Πολιτική

Μαριάς: Να αποσυμφορηθούν τα hotspots του ανατολικού αιγαίου

μαριας

Γραπτή Ερώτηση κατέθεσε την Δευτέρα 29 Αυγούστου στην Ευρωβουλή, ο  Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής, Νότης Μαριάς, με την οποία ζητά την άμεση αποσυμφόρηση των hotspots του Ανατολικού Αιγαίου αλλά και την δρομολόγηση της μετεγκατάστασης των προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Ειδικότερα, στην Γραπτή Ερώτησή του που απευθύνεται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής εξηγεί ότι, εν μέσω τουριστικής περιόδου, στα κέντρα πρώτης υποδοχής των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εκδηλώθηκαν βίαια επεισόδια τα οποία οδήγησαν σε δυσφήμιση των παραπάνω νησιών και συνακόλουθα σε μείωση του τουρισμού, την ίδια στιγμή που απειλούν την ασφάλεια των νησιωτών.

Στη συνέχεια, ο Νότης Μαριάς αναφέρει ενδεικτικά κάποια περιστατικά που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού: «στις 2/6/2016 βίαια επεισόδια μεταξύ προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων ξέσπασαν στο hotspot που βρίσκεται στο Βαθύ Σάμου με αποτέλεσμα έξι τραυματίες και πρόκληση πυρκαγιάς μικρής έκτασης˙ στις 10/7/2016 στο hotspot στα Λέπιδα Λέρου περίπου 200 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και κατέλαβαν δημόσιο χώρο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης εντός του χώρου παραμονής τους˙ στις 19/7/2016 και ξανά στις 6/8/2016 στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο, πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες προέβησαν σε βίαιη διαμαρτυρία εντός και εκτός του χώρου παραμονής για την κωλυσιεργία στις διαδικασίες έκδοσης ασύλου και για τις συνθήκες διαβίωσης τους», ενώ σημειώνει και την δήλωση του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ ότι «όσο επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής των προσφύγων, τόσο μεγαλύτερη ένταση υπάρχει και αυξάνονται αντίστοιχα τα επεισόδια στις δομές φιλοξενίας».

Συνεπώς, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει άμεσα μέτρα ώστε να αποσυμφωρηθούν τα παραπάνω hotspots και να επισπευσθεί η μετεγκατάσταση των εκεί φιλοξενουμένων προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Γραπτής Ερώτησης του Νότη Μαριά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Θέμα: Άμεση αποσυμφόρηση των hotspots του Ανατολικού Αιγαίου με ταυτόχρονη δρομολόγηση της μετεγκατάστασης των εκεί προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Εν μέσω τουριστικής περιόδου, στα κέντρα πρώτης υποδοχής (hotspots) των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου εκδηλώθηκαν βίαια επεισόδια που οδηγούν σε δυσφήμιση των παραπάνω νησιών και συνακόλουθα σε μείωση του τουρισμού, ενώ επιπλέον απειλούν την ασφάλεια των νησιωτών.

Ενδεικτικά: στις 2/6/2016 βίαια επεισόδια μεταξύ προσφύγων διαφορετικών εθνικοτήτων ξέσπασαν στο hotspot που βρίσκεται στο Βαθύ Σάμου με αποτέλεσμα έξι τραυματίες και πρόκληση πυρκαγιάς μικρής έκτασης˙ στις 10/7/2016 στο hotspot στα Λέπιδα Λέρου περίπου 200 πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες πραγματοποίησαν μαζική έξοδο και κατέλαβαν δημόσιο χώρο διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης εντός του χώρου παραμονής τους˙ στις 19/7/2016 και ξανά στις 6/8/2016 στο hotspot της ΒΙΑΛ στη Χίο, πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες προέβησαν σε βίαιη διαμαρτυρία εντός και εκτός του χώρου παραμονής για την κωλυσιεργία στις διαδικασίες έκδοσης ασύλου και για τις συνθήκες διαβίωσης τους.

Όπως δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ, όσο επιμηκύνεται ο χρόνος αναμονής των προσφύγων, τόσο μεγαλύτερη ένταση υπάρχει και αυξάνονται αντίστοιχα τα επεισόδια στις δομές φιλοξενίας.

Ερωτάται η Επιτροπή, ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να αποσυμφωρηθούν τα παραπάνω hotspots και να επισπευσθεί η μετεγκατάσταση των εκεί φιλοξενουμένων προσφύγων σε άλλες χώρες της Ε.Ε.;

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις

ΚΙΝΑΛ

Για «εικόνες που σοκάρουν» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με το περιστατικό αστυνομικής βίας σε βάρος πολιτών στη Νέα Σμύρνη.

«Η αστυνομική βία στη χώρα μας παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις .Οι εικόνες της σημερινής επίθεσης της αστυνομίας κατά των νέων ανθρώπων στην Ν.Σμύρνη σοκάρουν. Δεν έτυχε ,είναι επιλογή της Κυβέρνησης και προσωπικά του κ Μητσοτακη .Όσο ο κόσμος τους γυρίζει την πλατη ,τόσο θα καταφεύγουν στην καταστολή».

Ειδήσεις σήμερα 

Γεννηματά: «Εμείς οι γυναίκες πρέπει να μπούμε μπροστά»

Νέα Σμύρνη: Χημικά στη συγκέντρωση κατοίκων μετά την ένταση με την αστυνομία

ΕΛ.ΑΣ. για Νέα Σμύρνη: "Η αστυνομία δέχθηκε απρόκλητη επίθεση" - Διατάχθηκε ΕΔΕ