Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάρδας: Στόχος μας η βελτίωση του ισοζυγίου συναλλαγών με την Κίνα

Image
δημήτρης μάρδας
 clock 13:04 | 30/06/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών με την Κίνα είναι ένας από τους βασικούς στόχους της επίσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της υπουργικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην Κίνα, δηλώνει στο Πρακτορείο ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας. «Μας ενδιαφέρει η Κίνα ως εθνικός εταίρος στον χώρο των εξαγωγών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων», προσθέτει ο κ. Μάρδας και επισημαίνει ότι «ως υπουργείο Εξωτερικών (θέλουμε) να κινητοποιήσουμε δυνάμεις που έχει η συγκεκριμένη χώρα στον χώρο των ιδιωτικών επενδύσεων».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του υφυπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα στο Πρακτορείο:
Συνοδεύετε τον πρωθυπουργό στην Κίνα, στο Πεκίνο και τη Σαγκάη το Σάββατο. Τι προσδοκάτε από τις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Κίνας.
Κατ' αρχάς γνωρίζετε ότι μας ενδιαφέρει η Κίνα ως εθνικός εταίρος στο χώρο των εξαγωγών και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, υπάρχει ένα σύνολο πρωτοκόλλων που θα υπογραφεί στο πλαίσιο της ευρύτερης επίσκεψης. Εμείς ως υπουργείο Εξωτερικών πρόκειται να οργανώσουμε μετά τη συγκεκριμένη επίσκεψη τη μικτή διϋπουργική επιτροπή Κίνας-Ελλάδας, η οποία θα λάβει χώρα στην Αθήνα και από την άλλη πλευρά θα έχουμε την ευκαιρία εκεί να επισκεφθούμε διάφορα επενδυτικά funds και τα οποία έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον έτσι ώστε να τα ενημερώσουμε και να δουν πως μπορούν να επενδύσουν στη χώρα μας. Οπότε όλο αυτό το πλαίσιο της επίσκεψης καταλαβαίνετε αγγίζει ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων, που αρχίζει από τον πολιτισμό και φθάνουμε στις γνωστές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις που επιδιώκουμε να αναπτύξουμε με την Κίνα.
Κύριε υπουργέ ποιο είναι το επίπεδο των εμπορικών εξαγωγών ή εισαγωγών μας από την Κίνα και προς την Κίνα;
Έχουμε ένα πολύ μεγάλο εμπορικό έλλειμμα. Αυτό προσπαθούμε να το διορθώσουμε και βέβαια το εμπορικό έλλειμμα μπορεί να βοηθηθεί από μία προσέλευση Κινέζων τουριστών, που θα βελτιώσει όλη την κατάσταση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που παραμένει βέβαια, εξακολουθεί να παραμένει αρνητικό, αλλά καταλαβαίνετε εμάς μας ενδιαφέρει να σμικρίνουμε αυτό το συγκεκριμένο έλλειμμα.
Εκτός από την COSCO που πραγματικά έχει κάνει μία τεράστια επένδυση, τι άλλο προσδοκάτε. Υπάρχει ένα μεγάλο ενδιαφέρον λέγεται από τους Κινέζους και για την ΤΡΕΝΟΣΕ. Υπάρχει κάτι συγκεκριμένο;
Υπάρχει ενδιαφέρον και για τις προς ιδιωτικοποίηση εταιρίες, αλλά εκείνο που ενδιαφέρει εμάς ως υπουργείο Εξωτερικών είναι να κινητοποιήσουμε δυνάμεις που έχει η συγκεκριμένη χώρα στον χώρο των ιδιωτικών επενδύσεων. Εκεί είναι η δουλειά η δική μας και βέβαια σαφώς το ενδιαφέρον για διάφορες προς ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις. Υπάρχει και αυτό βέβαια το ενδιαφέρον -καταλαβαίνετε είναι πλέον πιο οξύ μετά το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης και το κλείσιμο της συμφωνίας με την COSCO- όπου πλέον το τοπίο είναι πιο πολύ καθαρότερο σήμερα απ' ότι ήταν πριν από ένα μήνα.
Κύριε υπουργέ στην αποστολή θα μετέχουν απ' ότι ξέρουμε 40 Έλληνες επιχειρηματίες από τομείς όπως το φάρμακο, τα τρόφιμα, ο τουρισμός. Τι μπορεί να περιμένουν οι Έλληνες επιχειρηματίες από την αχανή πραγματικά κινεζική αγορά;
Κατ' αρχάς συμμετέχουν παραγωγικές εταιρίες με την έννοια παράγουν αγαθά και υπηρεσίες. Εκείνο το οποίο περιμένουμε είναι ένα πρώτο σύνολο συμφωνιών που μπορούν να γίνουν και από εκεί και πέρα βέβαια αυτή η συγκριμένη συνάντηση του πρωθυπουργού και όλων των φορέων που συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, που είναι ένα σημείο εκκίνησης για περαιτέρω βελτίωση των εμπορικών και γενικότερα οικονομικών μας σχέσεων και όλα αυτά πατούν, θα μπορούσε κάποιος να πει στο γεγονός ότι έχει υπογραφεί η συγκεκριμένη συμφωνία με τη COSCO , που όπως σας είπα και προηγουμένως, έχει κάνει το τοπίο πολύ καθαρότερο σε ότι αφορά τη διαμόρφωση μιας στρατηγικής που θέλουν να εφαρμόσουν οι Κινέζοι και στο χώρο των logistics, κυρίως στο χώρο των μεταφορών, είτε ακόμη και στο χώρο επενδύσεων στη χώρα μας. Επενδύσεις που μπορούν να εξυπηρετούνται από το λιμάνι το οποίο μπορεί να μεταφέρει κάποιες πρώτες ύλες από την Κίνα και αυτές εδώ να μετασχηματίζονται και να έχουμε ένα κομμάτι προστιθέμενης αξίας στην Ελλάδα. Έτσι κι αλλιώς απ' όλη αυτή τη διαδικασία των logistics που αναπτύσσονται, δηλαδή από τη μεταφορά εμπορευμάτων από την Κίνα προς την Κεντρική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας, έτσι κι αλλιώς απ' όλη αυτή τη διαδικασία θα έχει η χώρα μας ένα κέρδος λόγω της εξυπηρέτησης όλου αυτού του μεγάλου όγκου των εμπορευμάτων που σκέφτονται οι Κινέζοι να φέρουν στην Ευρώπη.
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis