Πολιτική

"Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης"

τζανακοπουλος

Δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, διεμήνυσε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, με την προσθήκη ότι πρέπει όλοι κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν αδικαιολόγητα.
Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5», αφού απέρριψε, ξανά, τα σενάρια πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με προστατευμένη την κοινωνία.
Ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξης διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» δεν συνεπάγεται επέκταση του προγράμματος, που λήγει άλλωστε τον Αύγουστο του 2018.

 Όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με αφορμή δημοσίευμα των Financial Times, επιτέθηκε στους πρωταγωνιστές του παλαιού πολιτικού συστήματος: θέλει θράσος να εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ για εξωθεσμικές παρεμβάσεις είπε θυμίζοντας τα επιτεύγματα της τελευταίας διετίας στη «μάχη» κατά της διαφθοράς.

Και στο μεγάλο θέμα των ημερών, την κατάσταση στην Τουρκία, παράλληλα με τη «μεγάλη ανησυχία» και τον αποτροπιασμό που εξέφρασε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ηρεμίας στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που αποτυπώνεται και στα δύο ανοιχτά θέματα, το Κυπριακό και το προσφυγικό.

Αναλυτικά και ξεκινώντας από τη διαπραγμάτευση: Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας -όπως αυτή αποτυπώνεται, όπως είπε, στους ρυθμούς ανάπτυξης, στην υπεραπόδοση εσόδων, τη σταδιακή μείωση της ανεργίας- δεν δικαιολογεί καθυστερήσεις από κανέναν, υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Όποια, περαιτέρω καθυστέρηση θα έχει τεχνητό χαρακτήρα».

Γι' αυτό, η κυβέρνηση αναμένει άμεσα, θετικές εξελίξεις, άλλωστε «υπάρχουν οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες», συμπλήρωσε. Όμως, σημείωσε με έμφαση, «αρκεί να κατανοήσουν όλοι ότι δεν μπορούν να κωλυσιεργούν άνευ λόγου και αιτίας». Είναι, από την άλλη, θετικό ότι εκτός από την κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία των εταίρων, έχει την ίδια αντιμετώπιση στο θέμα.

Ταυτοχρόνως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε για το εάν η τυχόν επέκταση του δημοσιονομικού «κόφτη» συνεπάγεται και επέκταση του προγράμματος: «Κακώς διαβάζεται ως επέκταση του Μνημονίου. Το πρόγραμμα λήγει τον Αύγουστο του 2018 και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση επ? αυτού», ήταν η κατηγορηματική απάντηση του υπουργού Επικρατείας. Στη συνέχεια εξήγησε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά θέματα ανοιχτά π.χ. για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Εξάλλου, «δεν έχουμε καταλήξει στο δημοσιονομικό ?μονοπάτι? μετά το πρόγραμμα, έτσι ώστε το χρέος να θεωρηθεί βιώσιμο». Και ο εκπρόσωπος συμπλήρωσε κάτι που το αναφέρει συχνά: «Ώσπου να συμφωνηθούν τα πάντα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε», είπε και χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύπλοκη και εξαιρετικά τεχνική.

Ερωτηθείς για πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που εμφανίζει την κυβέρνηση να κάνει εξωθεσμικές παρεμβάσεις (στο δημοσίευμα έχει ήδη αντιδράσει το Μέγαρο Μαξίμου υπενθυμίζεται), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε την εξής απάντηση: «Δεν μπορώ να κάνω κρίση περί δημοσιογραφικής δεοντολογίας, όμως η μονομέρεια των πηγών δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά».

Ευκαιρίας δοθείσης, ο εκπρόσωπος εξαπέλυσε επίθεση στους επικριτές της κυβέρνησης, «τους πρωταγωνιστές του πολιτικού συστήματος που έχει πάρει άριστα στις εξωθεσμικές παρεμβάσεις εδώ και μια 30ετία». Όλοι αυτοί έχουν πάρει το χρυσό μετάλλιο στις παρεμβάσεις αυτές, άρα θέλει θράσος να εγκαλούν τη σημερινή κυβέρνηση, υποστήριξε θυμίζοντας ότι «στη δική μας θητεία έγιναν μεγάλα βήματα στην καταπολέμηση της μεγάλης διαφθοράς και της μεγάλης φοροδιαφυγής, η πραγματικότητα μιλά από μόνη της».

Στο σύνηθες δημοσιογραφικό ερώτημα, αν ο τόπος οδεύει σε πρόωρες εκλογές και αν για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται οι περιοδείες του πρωθυπουργού και των άλλων κυβερνητικών στελεχών, ο Δ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι είναι τόσο πραγματικό το σενάριο αυτό όσο και το ότι ο ίδιος σκέπτεται να κατέλθει στις επόμενες εκλογές ως υποψήφιος στην Κόρινθο, με αφορμή την περιοδεία του εκεί. «Με την Κόρινθο όμως δεν έχω σχέση», είπε χαριτολογώντας. «Πολλοί κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια αλλά θα διαψευστούν από την πραγματικότητα», επέμεινε υπογραμμίζοντας, και πάλι, τη σημασία της αδιαμεσολάβητης σχέσης κυβέρνησης και κοινωνίας. «Συνεχίζουμε τη μεγάλη προσπάθεια για έξοδο από την επιτροπεία, με κοινωνική προστασία και ανακατανομή των βαρών», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ενώ θύμισε στο σημείο αυτό ότι κάποιοι ήταν στο απυρόβλητο, όσον αφορά την κατανομή βαρών.

Κλείνοντας για την Τουρκία στη σκιά του τρομοκρατικού χτυπήματος, δήλωσε: «Δεν μπορούμε παρά να έχουμε μεγάλη ανησυχία», εκφράζοντας παράλληλα τον αποτροπιασμό της ελληνικής κυβέρνησης για το τρομοκρατικό αυτό χτύπημα. Η κρίση ασφαλείας αναζωπυρώνεται, σημείωσε προβληματισμένος. Αλλά, σε αυτό το «κρίσιμο γεωστρατηγικό σκηνικό, η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας και ηρεμίας». Και, αναγνωρίζοντας ότι η αναζωπύρωση της κρίσης ασφάλειας δεν δημιουργεί τις καταλληλότερες προϋποθέσεις για την επίλυση ζητημάτων, τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να εργάζεται στην κατεύθυνση της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αλλά και υπέρ της ανθρωπιστικής διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος.

Πολιτική

Σχοινάς: Δεν οδεύουμε σε γενικευμένο lockdown καθώς δεν λύνει τα προβλήματα

Μαργαρίτης Σχοινάς

Για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού στην Ευρώπη, την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, το ενδεχόμενο γενικευμένου lockdown αλλά και για το θέμα του μεταναστευτικού μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως είπε έχει αρχίσει η κουβέντα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στην Ευρώπη και ανέφερε και την τοποθέτηση του Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία ανέφερε ότι εφόσον κάποια κράτη – μέλη προχωρούν σε αυτήν την κατεύθυνσης, πρέπει να δούμε και πόσο προχωράμε όλοι μαζί.

Για το ενδεχόμενο lockdown στην Ευρώπη, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι αυτό ο ιός είναι ύπουλος και δεν τα ξέρουμε όλα, τονίζοντας πως «δεν πιστεύω ότι οδεύουμε σε γενικευμένα lockdown στην Ευρώπη. Θα πάρουμε στοχευμένα μέτρα ανάλογα και με τις ιδιαιτερότητες κάθε χώρας».

«Ξέρουμε πια αρκετά για την πανδημία, έτσι ώστε να γνωρίζουμε ότι το γενικευμένο lockdown δεν λύνει τα προβλήματα» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

Επίσης, αναφέρθηκε και στους ανεμβολίαστους και τα άτυπα lockdown που κάνουν για αυτούς τα κράτη μέλη της ΕΕ.

«Είναι κρίμα μην μπορούμε να προχωρήσουμε τον εμβολιασμό εφόσον έχουμε αυτό το όπλο στα χέρια μας», είπε ο κ. Σχοινάς, προσθέτοντας ότι «το εμβόλιο είναι η μόνη επιστημονικά κατοχυρωμένη άμυνα κατά του ιού».

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στο Μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι την Κυριακή θα συνοδεύσει τον Πάπα Φραγκίσκο στην Λέσβο, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για αυταρχικούς γείτονες που χρησιμοποίησαν τον ανθρώπινο πόνο για να πλήξουν την Ευρώπη. Ωστόσο, όπως είπε τελικά δεν τα κατάφεραν αφού η Ευρώπη αμύνθηκε.

Τέλος, μιλώντας για την αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η Ευρώπη θα είναι ελαφρώς… διαφορετική μετά την Μέρκελ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός - Εμβολιασμοί: Ρεκόρ ζήτησης για ραντεβού

Άγριος ξυλοδαρμός ντελιβερά, γιατί... φορούσε σκούφο με σήμα της ομάδας του

Ανδρουλάκης: Ήρθε η ώρα, ενωμένοι, να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου ξανά πρωταγωνιστή

ESPA BANNER