Πολιτική

Δραγασάκης: Η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα, έχει συνθήματα

δραγασάκης

«Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση μιας ευρείας κοινωνικής συμμαχίας που με προοδευτική στρατηγική θα κάνει τους μεγάλους μετασχηματισμούς για τη χώρα την επόμενη 10ετία. Προυπόθεση γι' αυτό είναι οι πολίτες να εμπιστευθούν τον ΣΥΡΙΖΑ στις 7 Ιουλίου». Αυτό σημείωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra Channel.
 
Οπως υπογράμμισε, «χωρίς νέο παραγωγικό υπόδειγμα και τους απαραίτητους μετασχηματισμούς στο κράτος και την οικονομία, θα ξαναγυρίσουμε στο παρελθόν της χρεοκοπίας. Το μοντέλο της χρεοκοπίας παρουσίασε προχθές ο κ. Μητσοτάκης. Η οριζόντια μείωση φόρων που προτείνει η ΝΔ θα χει μηδενικό αναπτυξιακό αντίκτυπο. Αντίθετα θα χει μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο, στη διεύρυνση των ανισοτήτων. Η δική μας απάντηση είναι οι στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις για επενδύσεις και φορολογική/ κοινωνική δικαιοσύνη».
 
Ο ίδιος συνέχισε ότι «η εκστρατεία της ΝΔ και του κ. Μητσοτάκη κατά των "επιδομάτων" είναι ευθεία επίθεση στο κοινωνικό κράτος, επίθεση σε μια κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής», ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης ανέφερε:«ακούγοντας την κ. Γεννηματά και σήμερα, θεωρώ σαφές ότι έχει διαλέξει και συνομιλητή και σύμμαχο, τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ».
 
Ο αντιπρόεδρος προσέθεσε ότι η πρώτη και βασική διαφορά με τη ΝΔ «είναι ότι εμείς διαθέτουμε πρόγραμμα υλοποιήσιμο και σχέδιο για το μέλλον. Η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα, έχει συνθήματα. Εκτός κι αν υπάρχει κάποιος που στα σοβαρά θεωρεί ότι το "λιγότεροι φόροι" συνιστά πρόγραμμα κόμματος».
 
Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας: «ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι δήθεν η φορολογία συνιστά "ιδεολογική αγκύλωση" του ΣΥΡΙΖΑ. Όλη η πρόταση της ΝΔ στηρίζεται σ' αυτό το ψέμα. Η (υπερ)φορολόγηση για ορισμένα στρώματα οφείλεται στο ότι η χώρα χρεοκόπησε. Και χρεοκόπησε από τις πολιτικές πριν από το 2010». Επίσης, επισήμανε ότι στις 7 Ιούλη αποφασίζουμε για τις αξίες πάνω στις οποίες θέλουμε να σχεδιάσουμε το μέλλον μας. «Για εμάς το άτομο δεν είναι μεμονωμένα "εγώ" που ανταγωνίζονται μεταξύ τους. Το άτομο είναι συστατικό της συλλογικότητας και φορέας ευθύνης απέναντί της» όπως είπε.
 
Ο κ. Μητσοτάκης λέι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «αλλεργικός στις επενδύσεις», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε ότι «όλο το αφήγημα της ΝΔ στηρίζεται σε αυτό το ψέμα. Επενδύσεις έγιναν μεταξύ 2015-19, την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης, όχι μεταξύ 2010-14, τα χρόνια της βαθιάς ύφεσης. Τα στοιχεία είνα αδιάψευστα». Υπογράμμισε ακόμα ότι «ακόμα κι αυτό που λέει ο κ. Μητσοτάκης, ότι σε 10 μέρες θα ξεκινήσει το Ελληνικό, αν τυχόν ποτέ γίνει πρωθυπουργός, οφείλεται στο ότι στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ το Ελληνικό έφθασε σε βαθμό ωριμότητας, που απομένουν λίγες διαδικασίες για να ξεκινήσει».
 
Η επόμενη 10ετία
 
Αναφερόμενος στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη 10ετία, ο κ. Δραγασάκης είπε ότι συμπυκνώνεται σε 5 «Α» που είναι 5 προυποθέσεις του μέλλοντος:
- Ανθεκτικότητα
- Αλληλεγγύη
- Ανάκτηση
- Ανάπτυξη
- Ασφάλεια
 
Όπως ανέφερε ο κ. Δραγασάκης σχετικά με την αλληλεγγύη, το κοινωνικό κράτος για όλους είναι όρος κοινωνικής συνοχής, για κοινωνία όρθια, σχετικά με την ανάπτυξη, είπε ότι έχει διαμορφωθεί η ολιστική Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική και για την ασφάλεια εξήγησε ότι αυτό αφορά: «Ασφάλεια ευρύτερη, ως συνολική έννοια, όχι ως κινδυνολογικό τέχνασμα. Ασφάλεια για τη χώρα έναντι μελλοντικών κινδύνων, ασφάλεια για την οικονομία και ασφάλεια για την κοινωνία».
 
Για την ανθεκτικότητα της χώρας, εξήγησε ότι εννοείται «αυτή που αν είχαμε το 2010, δεν θα χαμε χρεοκοπήσει. Βασικοί πυλώνες της είναι η δημοσιονομική κυριαρχία, μαξιλάρι ρευστότητας και η Συμφωνία των Πρεσπών-διεθνής θέση Ελάδας» και για την ανάκτηση ανέφερε: «Mεταξύ 2015-19 δημιουργήσαμε 300.000 νέες θέσεις εργασίας. Για την περίοδο 2019-2023 στοχεύουμε σε 500.000 νέες θέσεις. Έτσι θα χουμε ανακτήσει τις απώλειες της κρίσης».
 
«Εμείς», σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, «θα συνεχίσουμε να παρουσιάζουμε το έργο μας, όλα όσα κάναμε, αλλά και να εξηγούμε γιατί δεν μπορέσαμε να κάνουμε όλα όσα θα θέλαμε. Στόχος μας οι πολίτες να είναι πλήρως ενήμεροι όταν φθάσουν στην κάλπη».
 
«Αν οι ψηφοφόροι θέλουν ν' ακούν για "ευχάριστους παραδείσους", αδύνατους βέβαια, μπορούν να ψηφίσουν ΝΔ. Αν οι πολίτες θέλουν ν' ακούν την αλήθεια για το σήμερα και το αύριο και όλοι μαζί να προετοιμαστούμε για το μέλλον, θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» προσέθεσε ο ίδιος και συνέχισε λέγοντας: «Στις εκλογές της 7ης Ιούλη με μεγάλη χαρά κατεβαίνω με σταυρό στη Δυτική Αθήνα, εκεί που χτυπά ο παλμός της κοινωνίας. Αυτή η επαφή με τον κόσμο είναι το νόημα της πολιτικής. Κι εγώ είμαι πάντα πρόθυμος να υπηρετήσω το αριστερό σχέδιο, απ' όπου συλλογικά μου ζητηθεί».
 

Πολιτική

Μητσοτάκης στην Κοινωνική Σύνοδο της ΕΕ: «Κρατήσαμε την ανεργία στα προ πανδημίας επίπεδα»

Κυριάκος Μητσοτάκης

«Στην Ελλάδα έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε το ποσοστό της ανεργίας στα προ της πανδημίας του κορονοϊού επίπεδα», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη θεματική συνεδρίαση «Εργασία και απασχόληση» στο πλαίσιο της πρώτης ημέρας των εργασιών της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πόρτο της Πορτογαλίας.

«Το να δαπανάς λεφτά προκειμένου να προστατεύσεις θέσεις εργασίας είναι επένδυση και η σωστή πολιτική» σημείωσε ο πρωθυπουργός που επεσήμανε πως η μετάβαση από την προστασία των θέσεων εργασίας στην δημιουργία αυτών είναι μία πολύ σύνθετη άσκηση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα προέλθουν μέσω της κατανάλωσης αλλά μέσω των επενδύσεων, εξ ου και επανέλαβε πως η χώρα μας πρέπει να γίνει ελκυστικότερος επενδυτικός προορισμός, αλλά και να αξιοποιήσουμε τους πόρους ( 32 δισ. ευρώ ) από το Ταμείο Ανάκαμψης. «Αυτοί οι πόροι θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις του μέλλοντος, αλλά και σε προγράμματα επανακατάρτισης και δεξιοτήτων».

Αναφερόμενος στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, εξάλλου, τη σημασία των νέων εργασιακών δικαιωμάτων, που συμβάλλουν στην προστασία των εργαζομένων. Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία σε πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά, όπως στο δικαίωμα της αποσύνδεσης, και στο δικαίωμα των εργαζομένων σε ψηφιακές πλατφόρμες να έχουν συνδικαλιστικά δικαιώματα, αλλά να έχουν υγειονομική και ασφαλιστική περίθαλψη. «Ελπίζω όλες οι προαναφερθείσες πολιτικές να υιοθετηθούν σε κάποια φάση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε καταληκτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σύνοδος κορυφής: Μετά μια μαύρη χρονιά, η ΕΕ θέλει να δημιουργήσει "καλές θέσεις εργασίας" για τους Ευρωπαίους

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται σήμερα στο Πόρτο της Πορτογαλίας για να προσπαθήσουν να οικοδομήσουν μια πιο κοινωνική Ευρώπη μετά τις οικονομικές ζημίες της πανδημίας, αλλά ο δρόμος αναμένεται να είναι μακρύς πριν επιτευχθούν συγκεκριμένα επιτεύγματα, καθώς οι 27 είναι διχασμένοι.

"Πρέπει να φροντίσουμε ώστε η κοινωνική ασφάλιση να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Θα συζητήσουμε πώς να δημιουργήσουμε καλές θέσεις εργασίας και να δώσουμε έμφαση στην κατάρτιση", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πριν συμμετάσχει σε εργαστήρια στα οποία μετέχουν εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, συνδικαλιστές και Ευρωπαίοι ηγέτες. "Έπειτα από μια πολύ δύσκολη χρονιά πανδημίας", η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται "την καλύτερη στιγμή", δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η Ευρώπη βλέπει φως στην άκρη του τούνελ με τον εμβολιασμό και τη σταδιακή χαλάρωση των υγειονομικών περιορισμών που δίνουν ελπίδα για οικονομική ανάκαμψη.

Κάτω από τον λαμπερό ουρανό της πορτογαλικής πόλης-λιμάνι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης στην κρίση, και συγκεκριμένα το σχέδιο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που χρηματοδοτείται από ένα πρωτοφανές κοινό χρέος, σύμβολο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μίλησε για τα νομοθετικά έργα που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια καλύτερης προστασίας των εργαζομένων στις νέες ψηφιακές πλατφόρμες ή επιβολής μιας σύγκλισης προς τα πάνω των ελάχιστων μισθών στην ΕΕ. Χωρίς να αποκρύψει τις δυσκολίες. "Υπάρχει αντίσταση, επιφυλακτικότητα, στιγμές έντασης, αλλά είναι απαραίτητες για να υπάρξει πρόοδος σήμερα", είπε ο Μακρόν.

Οι χώρες του νότου, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία τάσσονται ευμενώς. Όμως, οι χώρες του βορρά, προσκολλημένες στα αποδοτικά εθνικά τους μοντέλα, και οι ανατολικές χώρες, που φοβούνται ότι θα χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους, απορρίπτουν οποιαδήποτε εναρμόνιση των ελάχιστων μισθών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής: Στην ατζέντα πράσινο πιστοποιητικό και πατέντες εμβολίων

Σύνοδος Κορυφής: Πολωνία και Ουγγαρία αντιτάχθηκαν στη χρήση του όρου «ισότητα των φύλων»

Χαρδαλιάς - Lockdown: Πότε ανοίγουν μουσεία, θερινά σινεμά, θέατρα (Βίντεο)