Πολιτική

Άγρια κόντρα Χαρδαλιά - Ραγκούση για Ιανό, κορωνοϊό και πλημμύρες στην Εύβοια

χαρδαλιάς βουλή

Σε μετωπική σύγκρουση για την διαχείριση από την κυβέρνηση και ειδικότερα από την Πολιτική Προστασία των συνεπειών του «Ιανού» αλλά και της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, ήρθαν στη Βουλή Νίκος Χαρδαλιάς και Γιάννης Ραγκούσης.

Στην κριτική του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Πολιτική Προστασία και η κυβέρνηση αποδείχτηκαν ανήμπορες, υπόλογες και θα φέρουν την ευθύνη για όσα συμβούν από εδώ και στο εξής, απάντησε σε υψηλούς τόνους ο κ. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι κρατείται η χώρα σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές.

«Λέτε ότι έχει καταρρεύσει ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας. Το λέτε εσείς που εκπροσωπείτε μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη. Η αλήθεια είναι πως η Πολιτική Προστασία κρατά όρθια τη χώρα σε πανδημίες και φυσικές καταστροφές», είπε και απάντησε στην κριτική τόσο για τις πλημμύρες στην Εύβοια και το πέρασμα του Ιανού, όσο και για την πανδημία και τη φωτιά στις Μυκήνες.

«Παρά τα έντονα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε και παρά την πανδημία τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, άνδρες και γυναίκες ποτέ δεν κατέρρευσαν και δεν δείλιασαν», υποστήριξε. Σε ό,τι αφορά στις πλημμύρες στην Εύβοια, ο κ. Χαρδαλιάς επέρριψε ευθύνες στην ΕΜΥ και το Αστεροσκοπείο ότι δεν ειδοποίησαν για ακραία φαινόμενα, παρά μόνον για επιδείνωση του καιρού.

«Εκδόθηκε μόνο ένα δελτίο επιδείνωσης καιρού. Σε ένα ακραίο φαινόμενο που οι τόνοι νερού ανά στρέμμα ξεπέρασαν τους 250 τόνους η ΕΜΥ έδωσε δελτίο για 72 χιλιοστά βροχής. Μετά το συμβάν στη μια το μεσημέρι ενημέρωσε την Πυροσβεστική ότι η βροχή ήταν τελικά 202 χιλιοστών. Στο χάρτη ημερήσιας πρόγνωσης βροχόπτωσης προέβλεπε 63 χιλιοστά βροχής, δηλαδή απλή καταιγίδα. Αυτή η πρόγνωση παρέμενε ακόμα και μετά την εκδήλωση της βροχής. Αντικαταστάθηκε αυτός ο χάρτης κατόπιν εορτής. Τα συμπεράσματα ότι δήθεν μας είχαν ενημερώσει είναι δικά σας», είπε χαρακτηριστικά.

«Ο μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος για μερική καταστροφή. Αντί για μερική ετοιμότητα, εμείς θέσαμε τον μηχανισμό σε μερική επιφυλακή ένα βαθμό παραπάνω και αμέσως κατά την εκδήλωση σε ολική επιφυλακή», συνέχισε και διευκρίνισε πως το «112» δεν ενεργοποιήθηκε, καθώς ήταν νύχτα και θα προκαλούσε μεγαλύτερη αναστάτωση με απρόβλεπτες συνέπειες.

«Σε μια περιοχή που είναι χωρίς ρεύμα - που σημαίνει καταστροφές στο δίκτυο - με ανεξέλεγκτους χείμαρρους δεν θα σώζαμε ζωές, θα τους στέλναμε στον πνιγμό. Με μαθηματική ακρίβεια, θα τους οδηγούσαμε στον θάνατο, είτε από πνιγμό, είτε από ηλεκτροπληξία», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

Αναφορικά με το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού στην Καρδίτσα, είπε πως υπήρξε έγκαιρα πρόβλεψη και εστάλη μήνυμα πέντε ώρες πριν υποχωρήσει το πρώτο ανάχωμα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς απέρριψε πως απέκρυψαν κρούσματα και επικαλέστηκε την ευρωπαϊκή πρακτική για την ανακοίνωση των κρουσμάτων. Όπως είπε, σε Πάρο και Αντίπαρο από τις 14 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου υπήρξαν 17 άτομα θετικά στον κορωνοϊό, ενώ από τις 31 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου υπήρξαν 33 θετικά κρούσματα εκτός Πάρου, τα οποία συνδέονταν με το νησί.

«Στις 12 Αυγούστου υπήρξε συναγερμός με αύξηση κρουσμάτων, 23 θετικούς. Αμέσως Πάρος και Αντίπαρος μπήκαν σε επιδημιολογική επιτήρηση, με αυτά τα δεδομένα αποφασίστηκαν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 14 Αυγούστου, με τα μέτρα κόψαμε την εξέλιξη της πανδημίας και στις 25 Αυγούστου ο μέσος όρος μειώθηκε», είπε και καταλόγισε σύγχυση στον Γιάννη Ραγκούση.

«Έχετε ευθύνη, δεν έχετε ζητήσει ούτε μια συγγνώμη»

«Για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα η ευθύνη θα είναι αποκλειστικά δική σας. Ούτε δική μας, ούτε του ελληνικού λαού», αντέτεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και κατηγόρησε τον Νίκο Χαρδαλιά ότι κινήθηκε πάνω στη γραμμή που χάραξε χθες στο διάγγελμα του ο πρωθυπουργός, πως «ό,τι γίνει από εδώ και πέρα μαζί θα φταίμε».

«Η αλήθεια είναι ότι για ό,τι συμβεί από εδώ και στο εξής δεν θα είναι ούτε ευθύνη των πολιτών, ούτε ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, ούτε της αντιπολίτευσης, η οποία σας έχει στηρίξει ειδικά στο θέμα της πανδημίας κατά πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα της χώρας τρόπο», είπε και πρόσθεσε:

«Δεν έχετε μέχρι τώρα, ούτε ο κ. Μητσοτάκης, ούτε εσείς, ούτε κανένα μέλος της κυβέρνησης αισθανθεί την ανάγκη να πει ένα ευχαριστώ, όχι μόνο στην αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την πλάτη που έχουν βάλει στο θέμα της πανδημίας».

«Και γιατί κυρίως δεν θα φταίει ο ελληνικός λαός γιατί δεν αποφάσισε αυτός να υπάρχουν στα σχολεία αυτή τη στιγμή 27 μαθητές σε κάθε τάξη. Δεν αποφάσισε ο ελληνικός λαός, έξι μήνες πανδημίας στη χώρα, να μην έχουν ενισχυθεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και να συνωστίζονται οι Έλληνες πολίτες σε αυτά και να κρέμονται σαν τα τσαμπιά καθημερινά. Δεν αποφάσισε ο ελληνικός λαός μαζί σας, να αφήσετε ανοχύρωτο το ΕΣΥ όλο αυτό το διάστημα και να φτάνουν οι γιατροί, όπως στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, να υποβάλλουν παραιτήσεις», υπογράμμισε.

Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρθηκε και στην ανάρτηση του ηθοποιού Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ενώ σχολίασε καυστικά την κίνηση Χαρδαλιά να φιλήσει το χέρι του ιερέα στην Καρδίτσα.

«Εμείς δεν δώσαμε μαζί με εσάς το δικαίωμα στον κ. Μαρκουλάκη να βγαίνει και να γράφει δημοσίως στον ελληνικό λαό ότι ευχαριστεί τον πρωθυπουργό και την υπουργό Πολιτισμού γιατί παραβίασαν τις εντολές των υγειονομικών και του έκαναν το θέλημά του. Ούτε μαζί με τον κ. Κουμουτσάκο πήγαμε να πάρουμε τη Θεία Κοινωνία μπροστά στα φλας των φωτογράφων. Και ούτε μαζί με σας κ. Χαρδαλιά σκύψαμε στο ράσο του ιερέα χωρίς μάσκα μπροστά στις κάμερες. Γι’ αυτό δεν έχουμε ούτε θα έχουμε μαζί την ευθύνη για ό,τι γίνει από εδώ και πέρα. Αυτά που θα συμβούν από εδώ και στο εξής θα είναι αποκλειστικά δική σας ευθύνη», κατέληξε ο κ. Ραγκούσης.

Πολιτική

Κορωνοϊός: Ο Μητσοτάκης ανακοινώνει νέο σχέδιο - Τι εισηγούνται οι ειδικοί

μητσοτάκης τηλεδιάσκεψη

Νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα με περαιτέρω μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Πρέπει όπως και στην πρώτη φάση όπου πήραμε μέτρα νωρίς, να λάβουμε ξανά και πιο έγκαιρα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυστηρότερα μέτρα ώστε να προλάβουμε τα χειρότερα, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να μειώσουμε την πίεση η οποία ασκείται στο σύστημα υγείας. Θα ανακοινώσω ένα νέο σχέδιο δράσης διάρκειας ενός μήνα», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. 

«Θα ξαναπώ ότι ο στόχος μας παραμένει η αποφυγή ενός καθολικού lockdown, γι' αυτό και θα προχωρήσουμε σε μια περαιτέρω ενίσχυση των στοχευμένων περιορισμών. Μία πολιτική η οποία όμως πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο απόλυτο. Το επόμενο 15νθημερο είναι στην κυριολεξία κρίσιμο και στο μέτωπο αυτό κάθε Υπουργείο έχει τη δική του θέση. Για παράδειγμα η τηλεργασία την οποία έχουμε εφαρμόσει πρέπει και να τηρείται και πρέπει να παρακολουθείται από όλους σας. Οι συγκοινωνίες έχουν ήδη προχωρήσει στην εξεύρεση άμεσων λύσεων για τη βελτίωση συνθηκών στην καθημερινή μετακίνηση. Είναι ένας διαρκής αγώνας αυτός ο οποίος γίνεται. Και βέβαια τα οικονομικά υπουργεία επεξεργάζονται ήδη μέτρα ανακούφισης εργαζομένων και επιχειρήσεων που θα επηρεαστούν εκ των πραγμάτων περισσότερο από τα μέτρα τα οποία θα αναγγείλουμε» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, κατήγγειλε τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες μέρες ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. «Βρίσκω απαράδεκτο το γεγονός ότι κάποιοι έχουν επιλέξει να στοχοποιήσουν επιστήμονες. Και θεωρώ ότι συγκεκριμένα η στοχοποίηση του καθηγητή, του κ. Τσιόδρα, η οποία είναι πολύ συστηματική τις τελευταίες μέρες είναι απαράδεκτη. Εάν θέλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μας ασκήσουν κριτική, εδώ είμαστε να ασκήσουν κριτική στην Κυβέρνηση, σε εμένα προσωπικά, στους υπεύθυνους υπουργούς, αλλά να στοχοποιούνται επιστήμονες οι οποίοι το μόνο το οποίο κάνουν είναι να καταθέτουν την επιστημονική τους γνώση προς κρίση στην Πολιτεία για να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι είναι τελείως-τελείως λανθασμένο, ειδικά σε μία συγκυρία όπου πρέπει και πάλι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη της κοινωνίας για την ορθότητα των μέτρων που λαμβάνουμε», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των μέτρων που έχουν συζητηθεί είναι το σενάριο να κλείσει εντελώς η εστίαση, ή να κλείνει στις 9 ή στις 10 το βράδυ.

Επίσης τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έπειτα από συνεχείς συσκέψεις, εισηγήθηκαν κατά πληροφορίες δύο μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα, δηλαδή σε όλη τη χώρα και ανεξάρτητα από τη διαβάθμιση κινδύνου των περιοχών, και μια σειρά μέτρων στοχευμένα στις πορτοκαλί περιοχές.

Τα μέτρα οριζόντιου χαρακτήρα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε όλους τους χώρους, εσωτερικούς και εξωτερικούς, και η αναστολή όλων των ερασιτεχνικών ομαδικών αθλητικών εκδηλώσεων.