Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιστολική ψήφος: Σήμερα η ψηφοφορία - Ναυάγησε η «επί της αρχής» συναίνεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ

Image
Επιστολική ψήφος
 clock 09:31 | 24/01/2024
writer icon newsroom ekriti.gr

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, χωρίς την ευρύτερη πλειοψηφία που είχε καταγραφεί επί της αρχής με την θετική στάση ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Μετά τον «αιφνιδιασμό» της τροπολογίας για την επέκταση του μέτρου και στις εθνικές εκλογές, τα δυο κόμματα άλλαξαν στάση ζητώντας την απόσυρση της επίμαχης ρύθμισης αλλά και θέτοντας προϋποθέσεις για να ψηφίσουν το νομοσχέδιο.

Οι εύθραυστες ισορροπίες που είχαν διαμορφωθεί διαταράχθηκαν με την κυβέρνηση να μην έχει δείξει διάθεση υποχώρησης. Σε κάθε περίπτωση σήμερα θα καθαρίσει το τοπίο, αν και δεν υπάρχουν πλέον πολλά περιθώρια μεταστροφής του κλίματος με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως να διερωτάται «πώς γίνεται να λες ότι είσαι υπέρ της επιστολικής ψήφου για τους Έλληνες πολίτες του εξωτερικού για τις ευρωεκλογές, αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές;».

Πάντως, η τροπολογία δεν πρόκειται να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών ενώ και το νομοσχέδιο (αν και αναμένεται να ψηφιστεί με απλή πλειοψηφία με τις ψήφους της ΝΔ και της Πλεύσης Ελευθερίας) δεν θα καταγράψει την ευρύτερη στήριξη που αποτυπώθηκε αρχικά με το «ναι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Δείτε live

Φάμελλος: Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν επιδίωξε τη συναίνεση αλλά την υπονόμευσε

Εκ μέρους της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Σωκράτης Φάμελλος αιτιολογώντας την μετατόπιση από το αρχικό «ναι» στο «όχι», καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δυναμίτισε το συναινετικό πλαίσιο με την αιφνιδιαστική κατάθεση της τροπολογίας και ότι «αποδείχθηκε και ασυνεπής και ανεπαρκής, αλλά και ανάξια να αξιοποιήσει την διάθεση συναίνεσης», την οποία, όπως υποστήριξε, όχι μόνο δεν επιδίωξε αλλά και υπονόμευσε.

Ο ίδιος ζήτησε τόσο την απόσυρση της τροπολογίας ενώ και για το νομοσχέδιο σημείωσε ότι αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα αντισυνταγματικότητας» όσον αφορά την αμεσότητα και μυστικότητα της ψήφου (με τροπολογίες του ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει 4 εκλογικές περιφέρειες αποδήμων, ψηφιακό εκλογικό κατάλογο που θα διευκολύνει τους εποχικούς εργαζόμενους να ψηφίζουν από εκεί που βρίσκονται, διευκόλυνση των ΑΜΕΑ κλπ.).

Όπως κατέστησε σαφές, «είναι προφανές ότι δεν θα συνηγορήσουμε σε ένα νομοσχέδιο ατελές παρότι κάναμε υπερβάσεις και προτάσεις», προϊδεάζοντας με τον τρόπο αυτό για το «όχι» του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Νίκη Κεραμέως έχει θέσει το δίλημμα: «Πώς γίνεται να είσαι υπέρ της ψήφου των αποδήμων για τις ευρωεκλογές αλλά όχι για τις εθνικές εκλογές και πώς γίνεται να λες αρχικά ναι και μετά όχι;», αλλά και «πώς γίνεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να είναι απόδημος και ξαφνικά να υπαναχωρείτε και να λέτε ένα μεγάλο όχι».

Ανδρουλάκης: «Όχι σε πονηριές και αιφνιδιασμούς»

Αλλά και για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη «απαιτείται συναίνεση, συνδιαμόρφωση, διαβούλευση με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και όχι πονηριές και αιφνιδιασμοί, που εν τέλει αποκαλύπτουν και την κουλτούρα νομοθέτησης και το κοινοβουλευτικό σας ήθος», όπως είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η άρση των εμποδίων για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των αποδήμων «δεν μπορεί να γίνει στο πόδι, δεν μπορεί να γίνει με μια εκπρόθεσμη τροπολογία που δεν συζητήθηκε με κανέναν και παρακάμφθηκε όλη η προβλεπόμενη θεσμική διαδικασία».

Προέτρεψε και εκείνος την κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία «και εμείς θα είμαστε ανοικτοί να συζητήσουμε πώς θα μπορούσε η επιστολική ψήφος να εφαρμοστεί για τους αποδήμους και στις εθνικές εκλογές, πέρα από τις ευρωπαϊκές εκλογές, όπως προβλέπει ο νόμος που συζητάμε», έχοντας όμως αξιολογήσει προηγουμένως πώς θα λειτουργήσει το μέτρο στις προσεχείς ευρωεκλογές. «Δεν νοείται να εγκλωβιστεί το πολιτικό σύστημα σε μια διαδικασία, που δεν έχουμε δει πως λειτουργεί και αν θα πρέπει να παρέμβουμε εκ νέου -και σημειώστε το αυτό- χρειάζονται ξανά διακόσιες ψήφοι», υπογράμμισε.

Ο κ. Ανδρουλάκης έδωσε μια «τελευταία ευκαιρία» στην κυβέρνηση να αποσύρει την τροπολογία «που έφερε από το παράθυρο» και να συμπεριλάβει στο νομοσχέδιο την πρόταση – τροπολογία του ΠΑΣΟΚ ώστε η δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο να χορηγείται μόνο ως διευκόλυνση στους εκτός Επικρατείας εκλογείς λόγω της απόστασής τους από τον τόπο που ψηφίζουν, καθώς και σε όσους εντός Επικρατείας εκλογείς κωλύονται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με φυσική παρουσία για λόγους ηλικίας, αναπηρίας, υγείας, σπουδών ή εργασίας σε τόπο διαφορετικό από εκείνον όπου ψηφίζουν.

«Σε έναν τέτοιο νόμο, το ΠΑΣΟΚ είναι θετικό. Σε οποιοδήποτε άλλο παιχνίδι, είμαστε απολύτως αρνητικοί», δήλωσε δείχνοντας και εκείνος τον δρόμο του «όχι».

Η συναίνεση Κωνσταντοπούλου

Πάντως η κυρία Κεραμέως απέφυγε να απαντήσει στις επικρίσεις του κ. Ανδρουλάκη -σε αντίθεση με του κ. Φάμελλου- ενώ την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου λέγοντας ότι ούτως ή άλλως δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη αυξημένη πλειοψηφία των 200 ψήφων και πρότεινε στην υπουργό Εσωτερικών να την επανακαταθέσει ως ξεχωριστό σχέδιο νόμου μετά τις ευρωεκλογές δηλώνοντας από τώρα ότι το κόμμα της θα το ψηφίσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Μεσολόγγι: Σήμερα η κηδεία του Μπάμπη - Τι εκτιμά η ΕΛΑΣ, δέχθηκε 10 σκάγια

Τροχαίο-σοκ: Δύο νεκροί σε σύγκρουση οχημάτων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης - ΙΧ κόπηκε στη μέση (εικόνες)

Ιερά Σύνοδος: Ομόφωνο «όχι» στο γάμο και την τεκνοθεσία ομοφύλων

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis