Πολιτική

Δανέλλης: Αναγκαία όσο ποτέ η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών F-16

f-16 πολεμικη αεροπορια.jpg

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης, σχετικά με την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών αεροσκαφών F-16 από την εταιρία  Lockheed Martin. Η εν λόγω συμφωνία, όχι μόνο αναμένεται να διατηρήσει το αξιόμαχο της Πολεμικής Αεροπορίας, σε σχέση με τις καθημερινές τουρκικές προκλήσεις, αλλά και να δώσει νέα πνοή ζωής στην ασθμαίνουσα ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο Ηρακλειώτης βουλευτής αναφέρει τα εξής:                          

Προς τον κ. Υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Θέμα: «Αναγκαία όσο ποτέ η ολοκλήρωση της συμφωνίας αναβάθμισης των ελληνικών F-16».

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε συμφωνία για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16, από την αμερικανική εταιρία Lockheed Martin. Στην συζήτηση που ακολούθησε για το εν λόγω θέμα στη Βουλή  ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας  δήλωσε πως η Ελλάδα είναι  διατεθειμένη να προσφέρει  το ποσό του 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αναβάθμιση 84 ελληνικών αεροσκαφών. Από έγκυρες δημοσιογραφικές  πληροφορίες, ωστόσο, προκύπτει ότι η Lockheed Martin ζητεί το ποσό του 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου, μέσα στο οποίο θα περιλαμβάνεται η κατασκευή και στη συνέχεια η ενσωμάτωση (integration) των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων στα υπό αναβάθμιση αεροσκάφη. Έγινε επίσης γνωστό πως στην προτεινόμενη συμφωνία η εταιρία δεν προτίθεται να αναλάβει την  ανακατασκευή δομικών στοιχείων του αεροσκάφους.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές ως προς το συνολικό πακέτο της συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης και της αμερικανικής εταιρίας, μεγάλη ωφελημένη για την ελληνική πλευρά προβλέπεται να είναι η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) καθώς και άλλες αμυντικές βιομηχανίες. Υπολογίζεται ότι από το συνολικό ποσό που τελικά θα συμφωνηθεί, ένα κονδύλι ύψους 180 εκ. δολαρίων θα κατευθυνθεί στις εν λόγω εταιρίες, οι οποίες ως υποκατασκευάστριες της Lockheed Martin, θα αναλάβουν την κατασκευή διαφόρων ηλεκτρονικών - ηλεκτρολογικών παρελκομένων των συστημάτων των αεροσκαφών, όπως και την ενσωμάτωσή τους.

Δεδομένου ότι η Πολεμική Αεροπορία είναι εκείνος ο κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αναχαίτισης των καθημερινών τουρκικών προκλήσεων.

Δεδομένου ότι η όλη συμφωνία έχει καθυστερήσει σημαντικά, παρά την αναγκαιότητα αναβάθμισης των εν λόγω ελληνικών αεροσκαφών.

Δεδομένου ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία στα επόμενα χρόνια θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νέα γενιά των τουρκικών αεροσκαφών (F-35).

Δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα και για την αναζωπύρωση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, η οποία βρίσκεται σε χρόνιο οικονομικό αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να χάνονται όχι μόνο καινούριες θέσεις εργασίας επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού, αλλά και καινούρια πολύτιμη τεχνογνωσία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Σε ποιο σημείο βρίσκεται η διαπραγμάτευση της συμφωνίας με την κυβέρνηση των ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16;

2. Ποιο το συνολικό οικονομικό πακέτο της συμφωνίας; Ποιοι οι συμβατικοί οικονομικοί όροι  πληρωμής; Ποιο το χρονοδιάγραμμα παράδοσης των αεροσκαφών στην Π.Α.; 

Ο ερωτών βουλευτής
Σπύρος Δανέλλης – Ηρακλείου

Πολιτική

ΚΚΕ: Περιοδείες στις πυρόπληκτες περιοχές Αττικής και Εύβοιας

κκε λογοτυπο

Από το πρωί πραγματοποιείται περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στις πυρόπληκτες περιοχές της Βαρυμπόμπης, των Αδάμων, του Ολυμπιακού Χωριού, με τους βουλευτές του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου και Γιάννη Γκιόκα.

Κατά την περιοδεία, συνομίλησαν με τους κατοίκους της περιοχής, ακούγοντας τα παράπονα και τα αιτήματά τους, καθώς και με τα συνεργεία των πυροσβεστών και άλλων υπηρεσιών.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέφεραν ότι πρέπει να γίνει άμεση καταγραφή όλων των ζημιών που προκλήθηκαν από την καταστροφική πυρκαγιά κι οι πληγέντες να αποζημιωθούν στο 100%. Εδώ και τώρα να ληφθούν μέτρα για την κάλυψη των αναγκών των πυρόπληκτων οικογενειών, δωρεάν στέγαση και σίτιση, απαλλαγή από λογαριασμούς κοινής ωφελείας, δημοτικά τέλη, χρέη σε εφορία και τράπεζες, καθώς και να γίνει άμεσα η αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, ανέδειξαν το ζήτημα της έλλειψης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αντιπυρικής προστασίας, με κύριο βάρος στην πρόληψη.

Περιδεία και στα καμμένα της Εύβοιας 

Από το πρωί πολυπληθής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, βουλευτή Ευβοίας του ΚΚΕ και μέλος του ΠΓ, βρίσκεται στις πυρόπληκτες περιοχές της Εύβοιας.

Κατά την περιοδεία, ο Γιώργος Μαρίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η πυρκαγιά στη Κεντρική και Βόρεια Εύβοια είναι καταστροφική. Επί τρεις μέρες καίει χιλιάδες στρέμματα πευκοδάσους, σπίτια, λαϊκές περιουσίες. Κινδύνευσαν και κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Η καταστροφή αυτή δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις κυβερνητικές ψευτοδικαιολογίες.

Οι πολιτικές ευθύνες δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα περί κλιματικής αλλαγής και άσχημες καιρικές συνθήκες, που αναμασά η κυβέρνηση.

Η καταστροφική πυρκαγιά είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που διαχρονικά, επί όλων των κυβερνήσεων, καταπατά τις λαϊκές ανάγκες και αρνείται να στηρίξει, να χρηματοδοτήσει την προστασία των δασών, τη δασοπυρόσβεση και παραδίνει τα δάση στα μεγαλοσυμφέροντα.

Η πυρκαγιά στην Βορειοκεντρική Εύβοια οφείλεται στην έλλειψη μέτρων πρόληψης, στη μη εκκαθάριση των δασών, στη διατήρηση των ξερών πεύκων από τον χιονιά στις αρχές του χρόνου, την έλλειψη αντιπυρικών ζωνών, τη μη συντήρηση των δασικών δρόμων.

Οφείλεται στην ανεπάρκεια των αναγκαίων μέσων και υποδομών, στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών δασοπροστασίας και πυρόσβεσης, στην έλλειψη σχεδιασμού και συντονισμού.

Η τεράστια έκταση την πυρκαγιάς που κατέκαψε το δήμο Λίμνης Μαντουδίου, Αγ. Αννας είναι αποτέλεσμα της μεγάλης καθυστέρησης και της ανεπαρκούς χρησιμοποίησης εναέριων μέσων.

Αυτή είναι η αλήθεια και ο λαός τη περιοχής πρέπει να κρίνει αυστηρά, να καταδικάσει την αντιλαϊκή πολιτική, να οργανωθεί και να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

Επειγόντως να ενισχυθούν τα μέσα κατάσβεσης της πυρκαγιάς.

Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και να αποζημιωθούν στο 100% οι λαϊκές οικογένειες, να στηριχθούν ουσιαστικά οι ρητινοκαλλιεργητές.

Να εξασφαλιστεί η ασφαλής στέγαση, υγιεινή, ένδυση και σίτιση των πυρόπληκτων οικογενειών.

Να αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δραματική έκκληση του Διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών μέσω του Ράδιο Κρήτη στους πολίτες

Ηράκλειο: Ματαιώνεται το προσκύνημα στον Αφέντη Χριστό στον Γιούχτα