Πολιτική

Διγαλάκης: Εξωστρέφεια και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου των πανεπιστημίων

Ο Υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλακης

Με τη σημερινή υπερψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων γίνεται ένα αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση, την εξωστρέφεια και την ενίσχυση του αυτοδιοίκητου και της κυβερνησιμότητας των ελληνικών πανεπιστημίων, με απώτερο στόχο να καταστεί η Ελλάδα ένας ισχυρός πόλος Εκπαίδευσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, ο κ. Διγαλάκης έστειλε σαφές μήνυμα ότι ο πολιτικός διάλογος ευρύτερα, και ειδικότερα για την Παιδεία, δεν μπορεί να γίνεται στη βάση αναληθών αναφορών, διαψεύδοντας, τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα καθώς και τον πρώην πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου σε ό,τι αφορά στον ισχυρισμό τους ότι η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής έθεσε θέματα σε σχέση με τη μη εισαγωγή Ελλήνων στα ξενόγλωσσα Προγράμματα Σπουδών.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι η διάταξη για την ίδρυση και λειτουργία ξενόγλωσσων Προγραμμάτων Σπουδών δεν έρχεται σε σύγκρουση ούτε με το Σύνταγμα της χώρας μας, ούτε με το ευρωπαϊκό δίκαιο. 

«Το Σύνταγμα δεν παραβιάζεται, καθώς η υποχρέωση παροχής δωρεάν τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αφορά μόνο τους έλληνες φοιτητές, ενώ αυτά τα προγράμματα απευθύνονται αποκλειστικά σε αλλοδαπούς. Το ενωσιακό δίκαιο επίσης δεν παραβιάζεται, καθώς οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δικαίωμα να εισαχθούν με ποσοστό στα υφιστάμενα προγράμματα σπουδών, τα οποία φυσικά διατηρούνται και επομένως απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και παροχές με τους έλληνες πολίτες», σημείωσε ο κ. Διγαλάκης.

Πρόσθεσε, δε, ότι «ο αποκλεισμός των Ελλήνων από αυτά τα προγράμματα είναι μια αντίστροφη δυσμενής διάκριση έναντι των Ελλήνων, αλλά αυτό είναι επιτρεπτό καθώς διασφαλίζεται πλήρως η πρόσβαση των ελλήνων πολιτών στο αγαθό της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνονται και από την έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής», κατέληξε ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Πολιτική

Τσίπρας για εργασιακά: Θα δώσουμε τη μάχη για το 8ωρο μέχρι τέλους

τσίπρας απεργία

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος, των εργαζόμενων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, κι αυτή την μάχη θα την δώσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ, για την εργατική Πρωτομαγιά.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας σημείωσε: «Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό,τι πιο αντιλαϊκό ό,τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας: την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές» σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε από το 1886 με τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε και ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς.
«Καλύτερα να το ξανασκεφτούν»,
κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πέτσας - κορωνοϊός: Εξετάζουμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών

Χατζηδάκης: Τι περιλαμβάνει το εργασιακό νομοσχέδιο για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση