρόνου θα υπάρχει και το πολυπόθητο, όπως είπε εμβόλιο.

«Τα πανηγύρια μας έχουν προβληματίσει και το έχω συζητήσει. Δεν κινούμαστε στην κατεύθυνση της απαγόρευσης και θα υπάρχει αυξημένη επιτήρηση»
Ανησυχώ από την κοινωνική χαλάρωση που υπάρχει και την θεωρώ αναμενόμενη. Όμως έχουμε μια υποχρέωση προς τους εαυτούς μας να είμαστε πιο υπεύθυνοι να φοράμε μάσκες και τα ζητήματα των κοινωνικών αποστάσεων είναι πιο δύσκολο να το εφαρμόσει κανείς αυτό.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι έχει ζητήσει από την επιτροπή των λοιμωξιολόγων την κατάργηση του ορίου των έξι ατόμων στα τραπέζια στην εστίαση.

Για τα εισαγόμενα κρούσματα είπε ότι τα διαχειρίζονται με επαγγελματισμό.

Για το αν θα ξαναζήσουμε γενική καραντίνα είπε ότι εκτιμά πως δεν θα χρειαστεί ξανά. Όλοι έχουν καταλάβει ότι το κόστος δεν το αντέχει καμία οικονομία και έτσι αν χρειαστεί θα πηγαίνουμε σε στοχευμένες καραντίνες.

Για τον ανασχηματισμό

Για τον ανασχηματισμό ο πρωθυπουργός είπε ότι όταν ο ίδιος κρίνει ότι υπάρχει ανάγκη θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις. «Κάποια στιγμή προφανώς και θα γίνουν  αλλαγές στην κυβέρνηση. Δεν είναι της στιγμής να γίνουν οι αλλαγές και όταν είναι θα το μάθετε από μένα», συμπλήρωσε.

Για την πορεία της χώρας από δω και πέρα και την πιθανότητα εκλογών είπε πως «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Η χώρα πηγαίνει στη σωστή κατεύθυνση.»

«Θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα»

Σε ότι αφορά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, την επιτυχία στην διαχείριση της κατάστασης στον Έβρο και το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο πρωθυπουργός είπε:

«Είμαστε γείτονες, έχουμε διαφορές, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να μιλάμε. Ο κ. Ερντογάν δεν ήθελε να μιλάει μαζί μου, μετά την επιτυχία στον Έβρο. Είναι σημαντικό να μπορούμε να μιλάμε.» Πλέον έχουν αποκατασταθεί οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης διευκρινίζοντας ότι δεν ήταν η Ελλάδα, η χώρα στην ΕΕ που επέμεινε να εξαιρεθεί η Τουρκία από το πρώτο άνοιγμα των συνόρων.

Στη συνέχεια είπε ότι έχει ορίσει ως προϋπόθεση για διάλογο να μην υπάρχει κλιμάκωση και ένταση από την πλευρά της Τουρκίας.

Τόνισε, δε, ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ότι η Ελλάδα έχει το διεθνές δίκαιο με το μέρος της. «Πρώτη ουσιαστική σύμμαχος της Ελλάδας είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

Σχετικά με το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε πως δεν προέκυψε από την διαμεσολάβηση της Μέρκελ, αλλά υπήρχε πρόθεση από μέρους του για διάλογο και επίλυση. «Είχα ενημερώσει την καγκελάριο. Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβητές, ούτε διαιτητές.»

Ωστόσο, όπως είπε, ο διάλογος της ΕΕ με την Τουρκία είναι διαφορετική υπόθεση.

Όσον αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο αναπόφευκτα θα έχει επιπτώσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, προσέθεσε.

«Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, που είναι αδιαμφισβήτητα, με όποιο τρόπο κριθεί κατάλληλος.»

Σχετικά με την κατάσταση που ξέσπασε στον Έβρο και τη διαχείρισή της από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η απόφαση ήταν τελείως αυτονόητη. «Ο Έβρος ήταν στο δικό μου μυαλό τελείως αυτονόητη απόβαση. Δεν προβληματίστηκα ιδιαίτερα».

«Ο Τσίπρας οφείλει να δώσει εξηγήσεις»

Για τα σκάνδαλα τα οποία έχουν δει το φως τις τελευταίες εβδομάδες είπε: «Η κυβέρνηση δεν εμπλέκεται σε τίποτα από όλα αυτά. Η Βουλή έχει αναλάβει να διερευνήσει την υπόθεση γύρω από ένα οργανωμένο παραδικαστικό κύκλωμα. Με βάση το πόρισμα θα γίνουν οι επόμενες κινήσεις σε ότι αφορά τον κ. Παπαγγελόπουλο».

«Το 2016 επιχειρήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ μια απόπειρα χειραγώγησης του τηλεοπτικού τοπίου αλλά είναι καινούρια όλα αυτά; Είχα μιλήσει γι’ αυτά στην Βουλή από τότε και το σχέδιό τους δεν υλοποιήθηκε γιατί υπήρχαν θεσμικά αντίβαρα όπως το ΣτΕ», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η καλύτερη απάντηση σε αυτές τις ζοφερές ιστορίες είναι η ίδια η ενίσχυση των θεσμών και της δημοκρατίας, είπε ακόμα. Η δημοκρατία μας σήμερα είναι πιο στέρεη και πιο ισχυρή, είπε ακόμα και αναφέρθηκε στην αναθεώρηση του συντάγματος.

Το δικό μου όραμα είναι να κοιτάζω στο μέλλον και να διασφαλίζω ότι οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση να φτάνει στα αρμόδια όργανα.

Υπάρχει ένα ζήτημα όταν ο τέως πρωθυπουργός δεν δίνει επαρκείς εξηγήσεις για τον στενότερο συνεργάτη του. Το οφείλει ο κ. Τσίπρας και στους δικούς του υποστηρικτές. Περιμένω να ακούσω από τον κ. Τσίπρα τι έχει να πει. Η αποπομπή Παππά νομίζω ότι είναι μονόδρομος. Η χώρα χρειάζεται μια σοβαρή και αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός.

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis