Πολιτική

Η Κουντουρά ζητά σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων από την πτώχευση της Thomas Cook

κουντουρά

Παρέμβαση της Έλενας Κουντουρά στην Ολομέλεια του ΕΚ για την κατάρτιση συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης των επιπτώσεων στην ΕΕ από την κατάρρευση της Thomas Cook

Σχέδιο στήριξης του ευρωπαϊκού τουρισμού, των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών που πλήττονται από την κατάρρευση της Thomas Cook ζήτησε η ευρωβουλευτής της GUE/NGL  Έλενα Κουντουρά, στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, όπου συζητήθηκαν οι επιπτώσεις της πτώχευσης του ταξιδιωτικού ομίλου στην Ευρώπη.   

Η κυρία Κουντουρά επισήμανε τον καταλυτικό ρόλο του τουρισμού και των μεταφορών ως ισχυρού αναπτυξιακού πυλώνα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τόνισε ότι ο τουρισμός  αντιπροσωπεύει το 10% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και έχει ζωτική σημασία για την ανάπτυξη πολλών παραγωγικών κλάδων, ολόκληρων περιφερειών και νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης.
«Ποιός θα στηρίξει τον ευρωπαϊκό τουρισμό, αν όχι η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση;», προέτρεψε χαρακτηριστικά.  

Η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ανέδειξε το έλλειμμα που υπάρχει σήμερα στην ΕΕ όσον αφορά την αντιμετώπιση των κρίσεων που πλήττουν οριζόντια την τουριστική δραστηριότητα στην Ευρώπη, όπως η πτώχευση της Thomas Cook, αλλά και των προκλήσεων που επιφέρουν μεταξύ άλλων η κλιματική κρίση, τα εντεινόμενα καιρικά φαινόμενα, το προσφυγικό, και το κρίσιμο ζήτημα της ασφάλειας.

« Έχουμε μόνο μία οδηγία για τον επαναπατρισμό των τουριστών και μεμονωμένες κινήσεις κρατών-μελών, με κριτήριο το εθνικό συμφέρον και χωρίς συντονισμό.
Δεν υπάρχει μηχανισμός στήριξης των τοπικών κοινωνιών και των θέσεων εργασίας, και κανένας μηχανισμός ενίσχυσης της εικόνας του ευρωπαϊκού τουρισμού που δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα, με αρνητικές επιπτώσεις για όλους».
 
Η κα Κουντουρά πιέζει για την κατάρτιση συνολικού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης και ζήτησε η ΕΕ να αναλάβει συγκεκριμένα μέτρα για:
•    Την ενίσχυση της νομοθεσίας για την προστασία των ταξιδιωτών απέναντι σε έκτακτα γεγονότα
•    Την κατάρτιση ευρωπαϊκού μηχανισμού διαχείρισης των κρίσεων στον τουρισμό που θα διασφαλίζει τη  στήριξη των εργαζομένων, των τοπικών κοινωνιών, και της εικόνας της Ευρώπης, ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού.

Πολιτική

Σταϊκούρας: Το Υπουργείο Οικονομικών, είναι έτοιμο να στηρίξει τις επιλογές της κυβέρνησης

Ο κ. Σταϊκούρας

Το Υπουργείο Οικονομικών, είναι έτοιμο να στηρίξει τις όποιες επιλογές κάνει η Κυβέρνηση στις μάχες για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, αλλά και σε οιοδήποτε εθνικό μέτωπο, τονίζει ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας σε δήλωση του στην εφημερίδα «Καθημερινή της Κυριακής»

Ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνει ότι κάθε περιορισμός της οικονομικής δραστηριότητας έχει κόστος για την πραγματική οικονομία και τα δημόσια οικονομικά και όσο πιο πολλοί και αυστηροί είναι οι περιορισμοί και όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκειά τους, τόσο πιο οδυνηρές είναι οι επιπτώσεις σε κοινωνία και οικονομία.

Παραθέτει προσεγγιστικούς υπολογισμούς, από την πρόσφατη εμπειρία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίοι ανεβάζουν το μηνιαίο κόστος επιβολής ενός καθολικού lockdown περίπου στο 2,5%-3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, κόστος, το οποίο, όπως σημειώνει, μπορεί να περιοριστεί, κυρίως, με δημόσιες παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Και εξηγεί στη συνέχεια: «Αυτό πράττει η Κυβέρνηση, με μέθοδο, συνέπεια και δικαιοσύνη. Παράλληλα, χτίσαμε ταμειακά διαθέσιμα, σε συνθήκες ιδιαίτερης υγειονομικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας. Με την παραπάνω στρατηγική, η οποία επικροτήθηκε από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στην 7η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, έχουμε διασφαλίσει πόρους που ανέρχονται, αυτή τη στιγμή, στα 37,7 δισ. ευρώ».

«Δεν συμμεριζόμαστε τις – εκ μέρους ορισμένων – καταστροφολογίες, αλλά απεναντίας λειτουργούμε ρεαλιστικά και σταθεροποιητικά, για την οικονομία και την κοινωνία. Εργαζόμαστε προκειμένου να ανταποκριθούμε στην απευκταία μακρά παράταση της πρωτόγνωρης δοκιμασίας, και να διασφαλίσουμε εφεδρείες για ένα μέλλον γεμάτο προκλήσεις» αναφέρει ο υπουργός και δηλώνει «ρεαλιστικά αισιόδοξος» ότι «με σκληρή δουλειά, με συνεκτικό και δυναμικό σχέδιο και με αυτοπεποίθηση, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις δύσκολες συνθήκες και να ξαναπιάσουμε – το συντομότερο δυνατό – το “νήμα” από το σημείο που το είχαμε αφήσει πριν από τον περασμένο Μάρτιο».

«Έχουμε μόνο μία επιλογή. Να κάνουμε την πατρίδα μας πιο ισχυρή, την οικονομία της πιο παραγωγική και την κοινωνία μας πιο δίκαιη και συνεκτική. Θα τα καταφέρουμε!», καταλήγει στη δήλωση του ο κ. Σταϊκούρας.