Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καμπανάκι» και ανησυχία από Δραγασάκη για τις εξελίξεις στην Ιταλία

Image
δραγασακης.jpg
 clock 17:43 | 29/05/2018 writer icon newsroom ekriti.gr

Προβληματισμένος από τις εξελίξεις στην Ιταλία και από το τι αυτές μπορούν να προκαλέσουν στην πορεία της Ελλάδας μετά τα μνημόνια εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή.

«Οι εξελίξεις στην Ιταλία δεν μας αιφνιδιάζουν»
«Οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση. Η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί συγκρατημένα αισιόδοξος και συμπλήρωσε «κίνδυνοι εξωγενείς υπάρχουν αλλά το ζητούμενο είναι όχι να επενδύει κάποιος τον πολιτικό του σχεδιασμό στην έλλειψη αυτών των κινδύνων, το ζητούμενο για όλους είναι πώς να αποτρέψουμε αυτούς τους κινδύνους και αν δεν μπορέσουμε να τους αποτρέψουμε τότε πώς θα τους αντιμετωπίσουμε, πως θα θωρακιστούμε και πως θα τους αντιμετωπίσουμε προς όφελος του κοινωνικού και ευρύτερου εθνικού συμφέροντος».

Ο κ. Δραγασάκης επανέλαβε πως είναι θετικό για την χώρα ότι βγαίνει από τα μνημόνια και την σκληρή εποπτεία και αποκτά βαθμούς ελευθερίας. «Είναι θετικό το ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια άρα αποκτούμε τη δυνατότητα και την κυριαρχία στις εξελίξεις, αποκτούμε τη δυνατότητα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου. Είναι θετικό ότι δημιουργούμε ένα δικό μας ταμείο έκτακτης ανάγκης έτσι ώστε ό,τι συμβεί στο μέλλον να έχουμε ένα όπλο στα χέρια μας ,εκτός από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί και πρόσφατα βγήκαν από ένα αυστηρό τεστ και σενάρια δυσμενών εξελίξεων με επιτυχία. Είναι θετικό ότι προχωρούμε έχοντας το δικό μας σχέδιο για την επόμενη μέρα.»

«Αν οι αναταράξεις συνεχιστούν, χρειάζεται συνολική ευρωπαϊκή αντιμετώπιση»
Όμως ο κ. Δραγασάκης ανέφερε, ωστόσο, πως αν οι αναταράξεις στην Ευρώπη συνεχιστούν, τότε είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και τότε οπως είπε θα πρέπει να υπάρξουν συνολικότερες λύσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αν οι αναταράξεις αυτές συνεχιστούν είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές της κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η ευρωπαϊκή ένωση να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης στην περίπτωση που οι εξελίξεις παραταθούν ή ενταθούν».

Οσον αφορά το συμπληρωματικό μνημόνιο με το οποίο θα κλείσει η τέταρτη αξιολόγηση ο κ. Δραγασάκης το χαρακτήρισε ως ένα τυπικό κείμενο που υπάρχει μετά την ολοκλήρωση κάθε αξιολόγησης.

«Η χώρα βγαίνει από τα μνημόνιο και από την σκληρή επιτροπεία, αποκτούμε βαθμούς ελευθερίας που χρειαζόμαστε και φυσικά αναλαμβάνουμε και μεγαλύτερες ευθύνες σε ό,τι αφορά την χρησιμοποίηση αυτών των δυνατοτήτων. Αυτό που ονομάστηκε συμπληρωματικό μνημόνιο είναι τεχνικός όρος που συνοδεύει από το 2010 και μετά το τέλος κάθε ολοκλήρωσης αξιολόγησης. Μετά από κάθε ολοκλήρωση αξιολόγησης συντάσσεται ένα κείμενο που ονομάζεται συμπληρωματικό μνημόνιο προκειμένου να λήξει και τυπικά η αξιολόγηση. Δεν βοηθάει το να δημιουργούμε μία πλασματική εικόνα στο που βρισκόμαστε, δεν λύνονται τα προβλήματα με το που βγαίνουμε από τα μνημόνια, δεν ξεπερνιούνται οι βαθύτερες αιτίες της κρίσης και οι παθογένειες του παρελθόντος, πολλές είναι εδώ ακόμα αλλά αυτό που πετυχαίνουμε είναι στο να βγαίνουμε σε αυτό που ονομάσαμε ξέφωτο , στο να μπορούμε να συγκροτήσουμε τις δυνάμεις μας ως χώρα και ως κοινωνία, να σχεδιάσουμε από δω και πέρα τα βήματά μας».

Υποσχέσεις για τα προνομοθετημένα μέτρα
Όσον αφορά τα μέτρα που έχει προνομοθετήσει η κυβέρνηση και τα οποία θα ισχύσουν μετά το μνημόνιο δηλαδή η μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου ο κ.Δραγασάκης άφησε μια αόριστη χαραμάδα επαναδιαπραγμάτευσης τους.

«Όταν η εικόνα ολοκληρωθεί, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για το χρέος, όταν επίσημα θα έχουμε βγει από το μνημόνιο, εδώ είμαστε να συζητήσουμε στη βάση των δεδομένων αποδεχόμενοι τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει αλλά και τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. Θα δούμε τότε πως θα πορευτούμε από κει και πέρα.»

«Θα κάνουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις»
Ο κ. Δραγασάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο και για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις εφόσον φυσικά οι εξελίξεις και η  οικονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει.

«Οι εύκολες φορολογικές εξαγγελίες δεν βοηθούν. Βεβαίως εφόσον έχουμε δημοσιονομικό χώρο ένα μέρος θα το αξιοποιήσουμε και για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις στην επιχειρηματικότητα  αλλά πριν θα κάνουμε  διάλογο με τις  επιχειρήσεις για να δούμε ποιες είναι αυτές για να μην δημιουργούν πρόσκαιρα οφέλη αλλά μακροχρόνιες ευνοϊκότερες  συνθήκες. Εχουμε πάρει από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και τον ΣΕΒ και άλλους σοβαρές κι αξιόλογες προτάσεις – θα τις αξιολογήσουμε και μετά από διάλογο θα καταλήξουμε σε αυτές που πρέπει».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 - 2022 ekriti.gr | Όροι Χρήσης.
Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis