Πολιτική

Ηλιόπουλος: Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη εντείνουν την ανασφάλεια

νάσος ηλιόπουλος ΣΥΡΙΖΑ

Ως «συνέχιση της ίδιας αποτυχημένης πολιτικής που οδήγησε τη χώρα στην ύφεση πολύ πριν έρθει ο κορωνοϊός ήδη από το τέλος του 2019», χαρακτήρισε τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Θεσσαλονίκη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος. «Η συνταγή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας για την “ανάπτυξη” είναι ισοπέδωση της εργασίας. Πρόκειται για την ίδια πολιτική που μειώνει μισθούς, σε μια περίοδο κατά την οποία καταρρέει η ζήτηση, επομένως είναι κομμάτι του προβλήματος και όχι της λύσης», τόνισε ο ίδιος, μιλώντας στο ραδιόφωνο Real 97.8 FM.

«Ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε τη συνέχιση του προγράμματος “Συν-εργασία”, που στην ουσία επιδοτεί μισή δουλειά και μισό μισθό. Όσα πρόκειται να δώσει το επόμενο διάστημα σε ελαφρύνσεις, τα έχει πάρει πίσω από τους εργαζομένους δύο και τρεις φορές», σημείωσε.

Την ίδια στιγμή, υπενθύμισε ότι με νέο νόμο της κυβέρνησης «θεσμοθετείται η απλήρωτη εργασία, μειώνεται το δώρο Χριστουγέννων και απελευθερώνονται οι απολύσεις στις εποχικές επιχειρήσεις». «Η λογική της κυβέρνησης είναι να κάνει πιο ελαστική την εργασία για να βοηθήσει την ανάπτυξη», είπε. Η αδιαφορία της κυβέρνησης για τους εργαζομένους φαίνεται και από το ότι «η Ελλάδα πήρε 2,7 δισ. από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE για την ενίσχυση της εργασίας, τη στιγμή που χώρες όπως η Πορτογαλία, απέσπασαν 5,6 δισ.», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας ο εκπρόσωπος Τύπου κατέδειξε ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε κανένα ουσιαστικό μέτρο, παρά επέμεινε σε αποτυχημένες επιλογές όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή, τη στιγμή που το 60% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχει πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό». «Πρόκειται για ένα σχέδιο που έχει στόχο την εκκαθάριση της αγοράς από τις αδύναμες ‘επιχειρήσεις-ζόμπι’, όπως τις έχει χαρακτηρίσει η ίδια η κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά. Αντέτεινε, δε, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία «για 3 δισ. ευρώ μη επιστρεπτέας ενίσχυσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις». «Κάτι που ήδη γίνεται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν προσέφερε τελικά καμία αυτοπεποίθηση στους πολίτες με την ομιλία του, αλλά ενέτεινε την ανασφάλεια», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας ότι η ομιλία του «απευθύνθηκε δήθεν στους εργαζομένους στους οποίους ξεκάθαρα έχει χάσει, όπως φαίνεται και στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων».

Σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, επισήμανε ότι το πρόβλημα είναι πως «ο κ. Μητσοτάκης δε λέει την αλήθεια». «Πρέπει να εξηγήσει ποια είναι η έγγραφη συμφωνία στην οποία λέει έχει δεσμευθεί, το περιεχόμενο της οποίας δε γνωρίζει ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ούτε και οι πολίτες», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Όσον αφορά τους εξοπλισμούς, υπογράμμισε ότι «πρέπει να ακολουθείται η απαραίτητη θεσμική διαδικασία, να συζητά η Βουλή και να ενημερώνεται από τους ειδικούς». «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε αυτή τη χώρα δημιουργήθηκαν μεγάλα προβλήματα, όταν δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες στα εξοπλιστικά», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

Πολιτική

Κορωνοϊός - Φον ντερ Λάιεν: Υπέρ της πρότασης Μητσοτάκη για ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Ευνοϊκά απέναντι στην ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά της Covid-19 το οποίο θα τυγχάνει «αμοιβαίας αναγνώρισης» τάσσεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Αποτελεί ιατρική επιταγή να υπάρχει ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού. Για το λόγο αυτόν με χαροποίησε η πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού (Κυριάκου Μητσοτάκη) για ένα αμοιβαίας αναγνώρισης πιστοποιητικό εμβολιασμού», είπε σε συνέντευξή της σε πορτογαλικά μέσα ενημέρωσης πριν από την επίσκεψή της σήμερα στην Λισαβόνα.

«Εάν αυτό δώσει προτεραιότητα ή πρόσβαση σε ορισμένα αγαθά, πρόκειται για μία πολιτική και νομική απόφαση η οποία θα πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», πρόσθεσε η πρόεδρος της Κομισιόν, εν όψει της νέας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής που διεξάγεται την ερχόμενη Πέμπτη με στόχο τον συντονισμό των χωρών της Ένωσης απέναντι στην υγειονομική κρίση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Τρίτη την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό εμβολιασμού για να δοθεί μία ώθηση στην τουριστική βιομηχανία, η οποία έχει πληγεί από την πανδημία.

«Είναι επείγον να εκπονήσουμε κοινή συμφωνία για την θέσπιση πιστοποιητικού εμβολιασμού το οποίο θα γίνεται δεκτό σε όλες τις χώρες μέλη», έγραψε στην πρότασή του ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «ένα τυποποιημένο πιστοποιητικό θα αποτελεί απόδειξη ότι ένα άτομο έχει επιτυχώς εμβολιαστεί».

Ειδήσεις σήμερα

Βουλή - Μητσοτάκης: Σήμερα η Pfizer ενημέρωσε την ΕΕ ότι θα λάβουμε λιγότερα εμβόλια

Φώφη Γεννηματά: Σιγοβράζει το αίτημα προοδευτικής διακυβέρνησης

Κορωνοϊός - Κουτσούμπας στη Βουλή: Πολιτικά τα κριτήρια αντιμετώπισης της πανδημίας