Πολιτική

Αρχ. Αμερικής: Ο Κ. Μητσοτάκης στηρίζει τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη

Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος

Τη διατήρηση αλώβητης της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής ταυτότητας του Ελληνικού Κολεγίου και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού, στη Βοστώνη, πέτυχε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, καθώς τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα δεν τελούν πλέον υπό καθεστώς επιτήρησης και εξακολουθούν να αποτελούν εγκεκριμένα και πιστοποιημένα πανεπιστήμια.

Οι ακαδημαϊκές, διοικητικές και οικονομικές αστοχίες του παρελθόντος είχαν οδηγήσει τα δυναμικά και κραταιά ακαδημαϊκά ιδρύματα σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος απώλειας της δυνατότητας να απονέμουν τίτλους σπουδών ήταν πλέον ορατός. Για αυτό, άλλωστε, και η επαναβεβαίωση από την Επιτροπή για την Ανώτατη Εκπαίδευση στις πολιτείες της Νέας Αγγλίας της πλήρους ακαδημαϊκής αναγνώρισης των δύο ιδρυμάτων αποτέλεσε ένα από τα μεγάλα στοιχήματα που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος άμα τη αναλήψει των ποιμαντικών καθηκόντων του στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σε μηνύματα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος σημείωσε ότι η καρδιά του πλημμύρισε από χαρά στο άκουσμα της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής των πολιτειών της Νέας Αγγλίας που ήρε την ένταξη τόσο του Ελληνικού Κολεγίου όσο και της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού σε καθεστώς ακαδημαϊκής επιτήρησης, επιβεβαιώνοντας την επίτευξη της πλήρους διοικητικής, οργανωτικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής ανασυγκρότησής τους.

Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας μας στην Αμερική ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρόεδρο της Θεολογικής Σχολής και του Ελληνικού Κολεγίου, Γεώργιο Καντόνη, ενώ παράλληλα υπογράμμισε τον κομβικό του ρόλο για την επίτευξη του κορυφαίου αυτού στόχου χάρη στις υπηρεσίες που προσέφερε από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του, την αφοσίωση του και τις άοκνες προσπάθειές του. Ταυτόχρονα, ευχαρίστησε το Συμβούλιο των Επιτρόπων των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, την ηγεσία του Σώματος των 100 και όλους τους υποστηρικτές και δωρητές των σχολών, οι οποίοι με τη συνεισφορά τους βοήθησαν τα μέγιστα στην επίτευξη της διαφύλαξης της ακαδημαϊκής ακεραιότητάς τους, ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν σπουδές υψηλού κύρους και αριστείας προς όφελος της ελληνοαμερικανικής Ομογένειας και των μελλοντικών, κληρικών και λαϊκών, στελεχών της Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από την πρώτη στιγμή επένδυσε στο μέλλον του Ελληνισμού των ΗΠΑ με την απόφασή του να στηρίζει έμπρακτα με δύο εκατ. ευρώ ετήσια επιχορήγηση τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη, ένα ίδρυμα κρίσιμης σημασίας για το αύριο της Ομογένειας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των δύο ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Σεπτέμβριο του 2019, υπογράμμισε ότι η επαναβεβαίωση του ακαδημαϊκού καθεστώτος τους οφείλεται στην αφοσίωση και τις επιμελείς προσπάθειες του αφοσιωμένου εκπαιδευτικού, διοικητικού και υπαλληλικού προσωπικού, ενώ ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, επικεφαλής του Διοικητικού Συμβουλίου, τον αντιπρόεδρο πρωτοπρεσβύτερο π. Ιωάννη Μαγκουλιά, και όλα τα μέλη του ΔΣ των σχολών που πίστεψαν και υποστήριξαν την όλη προσπάθεια ανασυγκρότησής τους.

Φυσικά, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως και τους φοιτητές που, όπως είπε, "μας εμπιστεύτηκαν για την ακαδημαϊκή τους κατάρτιση".

Ειδήσεις σήμερα 

Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου: Ημέρα μνήμης και συγκίνησης

Επεισόδια στα πλατεία της Νέας Σμύρνης: Τραυματίστηκε αστυνομικός – Οκτώ προσαγωγές

ΚΕΠ στο Ηράκλειο: Κλειστό λόγω κρούσματος στο προσωπικό

Πολιτική

Η ΕΕ δεν θα κάτσει στο τραπέζι της Συνόδου για το Κυπριακό

Κυπριακό Αναστασιάδης

Η ΕΕ θα βρίσκεται στην Γενεύη με αντιπρόσωπο της ο οποίος όμως δεν θα πάρει μέρος στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό. Θα μπορεί να κάνει διμερείς επαφές αλλά δεν θα επιτραπεί να παρευρεθεί ούτε στην έναρξη της διάσκεψης ούτε στο τελικό δείπνο. Αυτό ξεκαθάρισαν πηγές του ΟΗΕ οι οποίες ανέφεραν πως της διάσκεψης θα προεδρεύσει ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και θα λάβουν μέρος οι υπουργοί εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων (Ελλάδα, Τουρκία, Βρετανία) και οι ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής Κοινότητας (Ν. Αναστασιάδης και Ε. Τατάρ)

Πέραν της ΕΕ στην διάσκεψη δεν θα έχουν ρόλο ούτε οι εκπρόσωποι των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ αναχωρεί το Σαββατοκύριακο για την Γενεύη και είναι η πρώτη φορά που μετέχει σε διάσκεψη μακριά από την έδρα του ΟΗΕ τον τελευταίο χρόνο, κάτι που καταδεικνύει την βαρύτητα που αποδίδει στην νέα προσπάθεια για επίλυση του κυπριακού.

Η 27η Απριλίου θα αναλωθεί σε διμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες και στην εναρκτήρια δεξίωση. Η δεύτερη ημέρα θα είναι η ημέρα της διάσκεψης κατά την οποία όλα τα μέρη θα κάτσουν στο ίδιο τραπέζι και η Τρίτη ημέρα θα είναι ημέρα επαφών όλων των μερών σε διμερές επίπεδο και θα κλείσει με το τελικό δείπνο.

Στη Γενεύη δεν πρόκειται να γίνει διαπραγμάτευση ουσίας, αλλά όλες οι πλευρές θα καταθέσουν τις θέσεις τους, ώστε ο ΓΓ του ΟΗΕ να διαπιστώσει ένα υπάρχει έδαφος για να συγκαλέσει σε μεταγενέστερο στάδιο διάσκεψη για διαπραγμάτευση επίλυσης του κυπριακού σε βάση που θα έχει συμφωνηθεί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μητσοτάκης – Αναστασιάδης για Κυπριακό: Να βρεθεί τρόπος να αισθανθούν ασφάλεια οι 2 κοινότητες

Διάβημα της Αθήνας στην Τουρκία για παρενόχληση του γαλλικού πλοίου νότια της Κρήτης

Τσαβούσογλου: Ο Δένδιας δεν ήταν ειλικρινής, με στενοχώρησε