Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της επιτροπής Εξοπλισμών της Συμβάσεων της Βουλής κατά την οποία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και η φυσική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων ενημέρωσαν τους βουλευτές για τα βασικά σημεία της σύμβασης προμήθειας 18 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι βουλευτές ενημερώθηκαν ότι το τελικό κείμενο θα κατατεθεί στην Βουλή για κύρωση μετά τις εορτές, αφού πρώτα υπογραφεί η σύμβαση από τον κ. Παναγιωτόπουλο και από την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί και περάσει απο το Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα ακολουθηθεί κατεπείγουσα νομοθετική διαδικασία.
Πάντως, από κατά την ενημέρωση διαφάνηκε ευρύτερη συναίνεση για την προμήθεια των 18 μαχητικών αεροσκαφών καθώς εκτός της ΝΔ υπέρ της σύμβασης – αλλά με αστερίσκους – εκφράστηκαν οι εισηγητές του ΣΥΡΙΖΑ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης.
Να σημειωθεί ότι στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής μετείχαν και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (ι) Γεώργιος Μπλιούμης, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Λάγιος.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίασης: «Ήρθαμε σήμερα στη Βουλή να ενημερώσουμε τη Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων σχετικά με την αναγκαιότητα - σκοπιμότητα υλοποίησης των νέων προγραμμάτων απόκτησης έξι (6) καινούριων και δώδεκα (12) μεταχειρισμένων μαχητικών Α/Φ τύπου “RAFALE”, των όπλων τους αλλά και των συμβάσεων εν συνεχεία υποστήριξής τους.
Σε συνέχεια της ομιλίας που απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, αλλά κι εγώ κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την ψήφιση του τακτικού κρατικού Προϋπολογισμού του 2021, κάναμε ένα ακόμα βήμα προς τη δρομολόγηση με όλα τα θεσμικά μέσα των διαδικασιών προμήθειας νέων μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία θα αποτελέσουν τη στρατηγική επιλογή της Πολεμικής Αεροπορίας για τη διατήρηση συνθηκών υπεροχής στους αιθέρες.
Σκοπός μας μέσω της προμήθειας των “RAFALE”, καθώς και των συναφών δράσεων που δρομολογούνται, είναι η αναβάθμιση του εθνικού συντελεστή στο συσχετισμό ισχύος και η μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ικανότητα.
Έχουμε μπροστά μας προκλήσεις και στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε σε κάθε πτυχή θωράκισης των Ενόπλων Δυνάμεων και υλοποίησης Εξοπλιστικών προγραμμάτων. Το επιβάλλουν οι συγκυρίες να τα ολοκληρώσουμε.
Ειδικά για τα “RAFALE”, μετά τη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εξοπλισμών δρομολογείται πλέον η προμήθεια των νέων μαχητικών που θα προσδώσουν στρατηγικό πλεονέκτημα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».
Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του γραφείου τύπου δήλωσε ότι είναι επί της αρχής θετικός για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών.
Θετική γνώμη εξέφρασε και ο εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου θέτοντας ωστόσο ορισμένους προβληματισμούς για επιμέρους ζητήματα της συμφωνίας που χρήζουν περισσότερων διευκρινίσεων. Μεταξύ άλλων ο κ. Κεγκέρογλου τόνισε πως η ανάγκη περεταίρω ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας ικανοποιείται από την υπό συζήτηση σύμβαση ενώ κάλεσε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να προωθήσει επιμέρους συμφωνίες για την στήριξη της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Παπαναστάσης εξέφρασε την αρνητική γνώμη του κόμματός του το οποίο άλλωστε καταψήφισε και τον προϋπολογισμό του υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Η θέση του ΚΚΕ στο υπό συζήτηση θέμα είναι ότι όσο αναγκαία κι αν είναι η ενίσχυση των ελληνικών ΕΔ με σύγχρονα αεροσκάφη, αυτή θα πάει στράφι απ’ τη στιγμή που αυτή σε σημαντικό βαθμό εντάσσεται στην υπηρέτηση των επιχειρησιακών σχεδίων του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά.
Επιφυλάξεις εξέφρασε το ΜεΡΑ25.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Δένδιας: Είμαστε έτοιμοι για διάλογο εάν η Τουρκία σταματήσει τις προκλήσεις