Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έρχονται τρία νομοσχέδια από το ΥΠΟΙΚ -Τι προβλέπουν

βουλη
 clock 13:26 | 19/09/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Τρία σημαντικά νομοσχέδια παίρνουν τις επόμενες εβδομάδες το δρόμο για τη Βουλή, θεσμοθετώντας στην ουσία το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη 4ετία από το Υπουργείο Οικονομικών.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αναμένεται να πάει στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο για τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις επιχειρήσεων το οποίο φιλοδοξεί να εμφυσήσει ένα νέο πνεύμα για τη μεγέθυνση εταιρειών οι οποίες προάγουν την καινοτομία και την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενες αξίας. 

Ανάμεσα στα νέα κίνητρα περιλαμβάνονται: 

-Η αύξηση στο 250% από 200% της έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των ποσών που επενδύονται σε start up. 

-Η φορολογική απαλλαγή από την εκμετάλλευση ευρεσιτεχνίας επεκτείνεται από τα 7 χρόνια πλήρους φορολογικής απαλλαγής στα 10 χρόνια, με τα τρία τελευταία να θεσπίζεται κίνητρο για μείωση 10% στο φόρο εισοδήματος. 

-Αυξάνεται από τα 150.000 ευρώ στα 450.000 ευρώ η έκπτωση φορολογητέου εισοδήματος για επένδυση σε start up.

-Θεσμοθετείται επίσης το γεγονός ότι κεφάλαιο συγχωνευόμενης εταιρίας που θα έχει φορολογική απαλλαγή 30% μειώνεται στα 100.000 ευρώ από 125.000 ευρώ ώστε να υπάρχει περιθώριο συγχώνευσης μικρών εταιρειών. 

-Επίσης το νομοσχέδιο θα προβλέπει την αυτόματη χορήγηση άδειας διαμονής σε αλλοδαπούς (θεσμός της Golden Visa) οι οποίοι θα επενδύουν ως και 250.000 ευρώ σε κάποια νεοφυή ελληνική εταιρεία.

Το νομοσχέδιο του μεσοπρόθεσμου 2025-2028

Το δεύτερο πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται τον επόμενο μήνα είναι το 4ετές δημοσιονομικό πλάνο που βρίσκεται στα τελικά στάδια διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το βασικό σημείο, βάσει του οποίου θα ελέγχεται η χώρα, θα είναι ο "κόφτης" των δαπανών για κάθε χρονιά από το 2025 έως και το 2028. 

Από τις οροφές των δαπανών για την περίοδο 2025 - 2028 που θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες θα καθοριστούν και τα μέτρα πολιτικής με την μορφή των φορολογικών ελαφρύνσεων και ενίσχυσης της κοινωνικής πολιτικής για το σύνολο της τετραετίας.

Στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και οι στόχοι για το χρέος, το οποίο αναμένεται να μειωθεί κάτω από 120% του ΑΕΠ στο τέλος της περιόδου. Αυτό θα γίνει με την ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση των εσόδων που θα οδηγήσει σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα αν και ο στόχος αναμένεται επίσημα να παραμείνει στο 2,1% του ΑΕΠ για όλη τη διάρκεια της περιόδου. 

Μαζί βέβαια στο κείμενο που θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του επόμενου μήνα θα περιλαμβάνεται και το πακέτο των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων με το οποίο η Ελλάδα θα υποστηρίξει ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 2% του ΑΕΠ ώστε να συνεχιστεί η σύγκλιση με το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Επίσης, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή ένα νομοσχέδιο που θα θεσμοθετεί τα μέτρα της ΔΕΘ, τις 12 παρεμβάσεις για την αύξηση των εισοδημάτων και τις 12 παρεμβάσεις για τη μείωση των φόρων οι οποίες δεν έχουν ακόμη νομοθετηθεί.

Η επόμενη αύξηση του κατώτερου μισθού είναι μια απόφαση που θα ληφθεί τον ερχόμενο Απρίλιο. Το ίδιο και οι αυξήσεις για τους συνταξιούχους χωρίς προσωπική διαφορά, αφού θα πρέπει να υπάρχουν επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό του 2024. Ωστόσο, το επίδομα όσων συνταξιούχων δεν θα πάρουν αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς και των 1,9 εκατ. οικονομικά ευάλωτων, το οποίο θα δοθεί τον Δεκέμβριο, θα πρέπει να νομοθετηθούν από τώρα.

Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και για τις αυξήσεις των γιατρών του ΕΣΥ, των ένστολων και την οριζόντια αύξηση των αποδοχών στο Δημόσιο ώστε να υπερβούν όλες οι αμοιβές τον κατώτερο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Από τα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να θεσμοθετηθούν η φοροαπαλλαγή για τα ακίνητα που θα διατεθούν για μακροχρόνιες μισθώσεις και η μείωση κατά 20% του ΕΝΦΙΑ στα ασφαλισμένα σπίτια. 

Τέλος, θα πρέπει να νομοθετηθούν και οι σημειακές αλλαγές που ανακοινώθηκαν στην τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων.

ΠΗΓΗ: capital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αθήνα: Τροχαίο δυστύχημα - Νεκρός ο οδηγός μηχανής

«Χαράτσι» και στις… βάρκες: Πώς αναβίωσε νόμος του 1975 – Μέχρι τέλος του μήνα η πληρωμή

Μικρό προβάδισμα της Κάμαλα Χάρις έναντι του Ντόναλντ Τραμπ σε τρεις κρίσιμες πολιτείες, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis