Πολιτική

Κουτσούμπας για ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ: Novartis gate ο ένας, Πετσίτης gate ο άλλος

κουτσουμπας.jpg

Πρόσκληση για συμπόρευση όλων των λαϊκών δυνάμεων, «μια συμπόρευση ανατροπής» όπως τη χαρακτήρισε, απηύθυνε από τη Λαμία ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Λαμιέων . «Να πάρουμε πίσω όσα χάσαμε και να κάνουμε την πραγματική διαφορά» πρότεινε ο Δημήτρης Κουτσούμπας ο οποίος επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση καθώς, «με τη δήθεν ‘προοδευτική συμμαχία’, ο κ. Τσίπρας, και η Νέα Δημοκρατία με το ‘μέτωπό της ενάντια στο λαϊκισμό’ προσπαθούν να δημιουργήσουν ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές».

Ο κ. Κουτσούμπας κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προσπαθούν να κρύψουν τη στρατηγική σύγκλισή τους» και μάλιστα υπογράμμισε ότι «γι’ αυτό το λόγο και οι δύο σηκώνουν τα σκάνδαλα και την σκανδαλολογία. Novartis gate ο ένας, Πετσίτης gate ο άλλος. Όσο απαραίτητο είναι να διερευνηθούν όλα για όλους, να μπει το μαχαίρι βαθιά και να αποδοθούν ευθύνες, άλλο τόσο απαραίτητο είναι ο λαός να δει την πραγματική σαπίλα και διαφθορά που τρέφει όλους αυτούς και να τους γυρίσει την πλάτη» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μάλιστα, από το βήμα σχολίασε και το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για «προοδευτική συμμαχία» λέγοντας «τι σόι προοδευτική συμμαχία είναι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ με τα ακροδεξιά απομεινάρια της συγκυβέρνησης, με τους πρώην ΑΝΕΛ του Καμμένου; Με τους χρεοκοπημένους των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ τους τυχοδιώκτες γυρολόγους της πολιτικής, που κάθε τρεις και λίγο αναζητούν στέγη σε διάφορα αστικά κόμματα, τους εργατοπατέρες αλλά και στελέχη και υπουργούς από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις;».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας προχώρησε ένα βήμα πιο πέρα σημειώνοντας πως «προφανώς πρόοδος για τον κ. Τσίπρα και το κόμμα του είναι και τα μνημόνια που φτωχοποίησαν το λαό». Έκανε λόγο για «συγκεκριμένη στόχευση σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τις ανάγκες του λαού αλλά έχει σχέση με τα κέρδη του κεφαλαίου» για να συμπληρώσει ότι «πρόοδος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που έχει αναλάβει να προωθήσει σε μια ολόκληρη περιοχή, όπως έκανε με τη συμφωνία των Πρεσπών».
Σχολιάζοντας μάλιστα τη συγκεκριμένη συμφωνία, υπογράμμισε πως «πρόκειται για μια συμφωνία ΝΑΤΟϊκή με σπέρματα αλυτρωτισμού, που όχι μόνο δεν λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα ανάμεσα σε δύο λαούς, σε δύο χώρες, αλλά δημιουργεί πολλά περισσότερα» όπως τόνισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη και λεπτομερή αναφορά στην ΛΑΡΚΟ και στις παραγωγικές της δυνατότητες, αρχίζοντας από τη μεγάλη απεργία του 1977 που κράτησε 110 ημέρες και «εξελίχθηκε σε μια μετωπική σύγκρουση της εργατικής τάξης με το κεφάλαιο».

Ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε ιδιαίτερα στα ενδιάμεσα βήματα που έγιναν στη ΛΑΡΚΟ, προσθέτοντας ότι «όταν μιλάμε για τη ΛΑΡΚΟ, μιλάμε για μια μεγάλη και σημαντική επιχείρηση, πραγματικός πλούτος, που μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των εργαζομένων, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου της χώρας».
Στο ίδιο πλαίσιο, ο κ. Κουτσούμπας στάθηκε στην πορεία έχει η ΛΑΡΚΟ το τελευταίο διάστημα και στο στρατηγικό σχέδιο το οποίο «οδηγεί στα πρόθυρα της πλήρους ιδιωτικοποίησης». Μίλησε για τις μνημονιακές δεσμεύσεις που, όπως εκτίμησε, δείχνουν ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ που έρχεται ακόμη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για τη ένταξη της συγκεκριμένης εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και «το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ που έφτασε από την ΕΕ».

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα επιμέρους θέματα τα οποία απασχολούν τη συγκεκριμένη βιομηχανία και μάλιστα τα ενέταξε μέσα σε μία διαδικασία προετοιμασίας για πλήρη ιδιωτικοποίηση . «Όλα αυτά ενισχύουν τις προβλέψεις ότι δυσμενείς εξελίξεις για τη ΛΑΡΚΟ είναι άμεσες για τους εργαζόμενους αλλά και για ολόκληρη τη Στερεά» είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του .

Ο γεν. γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, στάθηκε ιδιαίτερα στην εικόνα που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της χώρας και ιδιαίτερα στην αγορά της Λαμίας και το κύμα ανεργίας που κυριαρχεί σε ολόκληρη την περιοχή. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ελαστικές μορφές εργασίας, στο γεγονός ότι ορισμένες βιομηχανίες προχωρούν με μακροχρόνιες καθυστερήσεις σε ό,τι αφορά την πληρωμή των μισθών το τελευταίο διάστημα στην περιοχή της Λαμίας, αλλά και στα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης. Μάλιστα, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα, για μια προκήρυξη του δήμου Λαμιέων για κοινωφελή απασχόληση, κατατέθηκαν περισσότερες από 2000 αιτήσεις.
Στην καλύτερη περίπτωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, αυτό που μπορούν να εγγυηθούν είναι να παραμείνει κατάσταση όπως έχει» εκτίμησε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και πρόσθεσε πως «διαμορφώνεται τραγική κατάσταση και σε ευαίσθητους τομείς όπως η υγεία η παιδεία».
«Κανείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ, μπορούν με σχέδιο να καλύψουν τις ανάγκες του λαού μας για δουλειά, παιδεία, υγεία, για ζωή με δικαιώματα. Γιατί το σχέδιο τους είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ» είπε ο κ. Κουτσούμπας και κλείνοντας την ομιλία του στη Λαμία σημείωσε ότι «μόνο το επεξεργασμένο σχέδιο του ΚΚΕ, απαντά στην ανάγκη του λαού μας να καλύψει τις σύγχρονες ανάγκες τους. Προϋπόθεση είναι ένας λαός, οργανωμένος, αποφασισμένος να βαδίσει το δικό του δρόμο, να επιβάλει το δίκιο του για να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του».

Πολιτική

Μητσοτάκης στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ: «Κρατήσαμε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα»

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε το ποσοστό της ανεργίας στα προ της πανδημίας του κορονοϊού επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη θεματική συνεδρίαση «Εργασία και απασχόληση» στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

«Το να δαπανάς λεφτά προκειμένου να προστατεύσεις θέσεις εργασίας είναι επένδυση και η σωστή πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε πως η μετάβαση από την προστασία των θέσεων εργασίας στην δημιουργία αυτών είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα προέλθουν μέσω της κατανάλωσης αλλά μέσω των επενδύσεων, εξ ου και επανέλαβε πως η χώρα μας πρέπει να γίνει ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, αλλά και να αξιοποιήσουμε τους πόρους ( 32 δισ. ευρώ ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά και σε προγράμματα επανακατάρτισης και δεξιοτήτων».

Αναφερόμενος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία των νέων εργασιακών δικαιωμάτων, που συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων. Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία σε πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, όπως στο δικαίωμα της αποσύνδεσης, και στο δικαίωμα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά να έχουν υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη. «Ελπίζω όλες οι προαναφερθείσες πολιτικές να υιοθετηθούν σε κάποια φάση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σύνοδος κορυφής: Μετά μια μαύρη χρονιά, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει "καλές θέσεις εργασίας" για τους Ευρωπαίους

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Πόρτο της Πορτογαλίας για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη μετά τις οικονομικές ζημίες της πανδημίας, αλλά ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς πριν επιτευχθούν συγκεκριμένα επιτεύγματα, καθώς οι 27 είναι διχασμένοι.

"Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες. "Έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας", η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται "την καλύτερη στιγμή", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη.

Κάτω από τον λαμπερό ουρανό της πορτογαλικής πόλης-λιμάνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση, και συγκεκριμένα το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τα νομοθετικά έργα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ. Χωρίς να αποκρύψει τις δυσκολίες. "Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα", είπε ο Μακρόν.

Οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται ευμενώς. Όμως, οι χώρες του βορρά, προσκολλημένες στα αποδοτικά εθνικά τους μοντέλα, και οι ανατολικές χώρες, που φοβούνται ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απορρίπτουν οποιαδήποτε εναρμόνιση των ελάχιστων μισθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Στην ατζέντα πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες εμβολίων

Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία αντιτάχθηκαν στη χρήση του όρου «ισότητα των φύλων»

Χαρδαλιάς - Lockdown: Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα (Βίντεο)