Πολιτική

Ανδρουλάκης: Κλειδί η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ευρώπη

ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης

Στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την Τουρκική επιθετικότητα παρενέβη ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. 

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή, ο κ. Ερντογάν ανοίγει θέματα που είχαν κλείσει πριν από 100 χρόνια με τη Συνθήκη της Λωζάνης, με τις αναθεωρητικές του ενέργειες, προκαλεί στις σχέσεις του με Ελλάδα, Ανατολική Μεσόγειο, Λιβύη, Συρία. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, η πρόκλησή του σχετικά με την προσπάθεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Μπορρέλ, σε αυτή την κλιμάκωση η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια αλλά «ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιέχει συγκεκριμένα μέτρα όπως εμπάργκο όπλων, ενίσχυση της επιχείρησης Ειρήνη ώστε να μη συνεχίζεται η μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, κυρώσεις για όσους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και αν συνεχιστούν οι προκλήσεις, τον ξαφνικό θάνατο της Τελωνειακής Ένωσης». 

Υπογράμμισε ότι κλειδί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι  «η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ευρώπη».

Τέλος, τόνισε την ανάγκη το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να λάβει ουσιαστικές αποφάσεις καθώς «αν επιλέξει την ανοχή, αυτή θα πληρωθεί πολύ ακριβά στο μέλλον από το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ομιλίας του κ. Ανδρουλάκη:

"Ένα μεγάλο τμήμα του πολιτικού προσωπικού της Τουρκίας επενδύει στον εθνικισμό και την ένταση. 

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν με την στρατηγική του ανοίγει ζητήματα που είχαν κλείσει 100 χρόνια πριν με την Συνθήκη της Λωζάνης. 

Ο επικίνδυνος αναθεωρητισμός του ακουμπάει την Ελλάδα την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τη Συρία, αλλά πρόσφατα συνέχισε ακόμη και με την τελευταία προσπάθεια του να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, προκαλώντας τους Χριστιανούς όλου του κόσμου.

Σε αυτή την κλιμάκωση η απάντηση δεν μπορεί να είναι μόνο λόγια αλλά ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα περιέχει συγκεκριμένα μέτρα όπως εμπάργκο όπλων, ενίσχυση της επιχείρησης Ειρήνη ώστε να μη συνεχίζεται η μεταφορά όπλων από την Τουρκία στη Λιβύη, κυρώσεις για όσους εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και αν συνεχιστούν οι προκλήσεις, τον ξαφνικό θάνατο της Τελωνειακής Ένωσης.

Η οικονομική εξάρτηση της Τουρκίας από την Ευρώπη είναι μεγαλύτερη από ότι αυτή της Ευρώπης και είναι το κλειδί σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Εμείς θέλουμε ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή αλλά αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιλέξει την ανοχή, αυτή θα πληρωθεί πολύ ακριβά στο μέλλον από το σύνολο των ευρωπαϊκών λαών."

Πολιτική

ΚΚΕ: Αποσπασματικά και ανεπαρκή τα μέτρα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό

Τα γραφεία του ΚΚΕ

«Τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα δεν μπορούν να αποτρέψουν η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις», αναφέρει σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και τα νέα μέτρα της κυβέρνησης.

Αναλυτικά, «για να πετάξει από πάνω της την ευθύνη για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων - αποτέλεσμα κυρίως των όρων που επέβαλαν οι μεγαλοεπιχειρηματίες με το "άνοιγμα" του τουρισμού- η κυβέρνηση επιμένει να τα ρίχνει όλα στην ατομική ευθύνη, η οποία όμως δεν εμπεδώνεται όσο αρνείται να πάρει μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας», υποστηρίζει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Τα αποσπασματικά και ανεπαρκή μέτρα δεν μπορούν να αποτρέψουν η πανδημία να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Για να γίνει αυτό απαιτούνται μέτρα αποφασιστικής στήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μέτρα και μέσα προστασίας στους τόπους δουλειάς, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην υγεία και την πρόνοια, στους περιθαλπόμενους στα ιδρύματα και τους χρόνια πάσχοντες, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ), στην εστίαση, στον τουρισμό, στο εμπόριο, στους μεγάλους χώρους δουλείας, προσλήψεις στα ΜΜΜ για να αυξηθούν τα δρομολόγια, για να μειωθεί ο συγχρωτισμός, με ταυτόχρονη μείωση στην πληρότητα των πλοίων και των αεροπλάνων».