Τεχνολογία

Αυτό είναι το πρώτο ρομπότ ακροβάτης (βίντεο)

ρομπότ ακροβάτης

Η ρομποτική τεχνολογία κάνει καθημερινά άλματα προόδου παρουσιάζοντας διαφόρων ειδών ρομπότ με δυνατότητες που μέχρι πρόσφατα βλέπαμε μόνο σε ρομπότ που εμφανίζονταν σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Το τελευταίο επίτευγμα στον τομέα της ρομποτικής έρχεται από τα εργαστήρια του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, του φημισμένου Caltech.

Ερευνητική ομάδα του Caltech δημιούργησε τον LEONARDO, ένα δίποδο ρομπότ που έχει ικανότητες ακροβάτη αφού μπορεί να κινείται πάνω σε τεντωμένο σκοινί αλλά και να κάνει σκέητμπορντ!

Το ρομπότ διαθέτει μικρούς προωθητήρες οι οποίοι του επιτρέπουν αν χρειαστεί να κάνει μεγάλα άλματα που μοιάζουν με μικρή πτήση. Μπορεί για παράδειγμα με αυτόν τον μηχανισμό να κατέβει μια σκάλα όχι κατεβαίνοντας ένα σκαλί κάθε φορά αλλά κυριολεκτικά πηδώντας από το τελευταίο σκαλί στο πρώτο.

 

 

Ο LEONARDO κατασκευάστηκε από διάφορα εξαρτήματα ρομπότ αλλά και drones που βρίσκονταν στα εργαστήρια του Caltech και είχαν περισσέψει από άλλα ερευνητικά πρότζεκτ. Οι δημιουργοί του ρομπότ λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες αποστολές έρευνας, διάσωσης κ.α. για να φτάσει σε σημεία που είναι δύσκολο ή επικίνδυνο να πάει ένας άνθρωπος και σε σημεία που τα συμβατικά ρομπότ ή τα drones δεν μπορούν να προσεγγίσουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλανήτης Άρης: Το Perseverance κινείται σε γιγαντιαία αρχαία λίμνη

Η Μπάρμπι αστροναύτης πέταξε στο διάστημα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος [βίντεο]

Τεχνολογία

Metaverse: Εικονικό οικόπεδο πουλήθηκε για το ποσό-ρεκόρ των 2,4 εκατ. δολαρίων

decentraland

Έκταση μισού στρέμματος στον εικονικό κόσμο Decentraland πουλήθηκε για 2,4 εκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονόμισμα, το μεγαλύτερο ποσό που έχει δοθεί μέχρι σήμερα για virtual ακίνητο.

To Decentraland είναι ένας εικονικός τρισδιάστατος χώρος –ή metaverse- όπου οι χρήστες μπορούν να αγοράζουν γη, να επισκέπτονται κτήρια, να περπατούν και να συναντώνται με τα άβαταρ άλλων χρηστών.

Τα εικονικά περιβάλλοντα αυτού του είδους έγιναν φέτος πιο δημοφιλή από ποτέ καθώς η πανδημία ανάγκασε τον κόσμο να κλειστεί στο σπίτι και να περνά περισσότερο χρόνο στο Διαδίκτυο.

Ο όρος metaverse έγινε ευρύτερα γνωστός τον περασμένο μήνα όταν η Facebook Inc. άλλαξε το όνομά της σε Meta Platforms για να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών σε εικονική πραγματικότητα.

Το Decentraland ανήκει σε ένα είδος metaverse στο οποίο οι συναλλαγές πιστοποιούνται με την τεχνολογία blockchain που χρησιμοποιείται και στα κρυπτονομίσματα.

Το εικονικό περιβάλλον του Decentraland περιλαμβάνει καταστήματα και άλλες υπηρεσίες (Decentraland)

Οι χρήστες χρησιμοποιούν το κρυπτονόμισμα MANA του Decentraland για να αγοράζουν εκτάσεις στη μορφή NFT (Νon-Fungible Token, μη ανταλλάξιμη μάρκα σε ελεύθερη απόδοση), ένα είδος ηλεκτρονικού πιστοποιητικού γνησιότητας και ιδιοκτησίας.

Πολλοί αγοράζουν τέτοιες εκτάσεις ως επένδυση, ελπίζοντας ότι η αξία τους θα αυξηθεί στο μέλλον, επισημαίνει το Reuters.

Το ποσό των 2,4 εκατ. δολαρίων αντιστοιχεί στα 618.000 MANA που πλήρωσε η επενδυτική εταιρεία κρυπτονομισμάτων Tokens.com για να αποκτήσει εικονική έκταση 565 τετραγτωνικών μέτρων, ανακοίνωσε το Decentraland.

Το οικόπεδο βρίσκεται στη συνοικία «Fashion Street» («Οδός Μόδας») του Decentraland και θα χρησιμοποιηθεί για εικονικές επιδείξεις μόδας αλλά και για πώληση ρούχων για άβαταρ.

Τον Ιούνιο, μια άλλη έκταση του Decentraland πουλήθηκε για 1,3 εκατομμύρια MANA, ποσό που αντιστοιχούσε τότε σε 900.000 δολάρια. Ο αγοραστής δημιούργησε ένα εικονικό εμπορικό κέντρο για την πώληση ψηφιακών ρούχων, έκτοτε όμως ο χώρος παραμένει άδειος, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως συμβαίνει και με άλλα κρυπτονομίσματα, η ισοτιμία του MANA παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις.

Από τη μετονομασία της Facebook μέχρι σήμερα η τιμή του έχει αυξηθεί κατά περίπου 400%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

NASA: Επιβεβαίωσε άλλους 301 νέους εξωπλανήτες με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ExoMiner

Έρευνα: Η χρήση social media αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης: Μην τους χρησιμοποιήσετε ποτέ

ESPA BANNER