Πολιτική

Δημοσκόπηση - έκπληξη: Λίγο κάτω από 5% η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ

δημοσκόπηση

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα τουλάχιστον ως προς τη διαφορά ποσοστών μεταξύ ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την έρευνα της ΠΑΜΑΚ που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα το βράδυ στον ΣΚΑΪ, αποτυπώνει η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ RESEARCH που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα "Έθνος".

Στην πρόθεση ψήφου η διαφορά των δύο πρώτων κομμάτων είναι κάτω από 5%, ενώ υπάρχει ένα τεράστιο ποσοστό αναποφάσιστων, περίπου 1.000.000 άνθρωποι με βάση τη δημοσκόπηση, την ίδια ώρα που η συσπείρωση της ΝΔ βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα, και όλα αυτά διαμορφώνουν, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας ένα σκηνικό ανατροπής, κάτι που μένει να φανεί και στη συνέχεια.
Το σίγουρο και αυτό που αποτυπώνεται σε ακόμη μια δημοσκόπηση είναι πως η μάχη για την 3η θέση φαίνεται να έχει κερδηθεί για το Κίνημα Αλλαγής που έχει περιθώρια να μπει και άλλο «σφήνα» στο δίπολο ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ.

Αναλυτικά η πρόθεση ψήφου σύμφωνα με την έρευνα:
ΣΥΡΙΖΑ                  17%
ΝΔ                           21,8%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ             7,1%
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ      8,7%
ΚΚΕ                                    5,9%
ΑΝΕΛ                                 2,4%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ      2,2%
ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ           1,7%
ΑΝΤΑΡΣΥΑ                    1,1%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ    1,4%
ΑΛΛΟ    4,9%
ΑΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΤΗ ΨΗΦΟΣ   25,8%

Σε επίπεδο περιφερειών η ΝΔ κρατάει τα σκήπτρα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ                         ΣΥΡΙΖΑ         ΝΔ

ΙΟΝΙΟ                                       21,2            19,9
ΗΠΕΙΡΟΣ                                 16,7             27,6
Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ                        22               24,6
Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ                       16,8             23,6
ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ    16,9             25,2
ΣΤ. ΕΛΛΑΔΑ                             16                24,5
ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑ                           19,4            18,2
ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΣΟΣ                   16,1            26,5
ΘΕΣΣΑΛΙΑ                               18,1             22
ΑΤΤΙΚΗ                                    15,7             18,2
ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ                       15,6             24,7
ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ                         16                24,6
ΚΡΗΤΗ                                    20,4            17,8

Πολιτική

Οικογενειακό δίκαιο: Αλλάζουν όλα για τους διαζευγμένους γονείς

χωρισμενοι γονεις

Το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του οικογενειακού δικαίου αναφορικά με τις σχέσεις γονέων και παιδιών μετά το διαζύγιο, παρουσίασε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας.

Το πλαίσιο που θα διέπει τις σχέσεις γονέων-παιδιών, μετά τη διακοπή της συμβίωσης των συζύγων, το διαζύγιο ή την ακύρωση του γάμου, αλλάζει με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον του παιδιού.

Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας από τους δύο γονείς, αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της διαμεσολάβησης για την επίλυση ενδεχόμενων  μεταξύ τους διαφορών, καθιερώνεται τεκμήριο επικοινωνίας του τέκνου με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει, και καθίσταται υποχρεωτική η επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών που εκδικάζουν τέτοιου είδους υποθέσεις.

Ο στόχος του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στην ενεργή παρουσία και των δύο γονέων κατά την ανατροφή του παιδιού, παρά τη μεσολάβηση της διάστασης, του διαζυγίου ή της ακύρωσης του γάμου.

Βασική αρχή του είναι η ισότητα των γονέων στις ευθύνες και τα δικαιώματα έναντι του παιδιού και αποβλέπει πρωτίστως στην εξυπηρέτηση του συμφέροντός του.

Η διάσταση, το διαζύγιο, η διακοπή συμβίωσης ή η ακύρωση του γάμου των γονέων, δεν πρέπει να μεταβάλλουν τον τρόπο άσκησης της γονικής μέριμνας των ανηλίκων παιδιών.

Αυτή, πρέπει να ασκείται και από τους δύο γονείς, καθόσον σκοπός αποτελεί η ψυχική υγεία του ανηλίκου παιδιού, η ομαλή ένταξή του στο κοινωνικό περιβάλλον και η ανάπτυξη της προσωπικότητάς του.

Παράλληλα, ενισχύεται η προσπάθεια των γονιών να αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν το παιδί τους με αμοιβαία αποδεκτές λύσεις και προωθείται ο μεταξύ τους διάλογος για ζητήματα που το αφορούν. 

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο δεν αφαιρεί οποιοδήποτε δικαίωμα του γονέα που ασκεί την επιμέλεια του ανηλίκου τέκνου. Αντιθέτως εισάγει την ενεργή παρουσία και των δύο γονέων στην ανατροφή του τέκνου και στην εκπλήρωση της ευθύνης τους σ’ αυτό. 

Προασπίζεται το δικαίωμα διατροφής

Σημειώνεται ακόμη ότι προασπίζεται το δικαίωμα διατροφής, καθόσον στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι η υπαίτια μη καταβολή διατροφής εκ μέρους του υπόχρεου γονέα αποτελεί κακή άσκηση γονικής μέριμνας και δύναται εξ αυτού του λόγου να αφαιρεθεί αυτή από τον υπαίτιο γονέα.

Για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κατέθεσαν τις απόψεις τους εγγράφως και προφορικώς κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς που δραστηριοποιούνται σε θέματα οικογένειας και παιδιού, όπως επίσης και εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων. 

Ειδήσεις σήμερα 

ΗΠΑ: Θεωρία συνωμοσίας υποστηρίζει ότι το χιόνι στο Τέξας είναι ψεύτικο

Κρήτη: Μεγάλη φωτιά απειλεί επιχειρήσεις - Τεράστια κινητοποίηση της Πυροσβεστικής

Συλλυπητήρια Φραγκάκη για το θάνατο του εργαζόμενου στο εργοτάξιο του αεροδρομίου