Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρουλάκης: Οι ταχυδιανομείς δεν είναι εργαζόμενοι β’ κατηγορίας

Image
Ανδρουλάκης ταχυδιανομείς
 clock 21:45 | 23/12/2021
writer icon newsroom ekriti.gr

«Πλέον σε πολλά κράτη, οι ταχυδιανομείς θεωρούνται μισθωτοί εργαζόμενοι, με πλήρη δικαιώματα και κανόνες ασφάλειας. Είναι αδιανόητο γιατί δεν συμβαίνει αυτό και στη χώρα μας», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους ταχυδιανομείς.

«Θέλω πραγματικά να σας ευχαριστήσω για τη συζήτηση που είχαμε σήμερα και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου που αυτές τις ημέρες για να προσφέρετε στο κοινωνικό σύνολο δεν βρίσκεστε με την οικογένειά σας όπως άλλοι εργαζόμενοι. Σας εύχομαι πραγματικά από την καρδιά μου, καλά Χριστούγεννα και χρόνια πολλά», επεσήμανε ακόμη.

Επίσης στη συζήτηση που είχε ο Πρόεδρος του Κινήματος με τους εκπροσώπους του Κλαδικού Σωματείου Διανομέων φαγητού και ποτού Αττικής και με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζόμενων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, τόνισε επίσης τα εξής:

• Οι εργαζόμενοι στις υπηρεσίες ντελίβερι, καλούνται να ανταπεξέλθουν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες. Μόνο κατά το 2021 θρηνήσαμε 30 νεκρούς ταχυδιανομείς.

• Εργάζονται συνήθως χωρίς επαρκή μέτρα ασφαλείας και με εξοπλισμό που συχνά καλύπτουν με δικά τους έξοδα. Αντιμετωπίζονται δε, ως εργαζόμενοι β’ κατηγορίας, χωρίς βασικά εργασιακά δικαιώματα. Στην απαράδεκτη αυτή κατάσταση, το ΣΕΠΕ παραμένει βουβός παρατηρητής.

• Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με τον εργασιακό νόμο Χατζηδάκη, άφησε απροστάτευτους τους εργαζομένους του κλάδου ως “ελεύθερους επαγγελματίες”. Τα αποτελέσματα της πολιτικής αυτής τα είδαμε με την απόφαση γνωστής πλατφόρμας διανομής φαγητού, που ανατράπηκε μόνο μετά τη δυναμική αντίδραση των εργαζομένων και μεγάλου μέρους της κοινωνίας

• Πάγια θέση του Κινήματός μας είναι ότι οι ταχυδιανομείς πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μισθωτοί, απολαμβάνοντας πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτή είναι άλλωστε και η κατεύθυνση που επιλέγουν όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισηγήθηκε πριν από λίγες ημέρες νομοθετικές αλλαγές, ώστε να κατοχυρωθεί το τεκμήριο μισθωτής εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

• Για να διασφαλίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα και τους κανόνες ασφάλειάς τους, προτείνουμε την ένταξη των εργαζόμενων στα βαρέα και ανθυγιεινά, καθώς επίσης και την διασφάλιση συνθηκών ασφαλείας, με μέτρα όπως: η στέγαση και προφύλαξη των διανομέων από τις καιρικές, συνθήκες, η οριοθέτηση των ζωνών διανομής και η θέσπιση ανώτατου ορίου χιλιομέτρων, η ορθολογική αποζημίωση των καυσίμων, παροχή του αναγκαίου εξοπλισμού (μηχανάκι, εταιρικό κινητό, κ.α.), αλλά και μέσων ατομικής προστασίας.

Για το Κίνημά μας, η εργασία είναι αξία και διαβατήριο για μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Ειδήσεις σήμερα:

Περιφέρεια Κρήτης: 3,2 εκ ευρώ για το κεντρικό κτίριο του Βενιζελείου

Ηράκλειο - Γλυκά Χριστουγέννων: Με φαντασία οι ζαχαροπλάστες - Σταθερή αξία τα παραδοσιακά γλυκά

Πρωτοβουλία του "Ράδιο Κρήτη" για να μπει η Κρητική σταφίδα στα σχολεία!

 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis