Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνική Στρατηγική για τη βία ανηλίκων: Παρουσιάζονται σήμερα τα 69 νέα μέτρα

βία - ανήλικοι
 clock 09:10 | 05/05/2025
writer icon newsroom ekriti.gr

Παρουσιάζεται σήμερα το σχέδιο Εθνικής Στρατηγικής για την Πρόληψη της Βίας και την Αντιμετώπιση της Παραβατικότητας Ανηλίκων, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη πρόκειται για ένα εγχείρημα δύσκολο λόγω της ευαλωτότητας των ανηλίκων αλλά και της καταλυτικής επίδρασης των νέων τεχνολογιών στην σύγχρονη εκδήλωση του φαινομένου.

Η Εθνική Στρατηγική προτείνει άλλες 29 πολιτικές με 69 νέα μέτρα, εκ των οποίων τα 5 οριζόντια. Δύο από τα πιο νέα μέτρα είναι το Kids Wallet, για τον έλεγχο της χρήσης του διαδικτύου ενός ανήλικου από τους γονείς και το Age Verification, δηλαδή η διαδικασία πιστοποίησης ηλικίας για την εγγραφή σε πλατφόρμες, ενώ στον πυρήνα της πολιτικής αυτής βρίσκεται η ψηφιακή ενηλικίωση στα 15 έτη.

Μέτρα που αφορούν τους μαθητές και τις μαθήτριες είναι η αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στο αντικείμενο, ενώ η αυτό-αξιολόγηση των σχολείων θα εμπεριέχει και το κομμάτι της αντιμετώπισης σχολικού εκφοβισμού. Η Σοφία Ζαχαράκη έχει προαναγγείλει ότι το Υπουργείο Παιδείας θα επιδιώξει να φέρει στο ίδιο τραπέζι γονείς, εκπαιδευτικούς και παιδιά ώστε να υπάρξει μια ενιαία αντίδραση απέναντι στον σχολικό εκφοβισμό. Συνολικά, η Εθνική Στρατηγική φιλοδοξεί να προτείνει λύσεις για κάθε μορφή βίας που αντιμετωπίζουν οι ανήλικοι, ιδίως δε για την ενδοοικογενειακή, τη διαδικτυακή και τον ενδοσχολικό εκφοβισµό.

Σημειώνεται πως θα ακολουθήσει, στις 12:30, διυπουργική συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των σχετικών πρωτοβουλιών και πολιτικών από τα συναρμόδια Υπουργεία, στην αίθουσα της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με την παρουσία συνολικά δέκα υπουργών, ενδεικτικό της σημασίας που δίνει το Μαξίμου στο θέμα αυτό, αλλά και του εύρους του προβλήματος και των λύσεων που απαιτούνται.

Στη συνέντευξη Τύπου θα συμμετάσχουν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης, ο Υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, η Πρόεδρος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων Βάσω Αρτινοπούλου, ενώ τον συντονισμό θα κάνει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Υεμένη: Αεροπορικοί βομβαρδισμοί κατά των Χούθι – Τουλάχιστον 14 τραυματίες

Τροχαίο ατύχημα στον κόμβο των Γουβών - Λεωφορείο συγκρούστηκε με όχημα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis