Πολιτική

Μ. Βαρβιτσιώτης: «Mετά τη μάχη της πανδημίας, θα κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας"

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης

«Είμαστε αποφασισμένοι μετά τη μάχη της πανδημίας να κερδίσουμε και τη μάχη της οικονομίας» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης χαρακτηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας «γενναία και φιλόδοξη», ενώ το χρηματοδοτικό ποσό των 32 δισ. ευρώ, που αναλογεί στη χώρα μας, είναι το μεγαλύτερο πακέτο στήριξης χωρίς μνημονιακές δεσμεύσεις και «αποτελεί γενναία ώθηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Είναι μία πράξη εμπιστοσύνης προς τη χώρα μας. Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνει επίσης ένα μήνυμα ότι, παρά τις διαφορές, μπορεί να υπάρξει κοινός βηματισμός και έμπρακτη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών. Στην Ευρώπη του 21ου αιώνα δεν χωρούν χαρακώματα ούτε διαχωριστικές γραμμές. Στα μεγάλα ζητήματα χρειάζονται κοινές απαντήσεις», σημειώνει.

Αναφέρει δε πως το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση των φόρων και την τόνωση της επιχειρηματικότητας, ενώ προσθέτει πως το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται «και σε ποσότητα και σε αποτελεσματικότητα» και το χαρακτηρίζει «προχειρογράφημα».

Όσον αφορά στα «κέρδη» από την αντιμετώπιση της πανδημίας, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει πως η χώρα μας έχει ανακτήσει σημαντικό κεφάλαιο αξιοπιστίας διεθνώς και η επιτυχημένη αντιμετώπιση της πανδημίας έχει αναγνωριστεί καθολικά.

Προσθέτει δε πως έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης και διαρκούς αμφισβήτησης των θεσμών, δημιουργήθηκε μία νέα εμπιστοσύνη των πολιτών προς το κράτος. Η σωστή διαχείριση της πανδημίας έδωσε χρόνο να οργανώσουμε καλύτερα τις υπηρεσίες υγείας, ενώ έτρεξε πιο γρήγορα το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων, κάτι που το βλέπουν στην καθημερινότητά τους οι πολίτες, τόνισε ο αν. υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει πως η Ελλάδα δεν κάνει εκπτώσεις και παραχωρήσεις στην εθνική κυριαρχία και τονίζει πως ο φράχτης θα γίνει. «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι ξέρει και μπορεί να φυλάει τα σύνορά της -τα σύνορά μας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης», σημειώνει και προσθέτει: «Η Ελλάδα δεν περιορίζει τα περιθώρια να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος με την άλλη πλευρά, αρκεί οι γείτονές μας να αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση σε ένα περιβάλλον διαρκών προκλήσεων και ακραίων ενεργειών».

Τέλος, σχετικά με την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρει πως αποτελεί «μία ακόμη ευκαιρία για τη χώρα μας να διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστή στα διεθνή fora». Κεντρικό θέμα της θα είναι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των θεμελιωδών ελευθερίων και του κράτους δικαίου την εποχή του κορονοϊού, ενώ πολλές από τις δράσεις θα γίνουν ψηφιακά.

«Η χώρα μας χτίζει από την αρχή την εθνική της αξιοπιστία, στην οικονομία, στα εθνικά θέματα και στα ανθρώπινα δικαιώματα», καταλήγει.

Πολιτική

Βέμπερ: Δε μπορούμε να αφήσουμε την Ελλάδα και την Κύπρο μόνες τους

Βέμπερ

Την ανησυχία του για τη στάση της Τουρκίας εξέφρασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ μιλώντας στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

«Το ΕΛΚ ζήτησε να τεθεί το θέμα γιατί ανησυχούμε για τις επιθέσεις στα τουρκικά σύνορα, τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, τις συγκρούσεις στη Μεσόγειο» ανέφερε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος τονίζοντας ότι «η Τουρκία απομακρύνεται από τις αξίες της ΕΕ».

Ο κ. Βέμπερ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται «για ελληνο-τουρκικό πρόβλημα, ή πρόβλημα μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας, είναι ευρωτουρκικό πρόβλημα» και συμπλήρωσε ότι «δε μπορούμε να αφήσουμε αυτές τις δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) μόνες τους.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι «είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η 'Αγκυρα θα είναι προετοιμασμένη».

Νωρίτερα, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ έκανε λόγο για «ανησυχητική επιθετικότητα» από την πλευρά της Τουρκίας, «με αυξημένες υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και το Αιγαίο, γεωτρήσεις, το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε» ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Παράλληλα, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η ΕΕ έχει στείλει «ξεκάθαρα μηνύματα στην Τουρκία. Προστατεύει αξίες, σύνορα, αρχές και κυριαρχία των κρατών-μελών» και κάλεσε για πολιτική λύση στη Λιβύη και τη Συρία.

Επιπροσθέτως, ο ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική της ΕΕ υπογράμμισε ότι «η παρούσα αρνητική στάση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας πρέπει να σταματήσει και να αλλάξει».

Στην προκλητική στάση της Τουρκίας αναφέρθηκε και η Αυστριακή ευρωβουλευτής Μπετίνα Βόλατ, η οποία ανέφερε ότι «απειλεί συνεχώς το διεθνές δίκαιο και αποσταθεροποιεί ολόκληρη την περιοχή».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ