Πολιτική

Για επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία ο Νίκος Βούτσης

βούτσης

Για επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία αναχωρεί αύριο ο Πρόεδρος της Βουλής
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Πορτογαλία, στις 3 και 4 Ιουνίου 2018, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του ομολόγου του, Προέδρου της Συνέλευσης της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας, κ. Eduardo Ferro Rodrigues.
Η συνάντηση των Προέδρων των δύο Κοινοβουλίων θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 4 Ιουνίου, στις 12:00 τοπική ώρα, στο κτήριο του πορτογαλικού Κοινοβουλίου (Palácio de São Bento).
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη φίλη χώρα, ο Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Πορτογαλίας κ. Marcelo Rebelo de Sousa, ο οποίος θα τον δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο.
Τόσο ο Πρόεδρος της πορτογαλικής Δημοκρατίας κ. Sousa όσο και ο Πρόεδρος του πορτογαλικού Κοινοβουλίου κ. Rodrigues είχαν επισκεφθεί τη Βουλή των Ελλήνων και είχαν συνάντηση και συνομιλία με τον κ. Βούτση, στις 13 Μαρτίου 2018 και στις 10 Νοεμβρίου 2017, αντίστοιχα.
Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων θα συναντηθεί επίσης με τον Πορτογάλο Υπουργό Εξωτερικών κ. Augusto Santos Silva, πρώτο τη τάξει Υπουργό, που αντικαθιστά στα καθήκοντά του τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. António Costa, ο οποίος θα απουσιάζει. Ο κ. Βούτσης θα έχει συνάντηση και με τον Υφυπουργό Κοινοβουλευτικών Υποθέσεων, κ. Pedro Nuno Santos.
Κατά τη διάρκεια της σύντομης παραμονής του στην πορτογαλική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος της Βουλής θα συναντήσει επίσης Έλληνες αξιωματικούς που υπηρετούν σε υπηρεσίες του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα.
Ο κ. Βούτσης θα αφιχθεί στην πορτογαλική πρωτεύουσα αργά το βράδυ της Κυριακής 3 Ιουνίου και θα αναχωρήσει αργά το βράδυ της Δευτέρας 4 Ιουνίου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Αθανασίου, τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου της Βουλής, πρέσβη ε.τ. κ. Σπυρίδωνα Θεοχαρόπουλο, την επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεθνών και Δημοσίων Σχέσεων κ. Μαργαρίτα Φλούδα, την επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης κ. Αδαμαντία Καρυοφύλλη και την επικεφαλής της Εθιμοτυπίας της Βουλής κ. Ευαγγελία Παπαφιλίππου.

Πολιτική

Χαρακόπουλος: Να αποδεχθεί η Αγκυρα την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο

μάξιμος χαρακόπουλος

«Με αυτόν τον συνδυασμό της επιτυχίας -την αποφασιστικότητα και την ενεργή διπλωματία- οφείλουμε να πορευθούμε και στη συνέχεια, στο γεμάτο προκλήσεις έδαφος των εθνικών μας θεμάτων, ώστε το 2021, η χρονιά ορόσημο, που συμπληρώνονται 200 χρόνια από την μεγάλη εθνικοαπελευθερωτική επανάσταση των Ελλήνων κατά του οθωμανικού ζυγού, να βρει την Ελλάδα και τον ελληνισμό ακόμη ισχυρότερους» ανέφερε ο κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο.

Ο βουλευτής της ΝΔ υποστήριξε πως η συνεδρίαση της Ολομέλειας έχει «έχει ιστορική σημασία. Και η διαπίστωση αυτή δεν είναι ένα τετριμμένο ρητορικό σχήμα. Γιατί με την δική μας ψήφο, την ψήφο όσων έχουμε την τιμή να εκπροσωπούμε τον ελληνικό λαό, θα επεκτείνουμε την επικράτεια της πατρίδας για πρώτη φορά από το 1947, όταν έλαβε χώρα η ενσωμάτωση των Δωδεκανήσων στον εθνικό κορμό».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι η υπερψήφιση της επέκτασης των χωρικών μας υδάτων στο Ιόνιο Πέλαγος «συνιστά μια πρώτη - ίσως αρκετά καθυστερημένη - αλλά πλέον έμπρακτη άσκηση ενός αναφαίρετου δικαιώματος που διαθέτει η χώρα μας, βάσει του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας, αλλά και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, όπως προσφυώς επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, πρωτεργάτης αυτής της εντατικής διπλωματικής αντεπίθεσης της χώρας που καταγράφεται όλους αυτούς τους μήνες. Η διαπίστωση αυτή είναι ξεκάθαρο μήνυμα προς τον τουρκικό αναθεωρητισμό, και όσους τον υποθάλπουν φανερά ή υπόγεια. Η Ελλάδα δεν απεμπολεί τα δικαιώματά της, ούτε πρόκειται να αποστεί από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, υποχωρώντας σε απειλές και σε πιέσεις. Κι αυτό έχει νομίζω καταστεί σαφές ενόψει των διερευνητικών επαφών με την γείτονα, και την προσπάθειά της να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα, εντάσσοντας ανύπαρκτα ζητήματα, όπως την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών του ανατολικού Αιγαίου».

Η Τουρκία επιχειρεί «να διευρύνει αυθαιρέτως την ατζέντα» των διερευνητικών

Ο ίδιος επισήμανε ότι «επιθυμούμε ειρηνικές σχέσεις με την Τουρκία, αλλά είναι η Τουρκία που επιμένει σε επικίνδυνα οράματα για γαλάζιες πατρίδες, για νεο-οθωμανισμούς και παντουρκισμούς. Είναι η Τουρκία που καταπατά τις αρχές του διεθνούς δικαίου, που στέλνει ερευνητικά, γεωτρητικά και πολεμικά πλοία σε ύδατα που δεν της ανήκουν. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο και επιδιώκει την ειρηνική συνύπαρξη. Κι αυτό το έχει αποδείξει. Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί οιαδήποτε καταπάτηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Γι’ αυτό, και παρά το βαρύ κόστος, προβαίνει στην ενίσχυση της αποτρεπτικής της ικανότητας με τους αναγκαίους εξοπλισμούς. Αν πράγματι η Άγκυρα επιθυμεί την επίλυση της διαφοράς στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών δεν έχει παρά να αποδεχθεί την πλήρη εφαρμογή όσων επιτάσσει το διεθνές δίκαιο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δένδιας: Η επέκταση των χωρικών υδάτων στην Κρήτη θα συμπεριλάβει και το ανατολικό τμήμα

Τουρκία: Ακόμα 238 συλλήψεις στον στρατό «για δεσμούς με το δίκτυο Γκιουλέν»

Ελληνοτουρκικά - Ερντογάν: Η Ελλάδα να αφήσει τις προκλήσεις στον αέρα και στα νησιά