Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εύα Καϊλή: Οι πρώτες ώρες στη φυλακή - Τι υποστήριξε στην κατάθεσή της (βίντεο)

Εύα Καϊλή
 clock 08:55 | 12/12/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Από την έρημο της Ντόχα η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή «βυθίστηκε» στις φυλακές του Σαιν-Ζιλ στις Βρυξέλλες. Από σήμερα προετοιμάζει την υποστηρικτική της γραμμή, με έναν από τους διακεκριμένους Βέλγους δικηγόρους Αντρέ Ριζόπουλος (με καταγωγή από την Ελλάδα).

Την ίδια ώρα ραγδαίες αναμένεται να είναι από σήμερα οι εξελίξεις, αφού ξεκινά η Ολομέλεια Δεκεμβρίου του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το «σκάνδαλο» διαφθοράς «Qatar-gate» που αποκαλύφθηκε, συντάραξε συθέμελα τα πολυτελή γραφεία του στη βελγική πρωτεύουσα και τη γαλλική πόλη. Μουδασμένοι, υπό το βάρος των συγκλονιστικών αποκαλύψεων» αναμένεται να προσέλθουν οι ευρωβουλευτές και οι ανώτατοι αξιωματούχοι στην άλλοτε γιορτινή, συνεδρίαση (η τελευταία ολομέλεια του χρόνου παραδοσιακά ήταν σε χαλαρή ατμόσφαιρα).

Η Ολομέλεια αναμενεται να αποβάλλει την κ. Καϊλή από όλες τις επιτροπές και να επισημοποιηθεί η καθαίρεσή της από την αντιπροεδρία, θέλοντας να αποτινάξει από πάνω της τα σημάδια διαφθοράς.   

Σε πέντε ημέρες κρίνεται η τύχη της

Το αργότερο έως την ερχόμενη Πέμπτη το Τριμελές Δικαστικό Συμβούλιο των Βρυξελλών θα αποφασίσει για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, η οποία μετά την πρώτη της κατάθεση, αλλά και την απαγγελία κατηγοριών μεταφέρθηκε στη γυναικεία πτέρυγα των φυλακών Σαιν-Ζιλ (σωφρονιστικό κατάστημα, στο οποίο είχε μεταχθεί και ο Έλληνας ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής, Ιωάννης Λαγός, πριν την έκδοσή του στην Ελλάδα). 

Μαζί με τον δικηγόρο της, έναν από τους σπουδαιότερους ποινικολόγους των Βρυξελλών, γνωστό ως ο «Μετρ Ριζό», θα προετοιμάσουν την υποστηρικτική της γραμμή, με πρωταρχικό στόχο να μην προφυλακιστεί έως τη δικάσιμο, αλλά να αφαιθεί ελεύθερη ή με πειροριστικούς όρους. Η έναρξη της δίκης προσδιορίζεται σε 12 με 15 μήνες, ενώ η έρευνα είναι σε πλήρη εξέλιξη.  

Τι υποστήριξε κατά την ανάκριση

Προς το παρόν, η βασική κατηγορία που βαρύνει την Εύα Καϊλή, είναι για «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και ερευνώνται επί του παρόντος τα αδικήματα της διαφθοράς και της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η ευρωβουλευτής επέρριψε τις ευθύνες για τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της, στο σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι. Η ίδια από τις πρώτες της καταθέσεις, σύμφωνα με το Δικαστικό Ρεπορτάζ, δήλωσε πως είχε αντιληφθεί τις συνεργασίες του συντρόφου της, με τον πρώην προϊστάμενό του, ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και τους Καταριανούς και του είχε επιστήσει την προσοχή. Αλλά, αρνήθηκε οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμειξή της, στις δουλειές του συντρόφου της, καθώς όπως τόνισε δεν ελέγχει τα έγγραφα ή τον προσωπικό του υπολογιστή. Μάλιστα δήλωσε ξαφνιασμένη από αυτές τις αποκαλύψεις. Οι δικαστικές αρχές, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων και των στοιχείων που έχουν συγκεντρωθεί απέρριψαν το αίτημα της υπεράσπισης να αφεθεί ελεύθερη με περιοριστικούς όρους, ακόμη και με βραχιολάκι.

Προφυλακισμένοι είναι και ο σύντροφός της Φραντσέσκο Τζόρτζ, τον οποίο εκπροσωπεί ο επίσης κορυφαίος ποινικολόγος Πιέρ Μονβίλ, αλλά και ο πρώην Ιταλός ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι.  Η σύζυγός και η κόρη του Παντσέρι, τέθηκαν σε κατ' οίκον κράτηση στην Ιταλία, καθώς φέρονται να γνώριζαν για τις δοσοληψίες του. 

Ο πατέρας της Αλέξανδρος Καϊλής αφεθηκε χθες ελεύθερος, ώστε να φροντίσει την ενάμιση έτουςκόρη της, Αριάδνη. Σημειώνεται ότι ο κ. Καϊλής εντοπίστηκε έξω από το ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» με μια βαλίτσα με χρήματα, λίγο πριν την έφοδο των αρχών στην κατοικία της Αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου. Προσήχθη και ανακρίθηκε, ενώ χθες αφέθηκε ελεύθερος. Στο διαμέρισμά της βρέθηκε σε σακούλες το ποσό των 160.000 ευρώ. 

Η υπόθεση του ξεπλύματος μαύρου χρήματος συνδέεται με την αγορά του διαμερίσματος στο οποίο διαμένει το ζευγάρι, κια για το οποίο η ευρωβουλευτής είχε πάρει δάνειο, αλλά δεν κατάφερε με πειστικό τρόπο να αιτιολογήσει τον τρόπο αποπληρωμής του (οι ευρωβουλευτές δικαούνται στο Βέλγιο άτοκα ή πολύ χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια).

Η έδρα

Αρκετοί αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, αλλά και στην Ελλάδα, ζητούν από την κ. Καϊλή να παραδώσει την έδρα της. Βάση νόμου, η κ. Καϊλή ακόμη και αν δικαστεί δεν μπορεί να χάσει την έδρα της, παρά μόνο όταν φτάσει να τελεσιδικήσει η απόφαση του δικαστηρίου και αφού υπάρξει σύγκλιση αρμόδιων οργάνων του ευρωκοινοβουλίου. Ο μόνος τρόπος να χάσει την έδρα, είναι αν η ίδια παραιτηθεί. Σε αυτή την περίπτωση , θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται βάση του εθνικού νόμου και την έδρα θα «κερδίσει» ο τρίτος σε σταυρούς υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, ο Νίκος Παπανδρέου.

Συνεδριάζει το Ευρωκοινοβούλιο

Τα προσεχή 24ωρα, πιθανώς έως την Τετάρτη, θα αποφανθεί το δικαστικό συμβούλιο για την προφυλάκιση ή μη της Εύας Καϊλή, ο οποία, σύμφωνα με τα βελγικά ΜΜΕ κρατείται προς το παρόν στις φυλακές του Σαιν Ζιλ, στις Βρυξέλλες, για το σκάνδαλο διαφθοράς και δωροδοκίας που έχει ξεσπάσει από την περασμένη Παρασκευή στο Ευρωκοινοβούλίο.

Με την αντιπρόεδρό του στη φυλακή, λοιπόν, το Ευρωκοινοβούλιο καλείται να συνεδριάσει για πρώτη φορά μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου διαφθοράς που σχετίζεται με το Κατάρ -το Qatar Gate, όπως το έχει ονομάσει ο διεθνής Τύπος.

Στην ημερήσια διάταξη, προφανώς, δεν υπάρχει επίσημη αναφορά για την υπόθεση, ωστόσο, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξουν αναφορές από τους ευρωβουλευτές αλλά και από το προεδρείο.

 

Διαβάστε επίσης:

Qatargate - Αντόνιο Παντζέρι: Οι χλιδάτες διακοπές των 100.000 ευρώ

Qatargate: Τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συγκλόνισαν την ΕΕ τις τελευταίες δεκαετίες

Η βελγική αστυνομία παρακολουθούσε τα τηλέφωνα των εμπλεκομένων στην υπόθεση χρηματισμού από το Κατάρ

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis