Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ακιντζί: Ο Αναστασιάδης και η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμοι για συμφωνία

κατεχόμενα κύπρος
 clock 23:21 | 27/07/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι παράμετροι του ΟΗΕ βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, αλλά το πρόβλημα δεν είναι οι παράμετροι,  αλλά η νοοτροπία της ελληνοκυπριακής πλευράς, ισχυρίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι η νοοτροπία αυτή θα πρέπει να αλλάξει έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα με το οποίο θα διοικείται επιτυχώς το νησί από δύο ίσες οντότητες.

Ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαφώνησε με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ,  όμως η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν θέλησε να επέμβει στο θέμα παρά το ότι έχει πολλά να πει.

Είπε ότι  διεξήχθησαν τρεις διασκέψεις ως αποτέλεσμα της σοβαρής βούλησης της τουρκοκυπριακής πλευράς χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα σε καμία από τις τρεις διασκέψεις. Πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν ανέμενε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα αποδεχτεί το 29,2% εδάφους υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση  και "πανικοβλήθηκε" όταν έγινε αποδεκτό το ποσοστό αυτό. Ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ακόμα πως όταν οι δυο τους ήταν μόνοι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης του είπε ότι δεν είναι έτοιμος».

Συνέχισε λέγοντας ότι την επόμενη φορά, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν περίμενε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα θέσει στο τραπέζι χάρτη και "σοκαρίστηκε" – κατά την έκφρασή του - όταν αυτό έγινε, και «εκείνη την φορά ήταν η Ελλάδα που είπε ότι δεν είναι έτοιμη», όπως υποστήριξε.

 Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η ελληνοκυπριακή ομάδα δεν πήγε στο Κραν Μοντανά για λύση και στόχευε στο να ενοχοποιήσει την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή πλευρά ενώ ανέφερε ακόμα πως και ο ηγέτης του ΑΚΕΛ είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν πήγε εκεί με στόχο τη λύση.

Ο κ. Ακιντζί δήλωσε ότι η Τουρκία και το ψευδοκράτος ποτέ δεν αποδέχτηκαν το «μηδέν στρατός, μηδέν εγγυήσεις» και πως επέδειξαν ωστόσο την αναγκαία ευελιξία, προστατεύοντας την ασφάλεια των Τουρκοκυπρίων, βήματα, τα οποία, όπως είπε, είδαν και η ΕΕ και ο ΟΗΕ.

 Είπε ακόμα ότι ούτε η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι ευχαριστημένη με τις δηλώσεις Έιντε και πως αναμένουν από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ να είναι πιο ανοικτός και να πει ξεκάθαρα ποιος έχει την ευθύνη. Και πρόσθεσε πως γνωρίζουν ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν την πολιτική ίσων αποστάσεων, έχοντας κατά νου το μέλλον.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2025 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis