Πολιτική

Διακριτές προτάσεις ΚΙΝΑΛ στην Συνταγματική Αναθεώρηση

φώφη γεννηματά

Αφού η διαδικασία της αναθεώρησης «είναι προσχηματική» και εξυπηρετεί μόνο «προεκλογικούς στόχους» του ΣΥΡΙΖΑ, τότε γιατί το ΚΙΝΑΛ θα συμμετάσχει; Σε αυτή τη φαινομενικά αντιφατική στάση απαντούν πηγές της Χαρ. Τρικούπη, σημειώνοντας πως μπορεί να μην τρέφουν αυταπάτες για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, οι ίδιοι ωστόσο, έχοντας ανοίξει εδώ και καιρό το θέμα της αναθεώρησης, θα παραστούν με γνώμονα «την προστασία των θεσμών». Η φράση επαναφέρει στην πρώτη γραμμή ένα κεντρικής φύσεως αφήγημα του ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για την προσπάθεια να εμπεδωθεί το κόμμα ως μία «υπεύθυνη δύναμη», κάτι που στη Χαρ. Τρικούπη, εν μέσω πόλωσης, θεωρούν πως μπορεί να ενισχύσει τον ζωτικό τους χώρο, κερδίζοντας πολίτες που βλέπουν με επιφύλαξη, αν όχι αντιπάθεια, τις κόντρες των δύο μεγάλων κομμάτων. Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, σημειώνουν πως αυτό είναι το «αντίδοτο» στην αυξανόμενη πόλωση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που όσο οδεύουμε προς τις εκλογές είναι βέβαιο πως θα αυξάνεται. Στο ίδιο πλαίσιο, ο «διμέτωπος», όπως έχει ονομαστεί η διπλή επίθεση σε Μαξίμου και Πειραιώς, συνεχίζεται. Ενδεικτική είναι η αναφορά πως «το Σύνταγμα δεν είναι ο επικοινωνιακός φερετζές της αρένας λάσπης του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η κολυμβήθρα του Σιλωάμ της δίψας για εξουσία του κ. Μητσοτάκη».

Στο διά ταύτα, το ΚΙΝΑΛ θα προσέλθει στην συζήτηση της αναθεώρησης με 5 βασικούς άξονες. Πρώτον, την αποτύπωση νέων πολιτειακών ισορροπιών, δεύτερον, την πλήρη διάκριση των εξουσιών, τρίτον, την ενίσχυση πολιτικής σταθερότητας, τέταρτον, την κατάργηση προνομίων του πολιτικού συστήματος και πέμπτον, την προστασία των κοινών αγαθών. Παράλληλα, χαρακτηριστικό του εσωτερικού διαλόγου που έγινε στην πρόσφατη Κ.Ο., είναι πως έχουν προκύψει τρεις νέες προτάσεις. Η μία, που ονομάζεται «μεταρρυθμιστική ώθηση» της Αυτοδιοίκησης και της Αποκέντρωσης, αφορά τη θέσπιση κανόνων για την αναβάθμιση των αυτοδιοίκητων αρμοδιοτήτων, τη χειραφέτηση των ΟΤΑ και τη δημοσιονομική Αποκέντρωση. Η επόμενη, επιχειρώντας να ενισχύσει το «κοινωνικό προφίλ», αφορά την εγγύηση της πολιτείας για ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης όλων των πολιτών και η τελευταία επικεντρώνεται στην ψηφιοποίηση της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς και στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων του πολίτη στην ψηφιακή εποχή.

Την παράταξη στην επιτροπή για την αναθεωρητική διαδικασία θα εκπροσωπήσουν οι Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος και Θ. Παπαθεοδώρου, ενώ παράλληλα θα «τρέχει» επιστημονική επιτροπή υπό τον συντονισμό του γραμματέα θεσμών Ν. Κανελλόπουλο. Στην τελευταία πάντως Κ.Ο., παρά το γεγονός ότι κατέληξε σε ομόφωνα συμπεράσματα, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις. Κυριότερη αυτή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ο οποίος τόνισε πως ανεξάρτητα από την εξέλιξη της αναθεώρησης, το ΚΙΝΑΛ θα πρέπει να υπερψηφίσει σε βασικά θέματα αρχών, καθιστώντας σαφές πως δεν μπαίνει σε μικροπολιτικά παιχνίδια. Η αντίθετη άποψη υποστήριζε πως η στάση του κόμματος θα κριθεί εν καιρώ και θα εξαρτηθεί από την τροπή που θα δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην όλη διαδικασία.

Πολιτική

Άδωνις Γεωργιάδης: Ζήτησε καταδίκη των δηλώσεων και διαγραφή Δρίτσα

άδωνις γεωργιάδης

Τη διαγραφή του Θοδωρή Δρίτσα για τις δηλώσεις του σχετικά με τη 17 Νοέμβρη ζήτησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας πως είναι αδύνατο ο ΣΥΡΙΖΑ να σταθεί ως κόμμα του δημοκρατικού τόξου αν δεν καταδικάσει την δήλωση του βουλευτού του.

«Δεν μπορείς να είσαι μέλος της αστικής δημοκρατίας αν επαινείς την τρομοκρατία, ο λόγος που στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την απεργία πείνας του Κουφοντίνα είναι γιατί πιστεύουν τα ίδια με αυτόν», ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, χαρακτηρίζοντας σοκαριστική τη δήλωση Δρίτσα.

«Είναι η πιο σοκαριστική δήλωση που έχει γίνει ποτέ από βουλευτή της μεταπολίτευση», είπε για να προσθέσει πως αυτό που συνέβη σήμερα, ενδυναμώνει τη στάση της κυβέρνησης να μην υποκύψει στα καπρίτσια ενός κακομαθημένου, που θέλει να έχει ειδική μεταχείριση.«Το 2015 ο Δημήτρης Κουφοντίνας έκανε απεργία πείνας για να μην πάει στον Κορυδαλλό, τώρα θέλει να πάει, για τέτοιο κακομαθημένο πρόκειται», είπε και αποκάλεσε «παλιόπαιδα» τους νεαρούς που διαδήλωσαν στο Σύνταγμα με κεντρικό πανό «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

«Δεν σκέφτηκαν ούτε τους συγγενείς των δολοφονημένων, υποστηρίζουν 23 δολοφονίες, εν ονόματι του ανθρωπισμού», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Ειδήσεις σήμερα 

Τσίπρας: Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για το «Νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας»

Ηράκλειο: Πορεία από αλληλέγγυους στον Κουφοντίνα - Τα ΜΑΤ στο σημείο

Κερατσίνι: Αυτοκτόνησε 15χρονος μαθητής