Πολιτική

Γιώργος Γραμματικάκης: Ιστορική η απόφαση για τα πνευματικά δικαιώματα

Γιώργος Γραμματικάκης.jpg

«Η  μάχη για τα Πνευματικά Δικαιώματα ξεκίνησε ως μια τεχνική συζήτηση, αλλά στην πορεία εξελίχθηκε σε πάλη για τη ψυχή της Ευρώπης, δηλαδή τον πολιτισμό της. Η συμφωνία δεν εξασφαλίζει μόνο ότι οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί θα επιβιώσουν στην ψηφιακή εποχή. Αποδεικνύει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση  έχει το θάρρος να αντιμετωπίσει τους τεχνολογικούς κολοσσούς, και τις δυνατότητες που έχουν να παραπλανούν πολίτες και πολιτικούς. Ένα κρίσιμο ζήτημα, ιδιαίτερα ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.»

Αυτό τόνισε ο Γιώργος Γραμματικάκης, εισηγητής των Σοσιαλιστών στην Επιτροπή Πολιτισμού για τα πνευματικά δικαιώματα σε δηλώσεις του μετά το πέρας της τελικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ενώ χαρακτήρισε το αποτέλεσμα ιστορικό. Η Οδηγία υπερψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία, κατοχυρώνοντας για πρώτη φορά νομικά τη δίκαιη αμοιβή των δημιουργών και των καλλιτεχνών στο θολό ψηφιακό τοπίο της εποχής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η νέα Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα, δεν επιβάλλει καμία υποχρέωση στους επιμέρους χρήστες. Αντιθέτως, ενισχύει ουσιαστικά τη νομική ασφάλεια των χρηστών όταν αναρτούν και μοιράζονται καλλιτεχνικό περιεχόμενο στα κοινωνικά δίκτυα. Ούτε επιβάλλει το φιλτράρισμα του Διαδικτύου, ούτε καταπατά την ελευθερία λόγου, όπως διέδιδαν μετ´επιτάσεως όσοι είχαν παραπλανηθεί από τις μεγάλες πλατφόρμες. Το επίμαχο Άρθρο 13 αφορά αποκλειστικά ψηφιακές πλατφόρμες όπως το YouTube, που μοιράζονται μεγάλο όγκο καλλιτεχνικού περιεχομένου. Εξαιρούνται μάλιστα ρητά μη εμπορικές ιστοσελίδες, όπως διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες σαν την Wikipedia.

Μετά από δυόμισι χρόνια διαπραγματεύσεων, πέντε διαφορετικές επιτροπές και τρεις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Παρά το κλίμα πόλωσης που προσπάθησαν να δημιουργήσουν οι διαδικτυακοί κολοσσοί, η συμφωνία στηρίζεται απ΄όλους τους επίσημους ευρωπαϊκούς φορείς δημιουργών και καλλιτεχνών. Όπως τόνισε ο κ. Γραμματικάκης  «Θέλουμε ένα ανοικτό και ελεύθερο διαδίκτυο, χωρίς λογοκρισία. Οι δημιουργοί όμως πρέπει να  αμείβονται δίκαια για την ψηφιακή χρήση των έργων τους, από τις πλατφόρμες που εκμεταλλεύονται τη δουλειά τους, και αυτό εξασφαλίσαμε σήμερα».

Πολιτική

Κικίλιας: Να γίνεται η δεύτερη δόση AstraZeneca εκτός αν υπάρχει διαφορετική ιατρική οδηγία

Βασίλης Κικίλιας

Τα όσα είπε το πρωί της Τρίτης στον ΣΚΑΪ αναφορικά με τον εμβολιασμό με το σκεύασμα της AstraZeneca επανέλαβε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας μιλώντας στον ANT1 επεσήμανε ότι πάνω από 20 χώρες συστήνουν να γίνει κανονικά η δεύτερη δόση του εμβολίου του AstraZeneca με την Ελλάδα να ακολουθεί την ίδια επιστημονική εισήγηση.

«Η επιτροπή εμβολιασμών κάνει επαγγελματικά, με αφοσίωση και καθήκον τη δουλειά της. Εμείς ακολουθούμε, όπως και άλλες 20 χώρες, την επιστημονική κατεύθυνση σε ό,τι έχει να κάνει με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η επιτροπή έχει κάνει τη δουλειά της με επιστημονικούς όρους. Πάνω από 60 εκατ. Ευρωπαίοι και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες πολίτες έχουν κάνει την πρώτη δόση αυτού του εμβολίου και θα έχουν το δικαίωμα να κάνουν και τη δεύτερη», τόνισε ο κ. Κικίλιας.

Στη συνέχεια επεσήμανε πως η χώρα μας ήδη έχει φτάσει τους 7 εκατ. εμβολιασμούς και το πρόγραμμα προχωράει πολύ καλά. «Το συγκεκριμένο εμβόλιο είχε θέματα, κυρίως επικοινωνιακά. Τα εμβόλια, όμως, είναι ασφαλή», επεσήμανε. «Η διευθύντρια του EMA, η κυρία Κουκ, είπε σήμερα για μια ακόμα φορά ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και πρέπει να γίνεται. Τα πλεονεκτήματα του εμβολίου παραμένουν πολύ περισσότερα από ότι οι οποιεσδήποτε ανεπιθύμητες ενέργειες και έτσι πορευόμαστε», συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.

«Θα κάνουν τη δεύτερη δόση με AstraZeneca, εκτός αν υπάρχει σύσταση από γιατρό και σοβαρός λόγος για να μην το κάνει κάποιος», σχολίασε ερωτώμενος για το τι απαντάει στους πολίτες που έχουν κάνει την πρώτη δόση της AstraZeneca και μετά τις νέες ανακοινώσεις δεν ξέρουν εάν πρέπει να κάνουν τη δεύτερη.

«Η πλειοψηφία των πολιτών εξ όσων γνωρίζω ήδη το κάνει και έτσι πρέπει. Και οι επιστημονικοί φορείς σε αυτό καταλήγουν. Πρέπει να είναι διακριτό τι λένε οι επιστήμονες, τι εισηγούνται και τι λένε οι υπόλοιποι με όρους επικοινωνίας», είπε ακόμη ο υπουργός Υγείας.

Από την άλλη πλευρά ο Βασίλης Κικίλιας αναφερόμενος στο «ξεστοκάρισμα» που είχε αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας, είπε ότι «όπως και τότε, έτσι και τώρα, πιστεύω ότι αυτός είναι άκρατος λαϊκισμός. Αυτή η εθνική αρχή εμβολιασμών, με κορυφαίους επιστήμονες, είναι μια επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα και υπουργό Υγείας τον κ. Ξανθό. Τη διατηρήσαμε, είναι ακέραιη και επιστημονικά κάνει τη δουλειά της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αχιλλέας Γραβάνης στο Ράδιο Κρήτη: Τι να κάνουν οι πολίτες με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σύζυγος Γλυκερίας Μανουσάκη: Να εξηγήσουν στα παιδιά μου γιατί χάθηκε η μητέρα τους

Εμβόλιο AstraZeneca: Με SMS στο κινητό θα μπορεί να αλλάξει κάποιος τη δεύτερη δόση