Πολιτική

Γεννηματά: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της

φωφη γεννηματα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκλεισε τον κύκλο της. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο καλύτερα για την Ελλάδα», διαμήνυσε από το βήμα της Βουλής η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της για τον προϋπολογισμό, προσθέτοντας ότι η αλλαγή κυβέρνησης και η αλλαγή πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για τη χώρα. Γι? αυτό, τόνισε, χρειάζεται αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, «η οποία έχει διακριτή πολιτική και αυτόνομο ρόλο».

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι δεν είναι λύση η αυτοδύναμη ενίσχυση της ΝΔ. «Η δεξιά παλινόρθωση συνιστά επιστροφή σε γνωστές πελατειακές λογικές», σημείωσε και υπογράμμισε πως χρειάζεται άλλη κυβέρνηση με εθνική συνεννόηση και με ευρεία πλειοψηφία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων.  Απευθυνόμενη στους πολίτες, ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες υπάρχει άλλος δρόμος για αναπτυξιακό σοκ και μίλησε για την αναγκαιότητα να διαμορφωθούν νέες σχέσεις κράτους- κοινωνίας-αγοράς.

Παρομοίωσε τον πρωθυπουργό με τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, πως δίνει μάχες δύσκολες χωρίς αποτέλεσμα. «Πόσους ρόλους έχετε ακόμη να υποδυθείτε, κ. Τσίπρα; Βιαστείτε λοιπόν. Όχι τίποτα άλλο, τελειώνουν εκτός από το χρόνο και οι στολές παραλλαγής στο βεστιάριο του συγκυβερνήτη σας», είπε και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «παρωδία». «Γιατί αυτός δεν είναι προϋπολογισμός. Είναι τελικά απολογισμός, απολογισμός ήττας. Ένα πικρό ημερολόγιο δύο χαμένων χρόνων», τόνισε.

«Αποτυχία δύο στα δύο. Πήρατε το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε το ΔΝΤ και το χειρότερο για τη χώρα από αυτό που ζητούσε η Ευρώπη. Αλυσοδέσατε τη χώρα, κ. πρωθυπουργέ. Αυτή είναι η αλήθεια και αφήστε τα πανηγύρια. Και μάλιστα χάρη στη διαπραγμάτευση σας έχουμε δύο μνημόνια στο κατώφλι μας», επεσήμανε για τις αποφάσεις του Eurogroup.
Η Φώφη Γεννηματά σήκωσε τους τόνους λέγοντας προς τον πρωθυπουργό ότι έχει συμφωνήσει για νέο μνημόνιο: «Το Μνημόνιο 3 PLUS με το ΔΝΤ και -αφού όλοι προεξοφλούν και ο προϋπολογισμός το προβλέπει ρητά ότι η χώρα θα αργήσει πολύ να ξαναβγεί στις αγορές- το Μνημόνιο 4 μετά το 2018».

Για τις πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Τσίπρα η κ. Γεννηματά ανέφερε: «Μην προκαλεί ο πρωθυπουργός μιλώντας για 13η σύνταξη. Γιατί η 13η σύνταξη αφορά μόνιμο μέτρο, δεν χορηγείται πετσοκομμένη ως εφάπαξ επίδομα. Και βέβαια προϋποθέτει ότι έχεις δώσει τη 12η, εσείς όμως τους την έχετε ήδη πάρει». Συμπλήρωσε πως «ό,τι και αν εξαγγείλετε, έχετε τελειώσει στη συνείδηση του ελληνικού λαού».

Πολιτική

Γεννηματά: Η Τουρκία αποθρασύνεται και στέλνει φρεγάτες στην Κρήτη

φώφη γεννηματά

Για αποθράσυνση της Τουρκίας έκανε λόγο η Φώφη Γεννηματά αναφερόμενη στην επαναφορά από πλευράς Άγκυρας των προκλήσεων στο Αιγαίο, σε αέρα και θάλασσα, και ειδικότερα στα δημοσιεύματα που θέλουν τουρκική φρεγάτα να φτάνει 2,5 μίλια από τις ακτές της Βορειοανατολικής Κρήτης.

Αποθρασύνεται χωρίς να παίρνει κατάλληλη απάντηση

Η Φώφη Γεννηματά θέτει και το πλαίσιο μιας τυχόν συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη σημειώνοντας ότι «οι τσαμπουκάδες από πλευράς Τουρκίας θα πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα και δε μπορεί να γίνονται ανεκτοί».

Αναλυτικά η δήλωση της Φώφης Γεννηματά έχει ως εξής:

«Η Τουρκία αποθρασύνεται. Την ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν επιδιώκει συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, στέλνει φρεγάτες στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης
παραβιάζοντας βάναυσα τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας ενώ έχει πολλαπλασιάσει τις παραβάσεις και παραβιάσεις του εναέριου χώρου.

»Αποθρασύνεται χωρίς να παίρνει την κατάλληλη απάντηση από την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη.

»Εάν γίνει τελικά η συνάντηση, ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να ξεκαθαρίσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι οι καλές σχέσεις και επαφές εξαρτώνται από το σεβασμό του δικαίου και των κανόνων καλής γειτονίας. Οι τσαμπουκάδες από πλευράς Τουρκίας θα πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα και δε μπορεί να γίνονται ανεκτοί».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

Κρήτη: Το ΓΕΕΘΑ διαψεύδει ότι τουρκικές φρεγάτες παραβίασαν τα χωρικά ύδατα

Κ. Μητσοτάκης: Συνάντηση στο Μαξίμου με Ιμάμογλου και Μπακογιάννη

Λοβέρδος: Την επομένη της νίκης μου, θα είμαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ (Βίντεο)

ESPA BANNER