Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κεφαλογιάννης: Η Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει το Δίκαιο της Θάλασσας

Image
Μανωλης Κεφαλογιάννης
 clock 16:36 | 22/09/2020
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά την παρέμβαση της Επιτροπής ώστε η Τουρκία να υπογράψει και να κυρώσει το Δίκαιο της Θάλασσας που αποτελεί άλλωστε και κοινοτικό κεκτημένο. Μία κίνηση από τουρκικής πλευράς που θα σηματοδοτήσει την πραγματική της επιθυμία για ειρηνική επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα μέσω της διπλωματικής οδού και όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών και απειλών.

Αναλυτικά η ερώτηση:

"Οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να επιλύονται πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου μέσω της διπλωματικής οδού.

Η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους που συνοδευόταν από πολεμικά σκάφη από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στις 10 Σεπτεμβρίου στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Τουρκία αν και δεν έχει υπογράψει και κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών του 1982 την αποδέχεται ως Εθιμικό Δίκαιο. Αποτελούν θετικές πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας μέσω της διπλωματικής οδού και των συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών. Σε περίπτωση διαφωνίας, με συνυποσχετικό μπορεί να παραπεμφθεί η οποία διαφορά, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή στο Διεθνές Δικαστήριο του Αμβούργου όπως σαφώς ορίζει η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Αν πραγματικά η Τουρκία επιθυμεί ειρηνική επίλυση των οποίων διαφόρων με τους γείτονες της, μέσω της διπλωματικής οδού, θα μπορούσε να υπογράψει και να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως την καλεί και το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μία Σύμβαση, η οποία στο άρθρο 83 σαφώς ορίζει ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη συμφωνίας.

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

Πιστεύει ότι η από μέρους της Τουρκίας υπογραφή και κύρωση της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ αποτελεί μία πολύ θετική πρωτοβουλία- τον καταλύτη-  για την επίλυση μέσω της διπλωματικής οδού, της ελληνοτουρκικής διαφοράς για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε η Τουρκία, μία υπό ένταξη χώρα στη ΕΕ, να προχωρήσει στην υπογραφή και κύρωση του Δικαίου της Θάλασσας που είναι κοινοτικό κεκτημένο;'

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis