Πολιτική

Χρυσοβελώνη: Στο 40% η ποσόστωση γυναικών και στα ψηφοδέλτια για τις εθνικές εκλογές

Καλπη

Την αύξηση της ποσόστωσης των γυναικών στο 40% των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές ανά εκλογική περιφέρεια σχεδιάζει με νομοσχέδιο η κυβέρνηση. 

Ήδη, το 40% έχει προβλεφθεί για τη συμμετοχή γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ το νέο νομοσχέδιο ανεβάζει στο ίδιο ποσοστό τη συμμετοχή τους και στα ψηφοδέλτια των εθνικών εκλογών. 

«Σύμφωνα με το νέο Νομοσχέδιο θα υπάρξει αλλαγή. Στον «Κλεισθένη» ήδη προβλέπεται η ποσόστωση για την συμμετοχή των γυναικών στις αυτοδιοικητικές εκλογές.[…] Αυτό που διεκδικούμε και μάλιστα το Υπουργείο Εσωτερικών πρόκειται να κάνει και καμπάνια προς την κατεύθυνση αυτή, δηλαδή τι: αφενός μεν να προτρέπει τις γυναίκες να συμμετέχουνε σε ψηφοδέλτια και στην αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές και να μην μπαίνουν οι γυναίκες, να μου επιτρέψετε να πω, σαν «παραγεμίσματα», και από την άλλη πλευρά, γιατί αυτός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος, να προτρέπει (η καμπάνια) να ψηφίζονται οι γυναίκες. Γιατί έχει παρατηρηθεί και το εξής φαινόμενο: ότι γυναίκες δεν ψηφίζουν και δεν στηρίζουν γυναίκες», εξήγησε η υφυπουργός Εσωτερικών, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, μιλώντας στο ρ/σ «Πρακτορείο 104,9». 

Όπως ανέφερε, «το 40% υπάρχει (στους Δήμους), εξάλλου είναι τουλάχιστον 40%, και μπαίνει τώρα και στις Εθνικές Εκλογές με το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο, το 40% θα υπολογίσετε, όχι ανά την Επικράτεια, αλλά ανά εκλογική Περιφέρεια».

Πολιτική

Νίκος Παππάς: Προσωρινή εμπλοκή στο Δικαστικό Συμβούλιο που θα χειριστεί την υπόθεσή του

Νίκος Παππάς

Προσωρινή εμπλοκή παρουσιάστηκε στην συγκρότηση του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών που θα χειριστεί την υπόθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά.

Η εμπλοκή οφείλεται σε ενστάσεις που κατατέθηκαν από μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που έχουν κληρωθεί και ως μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου στην υπόθεση της Novartis.

Η Ολομέλεια της Βουλής με 178 ψήφους, άσκησε δίωξη σε βάρος του Νίκου Παππά για το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της «παράβασης καθήκοντος κατ΄ εξακολούθηση και κατά συρροή», μετά τις σε βάρος του καταγγελίες από τον επιχειρηματία Χρήστο Καλογρίτσα για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών του 2016.

Ειδικότερα, επί συνόλου 277 παρόντων βουλευτών, 178 ψήφισαν «ναι», 86 ψήφισαν «όχι», 12 βουλευτές (ΚΚΕ) δήλωσαν «παρών», ενώ βρέθηκε ένα «άκυρο» ψηφοδέλτιο.

Στην συνέχεια από την Βουλή κληρώθηκαν από τα μέλη του Αρείου Πάγου και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, όπως και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα τακτικά και τα αναπληρωματικά μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ποιοι κληρώθηκαν ως τακτικά και αναπληρωματικά μέλη

Συγκεκριμένα, τακτικά μέλη κληρώθηκαν η Ευδοξία Κιουπτσίδου-Στρατουδάκη, η Μαριάνθη Παγουτέλη και η Μαρία Μουλιανιτάκη από τον Άρειο Πάγο και ο Νικόλαος Σκαρβέλης και η Κωνσταντίνα Φιλοπούλου από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Εισαγγελέας του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκε η Ελένη Μετσοβίτου, με αναπληρωτή της τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα.

Αναπληρωματικά μέλη κληρώθηκαν από τον Άρειο Πάγο η Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου και η Άννα Φωτόπουλου-Ιωάννου και από το Συμβούλιο της Επικρατείας η Μαρία Παπαδημητρίου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο συνήλθε και πρόεδρος αναδείχθηκε η Μαρία Μουλιανιτάκη, ενώ κατατέθηκαν και ενστάσεις από δύο μέλη του. Μέσα στην εβδομάδα θα εξεταστούν οι ενστάσεις.

Το θέμα που απασχολεί τώρα το Δικαστικό Συμβούλιο είναι ότι η Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου που κληρώθηκε αναπληρωματικό μέλος από την πλευρά του Αρείου Πάγου για την υπόθεση του Νίκου Παππά, έχει ήδη κληρωθεί τακτικό μέλος στο Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση της Novartis.

Επίσης, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας έχει κληρωθεί αναπληρωματικός εισαγγελέας, τόσο στην υπόθεση της Novartis, όσο και στην υπόθεση του Νίκου Παππά. Έτσι, αφού απαντηθούν οι ενστάσεις, θα συγκροτηθεί στην συνέχεια σε σώμα το Δικαστικό Συμβούλιο για την υπόθεση του Νίκου Παππά και θα οριστεί ανακριτής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης: Αντιμετωπίζουμε τον χειρότερο καύσωνα από το 1987 – Ζητάμε την βοήθεια των πολιτών

ΣΥΡΙΖΑ: Κλειστά φώτα και μπάνιο με κρύο νερό το σχέδιο Μητσοτάκη για επάρκεια ηλεκτροδότησης

Σκρέκας: Ερχονται άμεσα 10.000 φορτιστές σε όλη την Ελλάδα