Αποσυντόνισε την κυβέρνηση η πρόταση «βόμβα» του «Ilidenska Republika Makedonija, με την ονομασία να βρίσκει αρνητικούς, όχι μόνο την αντιπολίτευση, αλλά και στελέχη εντός του ΣΥΡΙΖΑ. Η ελληνική πλευρά, που ποτε δεν παραδέχθηκε ανοιχτά ότι θέλει αυτή τη λύση, εμφανίζεται προβληματισμένη για τη συγκεκριμένη διατύπωση και επαναλαμβάνει ότι υπάρχει μια γενικότερη επιφυλακτικότητα και πως έχουν πέσει πολλά ονόματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και πως αυτή τη στιγμή δεν εχει ακόμη καταλήξει σε κάτι.
Οι αντιδράσεις των τελευταίων ωρών ανάγκασαν ακόμα και τον πρωθυπουργό να στείλει, εμμέσως πλην σαφώς, μήνυμα οτι η πρόταση «κάηκε» διευκρινίζοντας οτι η λύση θα περιέχει χρονικό ή γεωγραφικό προσδιορισμό. «Εργαζόμαστε για μια λύση που δεν θα είναι εύθραυστη που δεν θα καταρρεύσει σε λίγους μήνες, που δεν θα θίγει την αξιοπρέπεια και την ιστορία κανενός από τους δύο λαούς» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. «Προσήλθαμε με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά» τόνισε και επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό και έναντι όλων (Erga Omnes). «Δεν αλλάξαμε τις θέσεις μας παρά τις πιέσεις που δεχτήκαμε και στο εσωτερικό» είπε ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων «είμαστε κοντά αλλά μένουν τα τελευταία μέτρα να διανυθούν τα πιο δύσκολα» πρόσθεσε.
Παρασκηνιο
Στο πρωτο άκουσμα της είδησης τα τηλέφωνα άναψαν για να επιβεβαιώσουν τα δημοσιεύματα από επίσημα χείλη. Ωστόσο, μέχρι χθες, από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν διέψευδαν την πρόταση, ουτε τα δημοσιεύματα οτι η ελληνική πλευρά το βλέπει θετικά, διευκρινίζοντας μόνο ότι αποτελεί επιθυμία των Σκοπίων.
Μια ημέρα αργότερα -και μετά τα «4» όχι της αντιπολίτευσης - στελέχη της κυβέρνησης εμφανίζουν μια επιφυλακτική στάση στο άκουσμα της ονομασίας «Ilidenska Republika Makedonija», επαναλαμβάνοντας ότι η ελληνική πλευρά εχει θέσει απο την αρχή προϋποθέσεις για συμφωνία που είναι το erga omnes, η συνταγματική αναθεώρηση και μετέπειτα το όνομα. Εξάλλου, η κυβέρνηση μέσω του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών ξεκαθαρίζουν εδω και ημέρες οτι επιμένουν στο erga omnes και στη Συνταγματική αναθεώρηση.
Παντως, στο Μαξίμου λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί για το ονοματολογικό στη Βόρεια Ελλάδα, καθότι ίσως η συγκεκριμένη περιφέρεια της χώρας αποτελέσει την «αχίλλειο πτέρνα» του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.