Πολιτική

Κυπριακό: Επανέναρξη των συνομιλιών στις 11 Απριλίου

αναστασιαδης ακιντζι κυπριακο.jpg

Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις στις 11 Απριλίου δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί μετά από την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ΓΓ του ΟΗΕ  Αντόνιο Γκουτιέρες. 

Η θέση μας στο θέμα της επανέναρξης των συνομιλιών είναι γνωστή πρόσθεσε ο Μουσταφά Ακιντζί και τόνισε ότι οι εξελίξεις των ημερών θα καταστήσουν εφικτή μία νέα αρχή. «Θα περιοριστώ σε αυτό» είπε ο Μουσταφά Ακιντζί. 

Αναφερόμενος στην συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ είπε ότι μετέφερε στον κ. Γκουτιέρες τα όσα έγιναν μετά τη Γενεύη, εξήγησε τις θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς και επανέλαβε την δέσμευση για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας.

Στο μεταξύ καμία συνάντηση και με κανέναν κοινοτικό αξιωματούχο δεν είχε ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μουσταφά Ακιντζί στις Βρυξέλλες.

Παρά τα όσα μεταδόθηκαν από κάποια μέσα υπό την μορφή πληροφοριών, φαίνεται πως ο κ. Ακιντζί δεν συναντήθηκε ούτε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ούτε με την Ύπατη Εκπρόσωπο Φεντερίκα Μογκερίνι, ούτε και με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν.

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Έιντε με ανάρτηση του στο Τwitter πριν από λίγο ανέφερε πως μετά το δείπνο της περασμένης Κυριακής με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Μουσταφά Ακιντζί και μετά από διαβουλεύσεις που έγιναν συμφωνήθηκε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στις 11 Απριλίου.

Πολιτική

Μηνύματα Μητσοτάκη ενόψει των διερευνητικών επαφών

Κυριάκος Μητσοτάκης

Να ενισχυθεί η διπλωματική «ασπίδα» με την καθολική στήριξη της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο νομοσχέδιο της επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, επιδιώκει η κυβέρνηση εν όψει των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία.

Με την έγκρισή του παμψηφεί, η Βουλή στέλνει ένα ισχυρότατο μήνυμα ομοψυχίας και ενότητας που θα ενδυναμώσει το διπλωματικό οπλοστάσιο της ελληνικής αποστολής.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

Αναμένονται με ενδιαφέρον τα μηνύματα που θα στείλει κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, πέντε εικοσιτετράωρα πριν από το ραντεβού της Κωνσταντινούπολης.

Άλλωστε με την σημερινή ψηφοφορία ολοκληρώνεται μια ιστορική, όπως χαρακτηρίζεται, αλλαγή καθώς πρόκειται για το πρώτο βήμα διεύρυνσης της ελληνικής επικράτειας από το 1947.

Θα επισημανθεί δε, για ακόμη μια φορά στο ανώτατο επίπεδο, η μείζονος σημασίας αναφορά στο άρθρο 1 παράγραφος 2 του νομοσχεδίου, όπου αναφέρεται κατά λέξη:

«Η Ελληνική Δημοκρατία επιφυλάσσεται για την άσκηση και στις λοιπές περιοχές της Επικράτειάς της των αντίστοιχων δικαιωμάτων της, όπως αυτά απορρέουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών της 10ης Δεκεμβρίου 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτυπώνει διεθνές εθιμικό δίκαιο».

Με αυτήν προδιαγράφονται τα επόμενα βήματα, με τον Νίκο Δένδια, να καθιστά για ακόμη μια φορά σαφές από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής, ότι στο ελληνικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται -και εντείνεται η προετοιμασία- για την επέκταση των εθνικών χωρικών υδάτων και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Κρήτης. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα κρατά μικρό καλάθι για τα αποτελέσματα που μπορεί να παραχθούν από αυτόν τον γύρο των συνομιλίων.