Πολιτική

Η Έλενα Κουντουρά για την αγορά υπηρεσιών διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας

έλενα κουντουρά

Κριτική άσκησε η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Έλενα Κουντουρά στη νέα πρόταση της Κομισιόν για την αλλαγή  του νομοθετικού πλαισίου για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό (Single European Sky) που παρουσίασε η Επίτροπος Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.  Ο ενιαίος ευρωπαϊκός ουρανός αφορά στους κοινούς κανόνες για τις αερομεταφορές και την αεροπορική κίνηση στην ΕΕ.

Στην παρέμβασή της η κυρία Κουντουρά εξέφρασε τη στήριξή της στις διατάξεις που στοχεύουν στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των καθυστερήσεων των πτήσεων.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η πρόταση της Επιτροπής θα έπρεπε να βασίζεται σε επικαιροποιημένη μελέτη επιπτώσεων που να λαμβάνει υπόψη τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά της  πανδημίας του COVID-19.

Προβληματισμό επίσης δημιουργεί το γεγονός ότι η πρόταση περιλαμβάνει και μια σειρά από μέτρα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων, αλλά στοχεύουν στο άνοιγμα της αγοράς ορισμένων υπηρεσιών διαχείρισης της  εναέριας κυκλοφορίας.

«Είναι λάθος να χρησιμοποιείται ο στόχος καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής για να προωθούνται μέτρα με στόχο το άνοιγμα της αγοράς σε ιδιώτες και την περικοπή κόστους. Ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, που σχετίζεται πάνω απ’ όλα με την ασφάλεια, όσο οι υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενη προς την Επίτροπο τόνισε ότι«δεν αξίζει να διακινδυνεύσουμε ένα  ασφαλές και αποδοτικό δημόσιο σύστημα το οποίο εξασφαλίζει σήμερα τόσο προσιτά εισιτήρια όσο και ασφαλείς ευρωπαϊκούς ουρανούς, γιατί εσείς θεωρείτε ότι με το άνοιγμα των αγορών θα μειωθεί το κόστος των υπηρεσιών αυτών».

 

 

 

Πολιτική

Άνγκελα Μέρκελ: Έρχεται στην Ελλάδα η Γερμανίδα Καγκελάριος

Μέρκελ

Η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα αναμένεται να είναι ένας από τους τελευταίους προορισμούς εκτός Γερμανίας, της Άνγκελα Μέρκελ, ως καγκελάριος, καθώς σύμφωνα με τις πληροφορίες η απερχόμενη από την εξουσία «Σιδηρά Κυρία» της ΕΕ αποδέχθηκε πρόσκληση του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Μέρκελ η οποία τα Χριστούγεννα αναμένεται να παραδώσει τα ηνία της Γερμανίας στον Όλαφ Σολτς το τελευταίο διάστημα πραγματοποιεί επισκέψεις σε άλλες χώρες με χαρακτηριστικότερη την επίσκεψη στην Τουρκία και την συνάντηση που είχε με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μετά τη συνάντηση, παρατέθηκε γεύμα προς τιμήν της καγκελαρίου και ακολούθησε συνέντευξη Τύπου, με τον Ερντογάν (ο οποίος έκανε προκλητικές αναφορές και για την Ελλάδα) να τη χαρακτηρίζει «αγαπητή φίλη». 

Η πρόσκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Άνγκελα Μέρκελ, έγινε σύμφωνα με τις πληροφορίες στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία. Εκεί, η «σιδηρά κυρία» της ΕΕ στο περιθώριο των συζητήσεων είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ομολόγους της για αρκετά σημαντικά ζητήματα της επικαιρότητας.

Η απερχόμενη καγκελάριος μάλιστα είχε και τετ α τετ σε θετικό κλίμα με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Μία συζήτηση που όπως απέδειξαν και τα φωτογραφικά στιγμιότυπα, «διεκόπη» σε χαλαρή διάθεση και από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.  Στις εν λόγω  επαφές, έπεσε στο τραπέζι και η πρόταση για επίσκεψη στην Αθήνα, την οποία και η Μέρκελ εξ αρχής αποδέχθηκε.

Οι πληροφορίες που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, θέλουν την Άνγκελα Μέρκελ να έρχεται στην χώρα μας στα τέλη του μήνα, ή στις αρχές του επόμενου. Το ακριβές πρόγραμμά της δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, μεταξύ άλλων πάντως, θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Διαβάστε επίσης:

Μέρκελ: Η δυσκολότερη στιγμή της θητείας μου όταν ζήτησα τόσα πολλά από τους Έλληνες

Εκλογές στο ΚΙΝΑΛ: Η πρώτη αντίδραση Λοβέρδου στην ανακοίνωση Παπανδρέου

 

ESPA BANNER