Πολιτική

Δεν "τα βρήκαν" οι ηγέτες της ΕΕ για τον προϋπολογισμό - Ραντεβού ξανά τον Μάρτιο

ευρωπαϊκή ένωση

Ραντεβού τον επόμενο μήνα έδωσαν οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την αποτυχία τους να καταλήγουν σε μια συμφωνία για το πρώτο δύσκολο τεστ της μετά Brexit εποχής. Δηλαδή τη διαμόρφωση του επόμενου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου όπως ονομάζεται επισήμως ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ.

Μετά από περισσότερες από 28 ώρες διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις λεγόμενες χώρες της «σύνεσης και της φειδούς» δηλαδή την Αυστρία, τη Σουηδία, τις Κάτω Χώρες και τη Δανία οι οποίες ζητούσαν έναν κοινό προϋπολογισμό στο 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ και τις χώρες της «φιλόδοξης Ευρώπης», όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία η Πορτογαλία κ.α το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν κατάφερε να καταλήξει σε συμβιβασμό.

Εκτός όμως από τις διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες που επιθυμούν έναν μικρότερο προϋπολογισμό για τη μετά Brexit εποχή και σε αυτές που ζητούν περισσότερα κεφάλαια για το Ταμείο Συνοχής, έχουν διαμορφωθεί και εσωτερικά στρατόπεδα που δεν έχουν υπάρξει ποτέ στο παρελθόν. Ακόμα και ανάμεσα στις χώρες της BENELUX, ήτοι Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο, οι διαφωνίες για τη χάραξη του επόμενου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού φαντάζουν αγεφύρωτες.

Ο επταετής προϋπολογισμός της ΕΕ (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο) που ξεπερνάει το 1 τρις. ευρώ θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε μια πρωτοφανή συμφωνία, σχεδόν όλες οι πολιτικές ομάδες του ΕΚ, απορρίπτουν συλλήβδην κάθε ΠΔΠ που θα είναι μικρότερο του 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, ενώ η πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσεγγίζει το 1,074%. Κάτι που, ενώ ως ποσοστό ακούγεται μικρό, μεταφράζεται σε περίπου 250 δισ. ευρώ.

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρότεινε μια συμβιβαστική λύση, στο 1.069% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προσπάθησε να βρει τη χρυσή τομή προτείνοντας στα κράτη- μέλη (σσ. Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) αλλά και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ένα ΠΔΠ που θα φθάνει στο 1,05% του ΑΕΠ της ΕΕ, δηλαδή κάτι περισσότερο από 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Η πρόταση της Κομισιόν αφορούσε στην περικοπή δαπανών για την ασφάλεια και την άμυνα, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τα κράτη – μέλη.

«Δυστυχώς σήμερα δεν κατέστη εφικτή μια συμφωνία Θα χρειαστούμε περισσότεροι χρόνο» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που έχουν καταφέρει να περάσουν τις θέσεις τους αναφορικά με τον επταετή προϋπολογισμό της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σειρά επαφών με ομόλογους του από άλλα κράτη – μέλη, καθώς και με εκπροσώπους των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συναντήθηκε στο εστιατόριο του Συμβουλίου της ΕΕ μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπέτελ.

Η πρόταση τη Κομισιόν να υπάρξουν περικοπές στο ΠΔΠ αναφορικά με τις κοινές πολιτικές για τις διεθνείς αποστολές της ΕΕ δεν έγινε δεκτή, πόσω μάλλον μετά τη διαβεβαίωση της προέδρου φον ντερ Λάιεν για μια Κομισιόν με γεωπολιτική στρατηγική.

Η πλήρης διαφωνία ανάμεσα στα κράτη – μέλη της ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα μπορεί να αποτυπωθεί με τη δήλωση του πρωθυπουργού της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος έκανε λόγο τις «δυσκολότερες διαπραγματεύσεις στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πολιτική

Τη στήριξη της Κομισιόν προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ζητά ο Β. Μειμαράκης

Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Τη «σημαντική ενίσχυση των μέτρων και των οικονομικών μέσων» για την επιβίωση και την προσαρμογή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην επόμενη μέρα μετά την πανδημία του νέου κορονοϊού, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης. 

Στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε ο αντιπροέδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αφού επικροτεί τα βραχυπρόθεσμα μέτρα, που λαμβάνει η Κομισιόν για την προστασία των θέσεων εργασίας στις χώρες που πλήττονται από την πανδημία, επισημαίνει την έλλειψη μέριμνας για τη μακροπρόθεσμη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που, όπως αναφέρει, «αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εθνικών οικονομιών και αναμένεται να σηκώσουν το βάρος των επιπτώσεων». 

Για το λόγο αυτό, ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «να περιγράψει με σαφήνεια τις προβλεπόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» και «να εξετάσει τη σημαντική ενίσχυση των μέτρων και οικονομικών μέσων για τη στήριξή τους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στην εποχή μετά τον κορονοϊό».

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πρόσφατα τη συγκρότηση ενός νέου μηχανισμού (SURE- Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) που αποσκοπεί στην προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, παρέχοντας χρηματοδοτική συνδρομή, ύψους έως 100 δισ

 ευρώ συνολικά, υπό μορφή δανείων χορηγούμενων με ευνοϊκούς όρους προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα ζωτικής σημασίας βραχυπρόθεσμο μέτρο, που έχει στόχο τον περιορισμό της ανεργίας χωρίς ωστόσο να λαμβάνει υπόψη το πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δεν είναι άλλο από τη βιωσιμότητά τους. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των εθνικών οικονομιών των κρατών μελών, αναμένεται να δεχθούν βαρύ πλήγμα από τις επιπτώσεις της πανδημίας και η στήριξή τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς είναι απαραίτητη για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

 Ως εκ τούτου ζητώ από την Επιτροπή:

 1) Να περιγράψει με σαφήνεια τις προβλεπόμενες επιπτώσεις του κορονοϊού στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 2) να εξετάσει τη σημαντική ενίσχυση των μέτρων και οικονομικών μέσων για τη στήριξή τους, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν στην εποχή μετά τον κορονοϊό