Πολιτική

Κουβέλης: Μπορεί από ατύχημα να έχουμε θερμό επεισόδιο με την Τουρκία

Φωτης Κουβελης

Την εκτίμηση ότι τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Τουρκία με τη διεξαγωγή των πρόωρων εκλογών τον Ιούνιο δεν θα αλλάξουν τα δεδομένα στο Αιγαίο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Φώτης Κουβέλης. 
«Εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί η συγκεκριμένη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο διότι αυτό το κλίμα των εντάσεων - εντάσεων που πολλές φορές κλιμακώνονται - τροφοδοτεί και εξυπηρετεί την διαμόρφωση ενός συγκεκριμένου κλίματος στο εσωτερικό της Τουρκίας, το οποίο επίσης εξυπηρετεί τον Ερντογάν», σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας μιλώντας σήμερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. 
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι αν και «δεν βλέπω θερμό επεισόδιο με την έννοια της επιλογής, βλέπω ότι τα όσα συμβαίνουν είναι δυνατόν μέσα από την συνηθισμέμνη συμπεριφορά της Τουρκίας - αναφέρομαι στις παραβάσεις και παραβιάσεις-, μια αναχαίτιση, η οποία έχει καταντήσει μια υπόθεση καθημερινότητας, να μετατραπεί σε θερμό επεισόδιο. Από ατύχημα». 
Οσο για τον χαρακτηρισμό «ακήρυχτος πόλεμος» που χρησιμοποίησε προ ημερών, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε ότι δεν χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο για να σηματοδοτήσει την έννοια των γεγονότων με τα στοιχεία ενός πολέμου που κηρύσσεται «αλλά για να αναφερθώ σε αυτές ακριβώς συνθήκες». 
Ερωτηθείς, δε,  για το αν υπάρχει σύνδεση του περιστατικού πάνω από το νησί της Ρω και του τραγικού δυστυχήματος του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «δεν υπάρχει καμία σχέση», ενώ τόνισε ότι η απόκριση της ελληνικής πλευράς στο περιστατικό πάνω από τη Ρω έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτραπεί η οποιαδήποτε εμπλοκή. 
Για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ανδριανούπολη
«Δεν μπορώ να εκτιμήσω με ακριβή τρόπο το πότε θα γίνει η αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών στελεχών μας», τόνισε ο κ. Κουβέλης και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι οι πιέσεις που δέχεται η Τουρκία είναι από πολλές πλευρές, μέσα στο προεκλογικό κλίμα είναι πολύ δύσκολο να καθορίσεις τι θα γίνει. «Θα ήθελα όμως να σας πω γιατί έχω χαρακτηρίσει παράνομη την σύλληψη των δύο στρατιωτικών μας. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο. Δεν είναι δυνατόν να κρατείται κάποιος χωρίς κατηγορητήριο», είπε χαρακτηριστικά. 
Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας τόνισε ότι «αποκλείουμε την ανταλλαγή των Ελλήνων με τους Τούρκους στρατιωτικούς». Επομένως, όταν ο Καμμένος χαρακτήρισε την εν λόγω κράτηση ως «ομηρία» ήθελε ακριβώς να τονίσει το «απαράδεκτο» του γεγονότος, πρόσθεσε ο κ. Κουβέλης. Για ακριβώς αυτή την έκφραση σημείωσε ότι έκανε λόγο για «υπετροφικό λόγο» από μέρους του υπουργού. 
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Κουβέλης αρνήθηκε ότι έχει κατηγορήσει στο παρελθόν τον υπουργό Αμυνας, Πάνο Καμμένο. «Δεν έχω κανένα πρόβλημα δυσαρμονίας στην συνεργασία μου με τον κ. Καμμένο», πρόσθεσε. «Με τον κ. Καμμένο έχουμε διαφορετική αντίληψη και εκφορά λόγου. Συνεργαζόμαστε πάρα πολύ καλά και ο καθένας έχει τις αρμοδιότητές του», είπε μεταξύ άλλων, τονίζοντας ότι δεν έχει εκχωρήσει την ιδεολογική και πολιτική του ταυτότητα.
 

Πολιτική

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Αδυναμία συμφωνίας για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

σύνοδος κορυφής

Παραμένει στο «τραπέζι» των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επανεξέταση η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Μετά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ με αφορμή την πανδημία, συζητήθηκε και η πρόταση την οποία προωθεί ο πρωθυπουργός και έχει τύχει ήδη θερμών σχολίων από ευρωπαϊκές χώρες και αξιωματούχους.

Αν και υπάρχουν αρκετοί «σύμμαχοι» που ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει το πλάνο (Ισπανία, Πορτογαλία, Δανία, Τσεχία) υπάρχουν και χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία, που θεωρούν πως είναι πρόωρο το εν λόγω σχέδιο.

Παρότι δεν υπήρξε ομοφωνία κατά τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης για το συγκεκριμένο θέμα, η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού συζητήθηκε αναλυτικά και θα μπορούσε σε πρώτη φάση να χρησιμοποιηθεί για «ιατρικούς λόγους».

Μάλιστα η πρόεδρος της Κομισιόν και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η χρήση του πιστοποιητικού να «περάσει» και σε επόμενο στάδιο, αρκεί να εξασφαλιστεί ομοφωνία από τα κράτη – μέλη για πιθανές άλλες χρήσεις του- κάτι που συνέβη λόγω των σοβαρών επιφυλάξεων της Μέρκελ και του Μακρόν.

Προς το παρόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προκρίνουν σε ένα πρώτο στάδιο κοινή λίστα πιστοποιημένων τεστ κορονωϊού.

Επίσης, τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, όπως και η ιχνηλάτηση των επαφών ανθρώπων που έχουν μολυνθεί, ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν.

Η πρόταση Μητσοτάκη

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε όλα τα σημεία της πρότασης για την θεσμοθέτηση ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, αποσαφηνίζοντας ότι σε πρώτη φάση το ζητούμενο είναι να επιτευχθεί συμφωνία για τα τεχνικά χαρακτηριστικά και την τυποποίηση της μορφής του.

Αυτό προκειμένου να έχει γίνει η κατάλληλη προεργασία, ώστε η Ευρώπη να είναι έτοιμη να συζητήσει τη χρήση του όταν θα έχει πια αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό των ευρωπαίων πολιτών που θα έχουν εμβολιαστεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιστρεπτέα Προκαταβολή - Επίδομα θέρμανσης: Πότε θα καταβληθούν

Σεισμός μεταξύ Κρήτης και Κάσου

Εφαρμογή για την «βιώσιμη κατανάλωση» στα σούπερ μάρκετ