Πολιτική

Δανέλλης: Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης, δεν προσχωρώ στον ΣΥΡΙΖΑ

Δανελλης

«Δίνω ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι προσχωρώ στο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε από το βήμα της Βουλής, ο Σπύρος Δανέλλης.

Επίσης, ο κ. Δανέλλης τόνισε ότι «η συμφωνία των Πρεσπών είναι επωφελής για την πατρίδα, αλλά η κοινωνία φαίνεται έχει κατεβάσει ρολά στη λογική». 
Αναφερόμενος στις επιθέσεις εναντίον του διεμήνυσε πως «δεν με πτοούν οι απειλές» για να προσθέσει: «Αντιλαμβάνομαι την επίθεση που δέχομαι από μερίδα του Τύπου που έχουν μάθει να λειτουργούν ως γραφεία κομματικής προπαγάνδας».

Πρόσθεσε επίσης πως «τα λάθη που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν κολυμβήθρα του Σιλωάμ για όσους μας έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση»

«Είχα αποφασίσει να φύγω από το Ποτάμι από το Συνέδριο»
Ο Σπύρος Δανέλλης από το βήμα της Βουλής απευθύνθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη λέγοντας σε προσωπικό τόνο: «Αγαπητέ μου Σταύρο το ότι παραμένω σταθερός 20 χρόνια τώρα σε αυτό που θεωρώ επωφελές σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες μου μου το χρεώνεις σαν εκ προμελέτης λάθος. Το Ποτάμι με το δικό σου σιγοντάρισμα θεωρεί στρατηγικό εταίρο τη Νέα Δημοκρατία το παλαιότερο από το παλαιό, η Νέα Δημοκρατία που έχτισε το πελατειακό κράτος και χρεοκόπησε τη χώρα την παίρνει την τωρινή Νέα Δημοκρατία στην πατριωτική της εκδοχή. Τι σχέση έχει αυτό το πράγμα με το Ποτάμι που εκλεγήκαμε τον Ιανουάριο του 2015;»

Μάλιστα ο κ. Δανέλλης ανέφερε πως είχε πάρει την απόφασή του να φύγει από το Ποτάμι μετά το τελευταίο συνέδριο του κόμματος όπου υπερψηφίστηκε η στρατηγική συμπόρευση με τη Νέα Δημοκρατία. 

«Η σχέση μου με το Ποτάμι είχε καταστεί ληξιπρόθεσμη από το τελευταίο συνέδριο όπου με μεγάλη πλειοψηφία υιοθετήθηκε η στρατηγική προσέγγιση με τη Νέα Δημοκρατία. Από τότε είχα πει πως μια τέτοια επιλογή που βρίσκεται στον αντίποδα των αρχών και της πολιτικής μου διαδρομής δεν με αφορά».

Ο κ. Δανέλλης θέλησε να σχολιάσει και τις φήμες που κυκλοφορούν περί απόφασης του Ποταμιού να μην υπερψηφίσει την συμφωνία των Πρεσπών και απευθύνθηκε ξανά στον κ. Θοδωράκη: «Σταύρο και πρώην συνοδοιπόροι μου αύριο στις Πρέσπες εύχομαι να μην κάνετε ούτε το έγκλημα ούτε το λάθος».

Ο κ. Δανέλλης εξηγώντας την ψήφο εμπιστοσύνης που θα δώσει στην κυβέρνηση ανέφερε ότι αυτό δε σημαίνει πως προσχωρεί στο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε εμμέσως το Ποτάμι ότι η στάση του είναι αντιφατική.

«Με την σημερινή μου ψήφο δε σημαίνει πως προσχωρώ στο ΣΥΡΙΖΑ. Ναι, ακούγεται ανορθόδοξο ένας βουλευτής που δεν προσχωρεί στο κυβερνών κόμμα να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Μήπως όμως ζούμε σε κανονικές στιγμές; Έλεγα εδώ και πολύ καιρό να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση εφόσον συνδεθεί με το μακεδονικό όταν έβλεπα ότι έρχεται αυτή η κορυφαία αντίφαση».

Ο Σπ. Δανέλλης υποστήριξε πως «το να λέμε ότι είναι πατριωτικά ορθή και εθνικά επιβεβλημένη η κύρωση της συμφωνίας και από την άλλη να μην κατανοούμε πως φυσικό προαπαιτούμενο αποτελεί η ύπαρξη της κυβέρνησης που θα φέρει για ψήφιση αυτή τη συμφωνία». «Προφανώς είναι αντίφαση, κορυφαία μάλιστα αντίφαση» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Αν δεν υπάρχει η τωρινή κυβέρνηση τότε δεν υπάρχει συμφωνία για να έρθει αφού το σύνολο της αντιπολίτευσης την αρνείται. Οτιδήποτε άλλο είναι τακτική που χρησιμοποιεί μικροσκοπιμότητες της συγκυρίας. Δεν με αφορούν οι προφάσεις εν αμαρτίαις δεν με πτοούν οι απειλές και οι λοιδορίες προφανώς κάποιοι εξ ιδίων κρίνουν τα αλλότρια».

Καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ
Ο κ. Δανέλλης κλείνοντας την ομιλία του καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δημιουργεί νέους πολιτικούς και κοινωνικούς συσχετισμούς και αλλάζουν το τοπίο της χώρας και αυτό προκαλεί ανησυχίες και σφοδρές αντιδράσεις ενώ για ακόμη αφορά υπεραμύνθηκε παλαιότερης πρότασής του να υπάρξει προγραμματική συνεργασία του ΚΙΝΑΛ και του Ποταμιού με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτική

Βαρδάκης: Η τοποθέτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο των εργασιακών

Σωκράτης Βαρδάκης

Δελτίο Τύπου από το γραφείο του Σωκράτη Βαρδάκη, Βουλευτή Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ για την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής αναφοερικά με το εργασιακό νομοσχέδιο.

Το δελτίο αναφέρει τα εξής:

Στην Ολομέλεια της Βουλής, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης, επί του εργασιακού νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στηλιτεύοντας την συνδυασμένη και πολυμέτωπη επίθεση της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, στους εργαζόμενους, στο ωράριο, στις αμοιβές, στα δικαιώματα, στη συλλογική διαπραγμάτευση, στη συνδικαλιστική τους έκφραση και δράση.
Ο κ. Βαρδάκης ξεκίνησε την ομιλία του, κάνοντας μνεία στους Χατζηγεώργηδες και τον Περγαλίδη, τους νεκρούς του συνδικαλιστικού κινήματος, που θυσιάστηκαν για να κατοχυρώσουν, αυτά που σήμερα η ΝΔ καταργεί. Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το άρθρο 120 του Πτωχευτικού Κώδικα, «Ο εργαζόμενος δεν δικαιούται αποζημίωση, αν η επιχείρηση πτωχεύσει», αλλά και ότι τριάντα οκτώ οδηγοί απολύθηκαν πριν δύο μήνες στα τουριστικά λεωφορεία, χωρίς αποζημίωση, με τριάντα και τριάντα τρία χρόνια υπηρεσίας. 
Ο κ. Βαρδάκης αναφερόμενος στην πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης να καταργήσει το οκτάωρο, καθώς με τις ατομικές συμβάσεις που θεσπίζει επιβάλλει τη δεκάωρη εργασία, χωρίς πρόσθετες αποδοχές, αλλά με "πληρωμή" σε ρεπό, τόνισε ότι διπλασιάζεται το ετήσιο όριο υπερωριών σε 150, με τους εργαζόμενους πλέον να καλούνται να εργάζονται έως και 12 ώρες.  
Έκανε λόγο επίσης για κατάλυση των συλλογικών συμβάσεων, για ανεξέλεγκτες απολύσεις  για διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών, για την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Εξαντλητικές συνθήκες εργασίας με μικρότερες απολαβές και μείωση των προσλήψεων για τις επιπλέον ανάγκες της επιχείρησης. Μέσα από ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποδόμησε το νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε σε περίπτωση έγγαμης καμαριέρας που εργάζεται  σε ξενοδοχείο με πλήρη απασχόληση, με 2ετή προϋπηρεσία, λόγω της κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων που ισχύει μέχρι 31.12.2022 δικαιούται μεικτές αποδοχές 1.008 ευρώ, επισημαίνοντας ότι αν δεν υπήρχε η κλαδική ΣΣΕ ο μισθός της θα ήταν 715 ευρώ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Βαρδάκης σημείωσε: «Μπορείτε να μας πείτε ποια απεργία θα πραγματοποιείται με 33% προσωπικό ασφαλείας ;
Είστε άσχετοι για το τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας και επικίνδυνοι για το σύνολο των εργαζομένων. Επιτρέψτε μου να σταθώ στο άρθρο 22 παράγραφος 1, που ξεκάθαρα αναφέρει την άμεση ευθύνη του κράτους για την προστασία του δικαιώματος στην εργασία.
 Και εσείς κάνετε ανεξάρτητη αρχή το ΣΕΠΕ, την Επιθεώρηση Εργασίας δηλαδή, κουρελιάζετε και καταργείτε τη δημοκρατία και το Σύνταγμα. Άραγε, πόσο ισχυρά είναι αυτά τα συμφέροντα, τα γραμμάτια που εξοφλείτε, που αντιβαίνουν ακόμα και στη βούληση του ελληνικού λαού; 
Η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση είναι στοιχεία της καθημερινότητάς σας.
Οι νόμοι 4488/17, 4554/18, 4611/19 αποτέλεσαν εμβληματικές νομοθετικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που είχα την τιμή να εισηγηθώ και οι οποίες επανέφεραν τη χαμένη αξιοπρέπεια της Ελληνίδας εργαζόμενης και του Έλληνα εργαζόμενου. 
Σήμερα με αυτό το νομοσχέδιο, επαναλαμβάνονται ακριβώς τα ίδια λάθη που κάνατε το 2010-2014 και  μας παραδώσατε κοινωνικά ερείπια».
Ο κ. Βαρδάκης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα επιτραπεί στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη, να κατοχυρώσει την βαρβαρότητα, την σκλαβιά, την αναξιοπρέπεια, σε ένα λαό που δοκιμάστηκε και δοκιμάζεται από τις ανισόρροπες πολιτικές της.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης:

Ηράκλειο: Σταμάτησαν στη μέση του δρόμου για να τα πουν... (φώτο)

Ηράκλειο: Έχει το κοράκι... κορώνα στο κεφάλι του! (φωτο)