Πολιτική

Ηλιόπουλος: Η ΝΔ στηρίζει το ν/σ που διαλύει την προστασία της α' κατοικίας

νάσος ηλιόπουλος ΣΥΡΙΖΑ

Για «διάλυση οποιασδήποτε προστασίας της πρώτης κατοικίας» με τον πτωχευτικό κώδικα που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, σε συνέντευξή του στο διαδικτυακό ραδιόφωνο του «thepressproject.gr».

Αναφερθείς στην πρόταση δυσπιστίας που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο Χρήστο Σταϊκούρα, σημείωσε ότι έγινε ως απάντηση στην προσπάθεια της κυβέρνησης «να περάσει ένα τέτοιο νομοσχέδιο στα κρυφά».

«Στη διάρκεια των τριών αυτών ημερών που συζητήθηκε η πρόταση δυσπιστίας, ένα μεγάλο κομμάτι των πολιτών ενημερώθηκε για ένα νόμο ο οποίος θα επηρεάσει σημαντικά τη ζωή του την επόμενη μέρα, ενώ φάνηκε και η απομόνωση της ΝΔ στο κοινοβούλιο καθώς είναι η μοναδική πολιτική δύναμη που στηρίζει το νομοσχέδιο», υπογράμμισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

«Για πρώτη φορά αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί τη δυνατότητα πτώχευσης ενός φυσικού προσώπου», επισήμανε και πρόσθεσε ότι «όταν κάποιος πτωχεύει χάνει τα πάντα, ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του και παρ' όλα αυτά συνεχίζει να χρωστά». «Για όσους θεωρούνται ‘ευάλωτοι', ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα να μένουν σπίτι τους ως ενοικιαστές για 12 χρόνια. Αν δεν πληρώσουν τρία ενοίκια τους πετάνε έξω, ενώ μετά από 12 χρόνια μπορούν να αγοράσουν το σπίτι τους, αλλά στην εμπορική του αξία, χωρίς να προσμετρώνται τα ενοίκια που έδωσαν τόσα χρόνια», τόνισε.

«Η Νέα Δημοκρατία λέει ψέματα, όταν λέει ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας δήθεν καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση», συνέχισε ο Ν. Ηλιόπουλος.

«Στη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, υπήρχε πάντα πλαίσιο προστασίας και γι' αυτό δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λαϊκής πρώτης κατοικίας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «ο νόμος Σταθάκη-Κατσέλη το Φεβρουάριο του 2019, αντικαταστάθηκε από ένα νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας που ίσχυε μέχρι και την περίοδο της σημερινής κυβέρνησης».

«Μπορούμε να συζητήσουμε αν αυτό το πλαίσιο δεχόταν βελτιώσεις, εάν είχε αρνητικά στοιχεία. Ωστόσο, σήμερα δε μιλάμε για βελτίωση ενός υπάρχοντος πλαισίου, αλλά για την πλήρη κατεδάφιση οποιουδήποτε πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

Πολιτική

Στις 17 Δεκεμβρίου έρχεται στη Βουλή η συμφωνία για τα Rafale

rafale.jpg

Η ενίσχυση της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας με τα 18 γαλλικά αεροσκάφη Rafale θα τεθεί προς επικύρωση στη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει για την προμήθεια από τη Γαλλία 12 ελαφρώς μεταχειρισμένων και 6 καινούρων Rafale, τα 4 εκ των οποίων θα είναι διθέσια.Το συνολικό κόστος αγγίζει τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το πρώτο Rafale θα παραδοθεί τον Ιούλιο του 2021, με την καθυστέρηση να οφείλεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα ζήτησε όλα τα αεροσκάφη να είναι αναβαθμισμένα στο τελευταίο επίπεδο που βρίσκεται η γαλλική αεροπορία.

Στη συμφωνία περιλαμβάνονται και τα όπλα που φέρουν τα αεροπλάνα. Έτσι, σε πρώτη φάση η Ελλάδα θα αγοράσει μαζί με τα Rafale πυραύλους Meteor και θα επαναπιστοποιήσει του πυραύλους Mica, Scalp κι Exocet που ήδη διαθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γαλλικά μαχητικά Rafale στην Κρήτη λίγες ώρες μετά την δήλωση στήριξης από Μακρόν