Πολιτική

Κεραμέως: «Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο»

Κεραμεως.jpg

«Κάνουμε ένα νέο σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της συνολικής αναβάθμισης του δημόσιου σχολείου» τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για το νομοσχέδιο αναβάθμισης της εκπαίδευσης.

«Καθιερώνουμε ένα σύστημα αξιολόγησης εκπαιδευτικών και στελεχών με δικλείδες ασφαλείας» ανέφερε η υπουργός και ευχαρίστησε δημόσια ιδιαιτέρως ΚΙΝΑΛ, το Μέρα25 και την Ελληνική λύση που προσήλθαν σε εάν εποικοδομητικό διάλογο προ της κατάθεσης του νομοσχεδίου, για να καταθέσουν προτάσεις, ενώ απείχαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ.

Η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στις 4 βασικές παραδοχές του νομοσχεδίου:

Παραδοχή πρώτη: «Η χώρα μας έχει το πιο υπερσυγκεντρωτικό εκπαιδευτικό σύστημα στην ΕΕ». Στο πλαίσιο αυτό το νομοσχέδιο στοχεύει στην απελευθέρωση της δημιουργικής πρωτοβουλίας των εκπαιδευτικών και των στελεχών και στην ενίσχυση της αυτονομίας εκπαιδευτικών μονάδων, πχ μέσα από το πολλαπλό βιβλίο. «Όταν λέμε ότι αποκεντρώνουμε, αφαιρούμε αρμοδιότητες κεντρικά και τις μεταφέρουμε σε αυτούς που πραγματικά γνωρίζουν, δηλαδή τους εκπαιδευτικούς» ανέφερε η υπουργός.

Παραδοχή δεύτερη: «Kανένα σύστημα αν δεν μπορεί να βελτιωθεί αν δεν έχει αξιολογηθεί». Η κυρία Κεραμέως έκανε λόγο για «απαίτηση πλέον της κοινωνίας» ως προς την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, εξηγώντας πως αν το αποτέλεσμα της αξιολόγησης είναι θετικό, θα ανέρχεται κανείς στην ιεραρχία της εκπαίδευσης.

Παραδοχή τρίτη: «Η εκπαίδευση λειτουργεί καλύτερα με δομές υποστήριξης», με αποτέλεσμα αλλαγές στον τομέα εκπαίδευσης. «Αυξάνουμε τους σχολικούς συμβούλους» τόνισε η υπουργός και προανήγγειλε ότι θα προσληφθούν 550 ψυχολόγοι και 550 κοινωνικοί λειτουργοί.

Παραδοχή τέταρτη: «Η εκκλησιαστική μας εκπαίδευση χρήζει εκσυγχρονισμού και αναδιοργάνωσης». «Σήμερα κληρικοί μισθοδοτούμενοι από το δημόσιο μπορεί να είναι και απόφοιτοι πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» εξήγησε η κ. Κεραμέως και ανακοίνωση την ίδρυση της μεταδευτεροβάθμιας σχολής εκκλησιαστικής εκπαίδευσης με διετές πρόγραμμα με στόχο την αναβάθμιση του κλήρου.

«Πρωτοφανής η δήλωση Τσίπρα»

«Το σχολείο που θα ανοίξει το Σεπτέμβριο δεν θα είναι το ίδιο. Θα έχει 11.700 μόνιμους διορισμούς. Στα δύο χρόνια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη 16.200 μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση» τόνισε η κυρία Κεραμέως και χαρακτήρισε «πρωτοφανή» τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής για τέσσερις λόγους:

· ακυρώνει την προσπάθεια των συνυποψηφίων αυτών που πέτυχαν μεγαλύτερη βαθμολογία

· παρακάμπτει στην ουσία το αδιάβλητο των πανελλαδικών εξετάσεων και κάθε αίσθημα δικαίου

· αγνοεί επιδεικτικά που τη βάση τα ίδια τα πανεπιστήμια επέλεξαν

· ακυρώνει την προσπάθεια των ίδιων των υποψηφίων που συνάντησε που μπορούν να περάσουν σε άλλες πόλεις

«Είναι πραγματικά θλιβερό να εργαλειοποιεί έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση νέους ανθρώπους» κατέληξε η κυρία Κεραμέως.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ 

Εκπαιδευτικοί: Καλούν σε παράσταση διαμαρτυρίας για το νέο εκπαιδευτικό νομοσχέδιο

Σαλαμίνα: Εξιχνιάστηκε δολοφονία ζευγαριού 10 χρόνια μετά- Το πτώμα της κοπέλας δεν έχει βρεθεί

Ηράκλειο: Νεκρός 26χρονος μοτοσικλετιστής - "Καρφώθηκε" σε δέντρο

Κρήτη

Λα.Συ Κρήτης: Ζητά ασφαλή διά ζώσης λειτουργία των σχολείων και ασφαλή μεταφορά των μαθητών

Λαικη συσπέιρωση

Με επιστολή της προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης ζητά να διασφαλιστεί η ασφαλής διά ζώσης λειτουργία των σχολείων και η ασφαλής μεταφορά των μαθητών.

Η επιστολή: 

"Ενώ δυναμώνουν οι διεκδικήσεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων για σχολεία ανοιχτά, με υγιεινή και ασφάλεια για όλους, για να μην ανοιγοκλείνουν τμήματα και σχολεία και για να μη χαθεί ακόμα μια σχολική χρονιά,  η κυβέρνηση προσπαθεί να εξωραΐσει την κατάσταση και να καθησυχάσει τις εύλογες ανησυχίες. Όμως η ίδια η πραγματικότητα διαψεύδει την κυβερνητική προπαγάνδα . 
Το άνοιγμα των σχολείων έγινε με πρωτόκολλα διασποράς του κορονοϊού, χωρίς κανένα μέτρο ουσιαστικής προστασίας, αφού η  εκπαίδευση και οι μαθητές λογαριάζονται σαν «κόστος». Παραμένει η αύξηση των μαθητών ανά τμήμα, ο συγχρωτισμός στις τάξεις κλουβιά, σε κοντέινερ, ακόμη και για τα νήπια στη δίχρονη Π.Α. Στην αρχή της χρονιάς υπάρχουν κενά τόσο στη γενική όσο και στην ειδική αγωγή, ενώ είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης που δεν παίρνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπιση των μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων των μαθητών. 
Για την καθαριότητα των σχολείων, στους πιο πολλούς δήμους της Κρήτης υπάρχει μείωση των ωρών. Την ίδια στιγμή, οι επιπλέον ανάγκες για την καθαριότητα των σχολείων θα καλύπτονται από «ιδίους πόρους». Δηλαδή, τα βάρη θα φορτωθούν πάλι στους δημότες, με την επιπλέον φορολογία που φορτώνουν οι Δήμοι στον λαό. Οι απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις των σχολικών καθαριστριών που  για δεκαετίες κρατιούνται σε ομηρία είτε με τις συμβάσεις μίσθωσης έργου είτε με τις συμβάσεις ΙΔΟΧ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ,  χειροτερεύουν με την έως και 2ωρη εργασία, πέρα από την 3ωρη που ίσχυε μέχρι πέρσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών. Στις πρόσφατες κινητοποιήσεις τους αναδεικνύουν αυτό το πρόβλημα οι εργαζόμενες στην καθαριότητα στα σχολεία του Ρεθύμνου, επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν προσέλαβε καμία καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης και πως 94 καθαρίστριες καλούνται να καθαρίσουν 92 σχολεία μέσα σε 3 ή 4 ώρες!

Ταυτόχρονα, αντί για ουσιαστική, επιστημονική ενημέρωση του πληθυσμού για τον εμβολιασμό, η κυβέρνηση ενοχοποιεί και πάλι την «ατομική ευθύνη» των ανεμβολίαστων με εκβιασμούς και τιμωρητικά μέτρα, που αποδυναμώνουν παραπέρα τις κρατικές μονάδες υγείας προς όφελος ιδιωτικών ομίλων. Επιπλέον, αντί να  ενισχύσει το κρατικό σύστημα υγείας με επαρκές και μόνιμο υγειονομικό, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, ανακυκλώνει το ελάχιστο προσωπικό από δομή σε δομή και επιπλέον  ανακοινώνει, στο πλαίσιο του «νέου ΕΣΥ», και άλλα «λουκέτα» και συγχωνεύσεις σε Νοσοκομεία και κλινικές, παίρνοντας τη σκυτάλη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τις προηγούμενες κυβερνήσεις. 
Κατά πόδας και η περιφερειακή αρχή δεν έχει ψελλίσει κουβέντα αντίθεσης για τα παραπάνω. Συνάμα, κάνει πως δεν ξέρει τι συμβαίνει  με τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών που είναι στην κύρια ευθύνη της. Αποτέλεσμα, ακόμα μια χρονιά με τις κουτσουρεμένες κρατικές επιχορηγήσεις για τη μεταφορά των μαθητών και την ανάθεση των δρομολογίων σε ιδιώτες ΑΕ, με κριτήρια τις λογικές του κόστους – οφέλους, τη μείωση των δαπανών, «παστώνοντας» μαθητές σαν τις «σαρδέλες» σε αρκετές περιπτώσεις, σε λεωφορεία ή ταξί, ακόμα και μαθητές ΑΜΕΑ! 
Επίσης, θυμίζουμε πως η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου (ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ) με τον συνδυασμό της ΝΔ αρνήθηκαν πολλές φορές προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωση για να συζητηθούν στο συμβούλιο οι ευθύνες της κυβέρνησης για την πανδημία. Αρνήθηκαν ακόμη και την έκδοση ψηφίσματος για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Παραγνωρίζουν την ανάγκη για σύγχρονα και ασφαλή κτίρια, αδιαφορούν για τους κινδύνους (πχ είναι έντονη η σεισμική δραστηριότητα ειδικά το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη) και δηλώνουν «αναρμοδιότητα» για τη σχολική στέγη, στα πλαίσια της αλληλομετάθεσης ευθυνών ανάμεσα στα επίπεδα του κράτους.
Κυβέρνηση και περιφέρεια δεν μπορούν να παριστάνουν ότι δεν ξέρουν τι θα συμβεί αφού το σχολείο ξεκινά με αυτούς τους όρους, παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ότι οι νέες μεταλλάξεις του ιού είναι ακόμη πιο μεταδοτικές στους νέους και ότι υπάρχει κίνδυνος νόσησης και μετάδοσης του ιού ακόμη και για  εμβολιασμένους. 

Με βάση τα παραπάνω,  η περιφερειακή αρχή οφείλει να αναλάβει τις δικές ευθύνες της ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ : 

•    Άμεσα μέτρα στήριξης του κρατικού τομέα της Υγείας με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικών επιχειρήσεων στον τομέα της υγείας.
•    Μέτρα για την ενίσχυση του δημόσιου και δωρεάν καθολικού εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων, στα πλαίσια ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
•    Μαζικά, δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ στα σχολεία, με ευθύνη του ΕΟΔΥ, για όλους τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές. Ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων με ευθύνη του ΕΟΔΥ, με σκοπό το σπάσιμο της αλυσίδας μετάδοσης. Καμία οικονομική επιβάρυνση των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων εργαζομένων που χρειάζεται να προσκομίσουν τεστ. Να πολλαπλασιαστούν τα σημεία που ο ΕΟΔΥ πραγματοποιεί δωρεάν τεστ και να επεκταθεί χρονικά η διαδικασία.
•    Να αραιώσουν οι μαθητές ανά τάξη. Έγκριση όλων των ολιγομελών τμημάτων.
•    Να εξασφαλιστεί επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα για όλα τα σχολεία, ώστε να μπορούν επί της ουσίας να τηρηθούν τα πρωτόκολλα. Τη μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους, προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων, αλλά και μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα – Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013-2019.
•    Πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση στο ύψος των αναγκών για δρομολόγια για τη μετακίνηση των μαθητών από και προς το σχολείο με σκοπό να αποφευχθεί ο συνωστισμός. Δύο το πολύ άτομα στο ταξί που μεταφέρει μαθητές ΑΜΕΑ. 
•    Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών με σκοπό την εξασφάλιση όλων απαραίτητων υλικών καθαρισμού, ατομικής υγιεινής κ.τ.λ.  
•    Να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων.
•    Να ληφθούν άμεσα συγκεκριμένα εκπαιδευτικά - παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των σύνθετων μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η πανδημία, η αναστολή λειτουργίας των σχολείων και η πολύμηνη τηλεκπαίδευση.
•    Κρατική χρηματοδότηση για ανέγερση σύγχρονων ασφαλών σχολικών υποδομών, χωρίς ΣΔΙΤ, και για συντήρηση-επισκευή των υφιστάμενων".

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Σταύρος Αρναουτάκης στο Ράδιο Κρήτη: Πιέζουμε για να μην υπάρξει καθυστέρηση στα έργα

Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2021: Ξεκινούν την Παρασκευή

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: "Από την αξιοποίηση στο ξεπούλημα του λιμένα"

ESPA BANNER