Πολιτική

ΔΕΘ - Συνέντευξη Τσίπρα: ΒΟΑΚ και Καστέλι να προχωρήσουν χωρίς επιβάρυνση για την Κρήτη

Αλέξης Τσίπρας

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Είχε προηγηθεί τηο Σάββατο η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, απ' όπου, με το σύνθημα «μία νέα αρχή με την κοινωνία», ξεδίπλωσε το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημεία από τη συνέντεύξη  Τύπου του Αλέξη Τσίπρα:

Ο ΒΟΑΚ και το Καστέλι πρέπει να προχωρήσουν χωρίς επιβάρυνση για την Κρήτη, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας για τα δύο μεγάλα έργα στην Κρήτη. "Πρέπει να προχωρήσουν με σχέδιο διότι η Κρήτη Κρήτη στον τομέα των κρίσιμων υποδομών είναι αδικημένη και πρέπει επιτέλους τα μεγάλα έργα που ακουν οι Κρητικοί ότι θα γίνουν, να γίνουν πράξη. Σε ότι αφορά στο Καστέλι, την υπόσχεση μας την κάναμε πράξη και αυτό είναι μία σημαντική παρακαταθήκη για τη σημερινή κυβέρνηση" απάντησε σε σε σχετική ερώτηση για τα μεγάλα ε΄ργα στην Κρήτη.

Τσίπρας: Συνταγματική υποχρέωση για όλα τα δημόσια πρόσωπα να καταθέτουν δήλωση «πόθεν έσχες»

«Όταν καταθέτεις ελλιπές ή ψευδές "πόθεν έσχες" οφείλεις να δίνεις επαρκείς εξηγήσεις και απαντήσεις και όχι στοχοποιήσεις τα Μέσα που σε ελέγχουν. Θεωρώ ότι ο κ. Μητσοτάκης αντιμετωπίζει με λάθος τρόπο το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με δημοσιεύματα περί ψευδούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από την πλευρά του πρωθυπουργού.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτικό κόμμα, δεν είναι ντετέκτιβ, ούτε δημοσιογράφος, ούτε εισαγγελέας. Έχουμε ζητήσει στο επίπεδο του κοινοβουλευτικού ελέγχου εξηγήσεις για το θέμα αυτό», συνέχισε.

Τσίπρας για εθνικά θέματα: Η κυβέρνηση έχει ένα έλλειμμα εθνικής στρατηγικής
«Όταν μεσούσης της κρίσης στα ελληνοτουρκικά το Oruc Reis είχε καταντήσει "πλοίο της γραμμής" και έβγαινε ο τότε υπουργός του επιτελικού κράτους και έθετε ως "κόκκινη γραμμή» τα έξι μίλια, τότε τι να περιμένουμε;», διερωτήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η κυβέρνηση δρα στα εθνικά θέματα με λογικές "βλέποντας και κάνοντας". Έκανε λάθος που δεν αξιοποίησε επαρκώς την εκλογή Μπάιντεν ως προς τα ελληνοτουρκικά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στρατηγική διαλόγου, ούτε στρατηγική υπεράσπισης των εθνικών μας θεμάτων. Άρα είναι αναγκαίο, αυτή την ώρα, να υπάρξει μια εθνική στρατηγική με προοπτική λύσης των διαφορών του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε.

Τσίπρας για πρόωρες εκλογές: Εάν είναι τόσο ανεύθυνος ο πρωθυπουργός ας το κάνει. Συμμέτοχος σε αυτή την ευθύνη δεν θα γίνω

«Δεν είναι στην κουλτούρα μου να ασκώ τέτοια αντιπολίτευση. Εμείς είμαστε έτοιμο. Εκείνο, όμως που παρατηρεί ο πρωθυπουργός είναι μια ταχέως επιταχυνόμενη φθορά και αυτή θέλει ακριβώς να αποφύγει», είπε ο κ. Τσίπρας

«Τα περί γαλοπούλας, οι κουτσαβακισμοί, οι ψευτομαγκιές δεν δείχνουν πυγμή αλλά μάλλον αδυναμία. Εγώ είμαι εδώ και θα είμαι εκεί σε όποια αντιπαράθεση. Να δούμε εκείνος πού θα είναι», συνέχισε.

Τσίπρας για τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ
«Απαιτείται όχι μόνον ρύθμιση των πόρων, αλλά και ανακατανομή των πόρων εντός του συστήματος. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπάρχει ζήτηση για συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών αλλά δεν υπάρχει προσφορά. Κι αυτό, γιατί οι νέοι γιατροί, είτε προτιμούν να πάνε στον ιδιωτικό τομέα, είτε φεύγουν σε μια άλλη χώρα.

Αυτό, εάν θέλουμε να το σταματήσουμε, πρέπει να αποφασίσουμε μια γενναία ανακατανομή των πόρων του ΕΣΥ. Τα μέτρα που προτείνουμε για την Υγεία είναι κοστολογημένα στα 2+1 δισ. ευρώ (σ.σ. το 1 δισ. ευρώ από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Ποιος από τη μεσαία τάξη έχει ακίνητη περιουσία αξίας 800.000 ευρώ;

«Μόλις για το 0,4% των Ελλήνων - βάσει ΕΛ.ΣΤΑΤ. - θα νομοθετήσει φοροελαφρύνσεις ο κ. Μητσοτάκης. Ας ερχόταν εδώ να καταργήσει το τέλος επιτηδεύματος. Δεν το έκανε ποτέ», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία.

«Εγώ δεν ξέρω κανέναν που να έχει τέτοιες οικονομικές δυνατότητες. Δεν είναι ηθικό ένας πρωθυπουργός να νομοθετεί φοροελαφρύνσεις για μια κοινωνική ομάδα, στην οποία ανήκει και ο ίδιος βάσει του «πόθεν έσχες» του. Αυτό είναι ανήθικο», συνέχισε.

Τσίπρας για κυβερνητικές συνεργασίες: Καθοριστικός ο ρόλος της λαϊκής ετυμηγορία

«Το κρίσιμο δίλημμα που υπάρχει αυτή την ώρα είναι εάν η χώρα θα συνεχίσει σε μια νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κατεύθυνση την οποία πρεσβεύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη ή εάν θα έχει μια δημοκρατική κυβέρνηση με συγκεκριμένους στόχους», είπε ο κ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε δε: «Εμείς δεσμευόμαστε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ που θα πάρει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης προοδευτικής, με στόχο να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας».

«Πριν από τις εκλογές και μετά τις εκλογές, μεσολαβεί ένα κρίσιμο γεγονός που είναι η λαϊκή ετυμηγορία που θα κρίνει τις προϋποθέσεις συνεργασίας και ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του», δήλωσε με νόημα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Τσίπρας για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς: Απευθύνω έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών και προς τους έφηβους να εμβολιαστούν

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς στη διαχείριση της πανδημίας, υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι η χώρα μας έχει καταστεί «πρωταθλήτρια» σε κρούσματα και θανάτους στην Ευρώπη το τελευταίο διάστημα.

«Αυτή την παταγώδη αποτυχία και την πολιτική ευθύνη κάποιος πρέπει να την πιστωθεί. Σίγουρα όχι οι υγειονομικοί και όχι οι πολίτες», συνέχισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο εμβολιασμός που είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο, δεν προχωράει όπως θα έπρεπε να προχωρήσει. Τα νούμερα είναι αρκετά χαμηλά. Υπάρχουν και γι' αυτό ευθύνες. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει χάσει την εμπιστοσύνη της πλειονότητας των πολιτών, γιατί δεν μπορεί να πείσει. Αντί να προχωρήσει σε στοχευμένες καμπάνιες, η κυβέρνηση φρόντισε, αντί να προμοτάρει το μήνυμα, να προωθήσει το μέσο».

«Η προοπτική του τείχους ανοσίας απομακρύνεται οριστικά. Το ζήτημα είναι να πείσουμε όλους τους πολίτες να σταματήσουν να είναι επιφυλακτικοί έναντι των εμβολίων. Δεν είναι ζήτημα πολιτικής αντιπαράθεσης, αλλά ζήτημα που αφορά την ανθρώπινη ζωή», συνέχισε.

«Εγώ διαρκώς επαναλαμβάνω και τονίζω την αναγκαιότητα των εμβολιασμών. Απευθύνω δε έκκληση προς τους πολίτες άνω των 60 ετών και προς τους έφηβους, να εμβολιαστούν. Ναι στη ζωή, ναι στον εμβολιασμό και όχι σε μια λογική αυταρχισμού που θα φέρει εντελώς αντίθετα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας για Μπογαδάνο και Πλεύρη: Ο κ. Μητσοτάκης ξεπληρώνει γραμμάτια σε «χαϊδεύει» τα αφτιά της Ακροδεξιάς και της Χρυσής Αυγής

«Ο κ. Μητσοτάκης έχει υπουργοποιήσει τρία πρωτοκλασάτα στελέχη του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, άρα οι πολίτες δεν έχουν πλέον παρά να περιμένουν ακόμη και την υπουργοποίηση του κ. Μπογδάνου», δήλωσε σε σκωπτικό τόνο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είπε, «ο πρωθυπουργός επιχείρησε μια "πολυσυλλεκτικότητα" στο χώρο της Δεξιάς, η οποία μπορεί κατά την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών να τη θεωρούσε πλεονέκτημα αλλά πλέον είναι μειονέκτημα, γιατί απλά "πατάει σε δύο βάρκες"».

«Δεν βρήκε ο κ. Μητσοτάκης να πει ούτε μία λέξη για τη δημιοσιοποίηση των ονομάτων από τον κ. Μπογδάνο, το οποίο θεωρώ ότι ήταν μια αθλιότητα από πλευράς του».

Τσίπρας για «πόθεν έσχες» Μητσοτάκη: Ειδικά αν είσαι πρωθυπουργός, οφείλεις να δώσεις απαντήσεις

«Είναι συνταγματική υποχρέωση για όλα τα δημόσια πρόσωπα να καταθέτουν δήλωση "πόθεν έσχες"», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με δημοσιεύματα περί ψευδούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από την πλευρά του πρωθυπουργού.

Τσίπρας: Οξύμωρο να μου λέει ο Μητσοτάκης να μη μιλώ για τη μεσαία τάξη, όταν το κόμμα του ήταν εκείνο που τη συνέτριψε

«Εάν δεν έχω εγώ δικαίωμα να ομιλώ για τη μεσαία τάξη, που προέρχομαι από αυτή τότε ποιος έχει; Μήπως αυτός που δεν ξέρει πόσο έχει μια φρατζόλα ψωμί ή που δεν έχει ψωνίσει ποτέ σε σούπερ μάρκετ;», διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απαντώντας σε όσα του έχει καταλογίσει κατά καιρούς ο πρωθυπουργός για το ζήτημα της μεσαίας τάξης.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αφήνει μόνο χρέη. Εδώ υπήρξε μια κυβέρνηση που επιχείρησε με σύνεση να φέρει στον ορθό δρόμο τη χώρα σε μια περίοδο χρεωκοπία και τώρα δέχεται και "πυρά" για τη στάση της αυτή. Ε, εντάξει...», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους για τη 13η σύνταξη

«Στην παρουσία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν ακούστηκε η λέξη συνταξιούχος», είπε ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Είναι μία κοινωνική κατηγορία που εξαπατήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη όπως και η μεσαία τάξη. Είχε πει προεκλογικά ότι θα διατηρούσε τη δική μας 13η σύνταξη. Και όχι μόνο το αθέτησε αλλά αυτό το ένα δισ. το δίνει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης με προοπτική μάλιστα να έχουμε 70 δισ. μαύρη τρύπα στο μέλλον. Ο κ. Μητσοτάκης εξαπάτησε τους συνταξιούχους. Εμείς μειώσαμε κατά 70% τις εκκρεμείς συντάξεις. Από τις 120.000 εκκρεμείς συντάξεις ξαναπήγαμε στις 400.000. Αυτό συνέβη γιατί ο κ. Μητσοτάκης σταμάτησε το πρόγραμμα των 1.000 επιστημόνων που εργάζονταν για την απόδοση των εκκρεμών συντάξεων. Ως λύση η κυβέρνηση βρίσκει να βάλλει ιδιώτες, λογιστές και δικηγόρους με χρήματα των δικαιούχων…. Επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης δεν κατάργησε την εισφορά αλληλεγγύης στους συνταξιούχους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Και προσέθεσε: «Ελπίζω οι συνταξιούχοι να αντιληφθούν πόσο τους εξαπάτησε και πόσο δεδομένους τους θεωρεί. Εγώ τους καλώ να κρίνουν και να συγκρίνουν τι κάναμε εμείς και τι έκανε ο κ. Μητσοτάκης και να διεκδικήσουν».

Τσίπρας: Δεν σκοπεύω να γίνω μνημείο του εαυτού μου

Με ένα απόσπασμα από τις «Ιστορίες του κυρίου Κόινερ» του Μπέρτολτ Μπρέχτ απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στο τι έχει αλλάξει ο ίδιος και το κόμμα του, ώστε να διεκδικήσει εκ νέου την ψήφο των πολιτών.

«Δεν σκοπεύω να γίνω μνημείο του εαυτού μου», δήλωσε.

«Έχω κάνει λάθη, έχω δώσει μάχες και πλέον σήμερα έχω σίγουρα συσσωρευμένη πείρα και γερό στομάχι. Κατανοώ ότι αυτό που είναι αναγκαίο αν θες να είσαι χρήσιμος απέναντι στους πολίτες είναι να βρεις τις μέγιστες δυνατότητες για να εξυπηρετείς τα συμφέροντά τους. Αυτό μπορεί να έρθει μέσα από την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για συγκεκριμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης και μέσα από την ανάδειξη προσώπων μέσα από τους κοινωνικούς χώρους, ανάμειξη και πάντρεμα ιδεών και προσώπων», είπε.

«Και τα κόμματα και οι άνθρωποι αν δεν αλλάζουν γίνονται μνημεία του εαυτού τους, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι κόμμα που διαρκώς εξελίσσεται», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας. Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι ένα κόμμα σε κίνηση και σε ό,τι με αφορά δεν θέλω να είμαι μνημείο του εαυτού μου».

Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έκανε θεματικές προγραμματικές παρουσιάσεις, όπου δεν ήταν μόνος του, αλλά πλαισιωμένος από καταξιωμένα και νέα πρόσωπα.

«Η παρουσία νέων προσώπων δεν σημαίνει ότι θα έρθουν να βγάλουν από το κάδρο πρόσωπα καταξιωμένα που έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην πορεία του κόμματος», είπε, τονίζοντας ότι στόχος είναι το πάντρεμα και η ισορροπία.

Τσίπρας: Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι

«Εμείς δεν θέλουμε να ευημερούν μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι, είπε ο Αλ. Τσίπρας ερωτηθείς σχετικά με την οικονομία, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαφορά μας με τη ΝΔ».

Είπε ότι είναι καλοδεχούμενοι οι αριθμοί της ανάπτυξης, αλλά δεν είναι για πανηγυρισμούς όταν γνωρίζουμε την κατάσταση στην πραγματική οικονομία, κάνοντας λόγο για μαγική εικόνα.

Τόνισε ότι «μας ανησυχεί ότι βλέπουμε διπλό άλμα και στους ρυθμούς ανάπτυξης και στο εμπορικό ισοζύγιο», σημειώνοντας ότι αυτό σημαίνει πως εισάγουμε πολύ περισσότερα απ' όσα εξάγουμε, δηλαδή «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας και το μοντέλο χρειάζεται ριζικό αναπροσανατολισμό».

Επισήμανε ότι πρέπει να παραχθεί πλούτος, άρα αναγκαίο να ενισχύσουμε την παραγωγική βάση, τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα, τη γεωργία, να επενδύσουμε στην καινοτομία, να αξιοποιήσουμε τα μέγιστα από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι περιμένει μονάχα από την αύξηση της κατανάλωσης -που, όπως είπε, ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί μετά από καραντίνα- για να μας δείξει κάποιους αριθμούς που μεταδίδουν μαγική εικόνα για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Σημείωσε ότι ανησυχεί γιατί «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι παραμένουμε μια χώρα υπερχρεωμένη». «Εμείς καταφέραμε πολύ σημαντική ρύθμιση για το χρέος που έδωσε τη δυνατότητα πολύ χαμηλών αποπληρωμών σε βάθος διετίας» είπε προσθέτοντας και πως ο κ. Μητσοτάκης «έχει φτάσει το χρέος 220-230% του ΑΕΠ» και κάνει πολιτική «με δανεικά».

Τσίπρας για δημοσκοπήσεις: Θα δούμε στην κάλπη τι εμπιστεύονται οι πολίτες και τι όχι

«Στις μετρήσεις υπάρχει μια πάγια τακτικής υποτίμησης της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με την κάλπη. Δεν ανησυχώ γι' αυτό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Να το δούμε αυτό στην κάλπη, το τι εμπιστεύονται οι πολίτες και το τι θα εμπιστευθούν. Δεν έχω καμία ιδιαίτερη ανησυχία με τα ποσοστά που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις μετρήσεις, γιατί δεν υπήρξε ποτέ το τελευταίο διάστημα μια διαφορετική αποτύπωση».

Ανέφερε σχετικά ότι τον Ιούλιο του ‘19 ο μέσος όρος των δημοσκοπήσεων την Παρασκευή πριν από την κάλπη έδινε στον ΣΥΡΙΖΑ 24,5% και πήρε 32%.

Τσίπρας για εργασιακά: Ζούμε μια εργασιακή «ζούγκλα» δίχως όρους

Κατά την περίοδο της δικής μας κυβέρνησης στην αρχή, όχι μόνο δεν ήμαστε στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά ήμαστε ένα πειραματόζωο, πέρα και μακριά από οποιοδήποτε πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στα εργασιακά.

Όπως είπε, «βγήκαμε από τα Μνημόνια και φέραμε μια σειρά από ρυθμίσεις. Φέραμε την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων, την υποχρέωση των εργοδοτών να καταγράφουν τις υπερωρίες. Προχωρήσαμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, ήρθε η ΝΔ και τις διέλυσε και μας πήγε πολλά χρόνια πίσω».

Τσίπρας για πυρκαγιές: Υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες

Για το θέμα της απόδοσης των ευθυνών για τις πυρκαγιές, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «θα ήταν εύκολο να πει κανείς ότι αποδόθηκε η ευθύνη στον Χρυσοχοΐδη και πήγε σπίτι του» και προσέθεσε: «Ωστόσο η ευθύνη είναι πολιτική, είναι βαθιά και έχει να κάνει με την αντίληψη της κυβέρνησης για το πώς θα θωρακίσει τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

«Δεν είναι θέμα ικανότητας ή ανικανότητας, είναι θέμα αντίληψης. Δεν μπορείς να βάλεις έναν μάνατζερ σε μια επιτελική θέση και να είναι αποτελεσματικός στη δουλειά του, όταν εσύ ο ίδιος δεν πιστεύεις στο κράτος. Όταν δεν προσλαμβάνεις πυροσβέστες, ενώ την ίδια στιγμή το μόνο που σκέφτεσαι, είναι να βάλεις αστυνομία στα πανεπιστήμια», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς προτείναμε την καθιέρωση του Εισοδήματος Εθνικής Ανάγκης για τους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους εξαιτίας των πυρκαγιών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας για τις μετεκλογικές συμμαχίες: Δεν παρεμβαίνω στις διαδικασίες ενός άλλου κόμματος

Απαντώντας σε ερώτηση για τις μετεκλογικές συμμαχίες και αν θα είναι πιο εύκολες με κάποιον από τους υποψηφίους αρχηγούς του Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η μετεκλογική περίοδος από τη προεκλογική χωρίζεται από την έκφραση της λαϊκής ετυμηγορίας. Νομίζω ότι κανένας από τις προοδευτικές δυνάμεις δεν θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές και να δώσει την ευκαιρία στον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει την αντιλαϊκή του πολιτική».

Τσίπρας για εκλογές: Στόχος είναι η νίκη με διαφορά

Σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής για πρωθυπουργό, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα και με διαφορά. Και όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο βέβαιο θα είναι ο σχηματισμός προοδευτικής κυβέρνησης».

Στο ερώτημα για το αν μετά από ενδεχόμενη ήττα θα στήσει εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε: «Δεν υπάρχει στη σκέψη μου, δεν το πιστεύω και δεν έχω στην σκέψη μου να κάνω καμία προετοιμασία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές όποτε κι αν αποφασίσει ο κ. Μητσοτάκης να στήσει κάλπες».

Τσίπρας για μείωση ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Μιλώντας για τη διακυβέρνησή του, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «ήταν εξαιρετικά σημαντική κίνηση που μειώσαμε τον ΦΠΑ στο ρεύμα από το 13% στο 6% και ήρθε ο κ. Χατζηδάκης και ενσωμάτωσε αυτή τη μείωση των 7 μονάδων στα τιμολόγια. Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό ότι μειώθηκε ο συντελεστής στην εστίαση».

Προσέθεσε πως το θέμα του ΦΠΑ πρέπει να το βλέπει κανείς με βάση και τη δυναμική της οικονομίας. «Θα ήταν ευχής έργον να μπορούσαμε να μπούμε σε μια πιο ορθολογική διαχείριση. Στην παρούσα φάση εμείς εκτιμήσαμε ότι τα μέτρα που πρέπει άμεσα να εφαρμοστούν για την ελάφρυνση των εργαζόμενων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι τα μέτρα που καταθέσαμε χθες».

Για τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι ένα μεγάλο θέμα είναι ότι έρχονται οι νέες αντικειμενικές αξίες «βάσει των οποίων θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στον ΕΝΦΙΑ», και «περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση θα τον αναπροσαρμόσει όπως έχει υποσχεθεί».

 

 

Διαβάστε επίσης:

Κρήτη: Άρχισαν να πυροβολούν μέσα από το αυτοκίνητο!

Κατερίνα Σακελλαροπούλου από Βιάννο: Ανοικτό το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων

 

 

Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα»

ΣΥΡΙΖΑ σήμα

«Ο κ. Μητσοτάκης θέλει να κρύψει τις ευθύνες του για τις λίστες Πέτσα πίσω από ‘ουδέτερες διατυπώσεις’», υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, με την οποία απαντά στη ΝΔ, που έθεσε ζήτημα διευρυμένης εξεταστικής επιτροπής.

«Η Εξεταστική Επιτροπή θα στηθεί είτε ψηφίσει η ΝΔ είτε όχι», σημειώνει η Κουμουνδούρου και διερωτάται: «Δεδομένου λοιπόν ότι η ΝΔ θα έχει την πλειοψηφία στην Επιτροπή και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει ότι μετά τη σύστασή της αποδέχεται οποιαδήποτε πρόταση για χρονική διεύρυνση, τι είναι αυτό που φοβίζει τον κ. Μητσοτάκη και προσπαθεί να δραπετεύσει; Μήπως ότι η υπόθεση Κουρτς είναι παιδική χαρά, μπροστά στα αίσχη που έχουν κάνει ο ίδιος και οι στενοί του συνεργάτες με τις υπογραφές τους;».

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταλήγει με το εξής «πολύ απλό», όπως τονίζει, ερώτημα: «Θα σεβαστούν τη διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 68  παρ. 2 του νέου Συντάγματος, που και οι ίδιοι ψήφισαν. ή από τον πανικό τους θα ευτελίσουν και το Σύνταγμα και το Κοινοβούλιο;».

Υπενθυμίζεται πάντως ότι, νωρίτερα, πηγές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ είχαν καλέσει τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει, εάν θα αποδεχτεί να είναι διευρυμένο, από το 2015 και εντεύθεν, το πεδίο έρευνας της εξεταστικής επιτροπής.

ειδησεις σημερα

Στην Αθήνα στις 28 Οκτωβρίου η Άνγκελα Μέρκελ

Μητσοτάκης από Σύνοδο Κορυφής: Η Τουρκία γνωρίζει τις συνέπειες εάν επιλέξει τον δρόμο της πρόκλησης

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: «Κόπηκαν» δύο υπογραφές στήριξης του Γιώργου Παπανδρέου

ESPA BANNER