Πολιτική

Ηράκλειο

Παρέμβαση Βόζεμπερκ - Αυγενάκη για τον εκσυγχρονισμό του ΒΟΑΚ

ΒΟΑΚ

Το ζήτημα του εκσυγχρονισμού και της συντήρησης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), με σκοπό την άμεση μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, έθιξε με ερώτησή της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Ελίζα Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη σε συνεργασία με τον Γραμματέα της Π.Ε της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Ηρακλείου, κύριο Λευτέρη Αυγενάκη.

Στην ερώτησή της η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής ζητά να πληροφορηθεί εάν πρόκειται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ασκήσει πιέσεις στις ελληνικές αρχές για την αναβάθμιση του οδικού αυτού τμήματος των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς προς όφελος τόσο της ασφάλειας των πολιτών όσο και των μεταφορών. Επίσης, η κα. Βόζεμπεργκ επιθυμεί να ενημερωθεί εάν οι ελληνικές αρχές έχουν υποβάλει προς αξιολόγηση έργα υποδομών που αφορούν τον ΒΟΑΚ και συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή τη χρηματοδοτική στήριξη ”Συνδέοντας την Ευρώπη”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ), μέρος του διάδρομου Ανατολικής Μεσογείου των Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφοράς (ΔΕΔ-Μ), συγκαταλέγεται στους πλέον επικίνδυνους οδικούς άξονες της ελληνικής επικράτειας με εκατοντάδες ατυχήματα και δεκάδες νεκρούς κάθε χρόνο. Παρόλο που ο εν λόγω αυτοκινητόδρομος είναι επιλέξιμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, τόσο από τα Διαρθρωτικά Ταμεία όσο και από την ενωσιακή χρηματοδοτική στήριξη «Συνδέοντας την Ευρώπη», τα έργα εκσυγχρονισμού που πραγματοποιούνται για την αναβάθμιση και τη συντήρησή του είναι σχεδόν ανύπαρκτα.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο ΒΟΑΚ αποτελεί έναν από τους κύριους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας, με ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση και μεγάλο όγκο μεταφορών, ενώ ο εκσυγχρονισμός του εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στη δραστική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και στην περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της Κρήτης, ερωτάται η Επιτροπή:

1. Προτίθεται να ασκήσει πιέσεις στις ελληνικές αρχές για την ανάληψη δράσεων με σκοπό τον άμεσο εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση του ΒΟΑΚ, προκειμένου να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα και να βελτιωθεί το τμήμα αυτό των ΔΕΔ-Μ προς όφελος της ασφάλειας των πολιτών και των μεταφορών;

2. Τι μέρος των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων έχει αξιοποιηθεί μέχρι στιγμής για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του ΒΟΑΚ;

3. Έχουν υποβληθεί προς αξιολόγηση στην Επιτροπή έργα υποδομών για τις μεταφορές που αφορούν τον ΒΟΑΚ και συγχρηματοδοτούνται από το Ταμείο Συνοχής, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ή τη χρηματοδοτική στήριξη ”Συνδέοντας την Ευρώπη”; ».

Κρήτη

Ηράκλειο

Κρήτη: "Περπατώ, τρέχω - μαζεύω χιλιόμετρα για καλό σκοπό!"

Ημιμαραθωνιος

Θέτοντας σε προτεραιότητα την ψυχική ευεξία και τη βιολογική υγεία των εφήβων κα των νέων ο Δήμος Ρεθύμνου  σε αγαστή συνεργασία του με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ρεθύμνου, συνδιοργανώνουν τον 2οΜαραθώνιο Γυμνασίων Ρεθύμνου.  

Η περυσινή θετική εμπειρία της διοργάνωσης του 1ου Εικονικού Μαραθωνίου, στην οποία έλαβαν μέρος  191 μαθητές-τριες  με 38 ομάδες από 7 Γυμνάσια του Δήμου Ρεθύμνου,  διανύοντας  συνολική απόσταση 2.135 χιλιομέτρων,  με ευγενή στόχο τη δωρεά υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε Ειδικά Σχολεία του Ρεθύμνου, τον οποίο και εκπλήρωσαν, ενθαρρύνει την επανάληψη του Μαραθωνίου, με εμπλουτισμένο πρόγραμμα και επιμήκυνση της διάρκειας του.

Ειδικότερα, η δράση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022. Την ημέρα της λήξης  οι συμμετέχουσες ομάδες θα λάβουν μέρος σε ένα πραγματικό Μαραθώνιο, διανύοντας την καθορισμένη απόσταση  ομαδικά.  Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα θα γίνουν από το παραλιακό μέτωπο, μπροστά από το Λύκειο Ελληνίδων.

Σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής και προκειμένου να τηρηθούν  τα υγειονομικά μέτρα,  οι μαθήτριες- ές   θα συμμετέχουν σε ολιγομελείς ομάδες των 4-5 ατόμων. Η επίδοση τους θα αξιολογηθεί ως  ομαδική και όχι ως ατομική. Οι ομάδες θα πρέπει να περπατάνε ή να τρέχουν εντός χρονικού διαστήματος  8 εβδομάδων.  Καθ’ όλη τη διάρκεια θα αναρτούν  την επίδοση τους σε χιλιόμετρα,  σε ειδική πλατφόρμα. Νικήτριες θα ανακηρυχθούν οι 3 πρώτες ομάδες οι οποίες θα έχουν καταφέρει, σε  όλο αυτό το διάστημα, να  συγκεντρώσουν  τα περισσότερα  χιλιόμετρα.

Όλες  οι συμμετέχουσες- ντες  μαθήτριες- ές   θα λάβουν μετάλλιο και δίπλωμα συμμετοχής ενώ στις  3 πρώτες ομάδες θα απονεμηθούν κύπελλα. Επίσης, οι νικήτριες ομάδες θα παραδώσουν 3 Ηλεκτρονικούς Υπολογιστές σε ισάριθμα  Ειδικά σχολεία. Τη δαπάνη για τη διεξαγωγή του αγώνα (μετάλλια, διπλώματα, και άλλα λειτουργικά έξοδα) καθώς και για την προμήθεια των Η/Υ που θα προσφερθούν στα Ειδικά Σχολεία, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο Δήμος Ρεθύμνης. 

Η πρωτοβουλία του Μαραθωνίου με σύνθημα Περπατώ/τρέχω - μαζεύω χιλιόμετρα για καλό σκοπό» έχει τριπλό στόχο: την εναρμόνιση με την προτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία είναι αναγκαία για την σωματική και ψυχική υγεία  των παιδιών  και των  έφηβων η Μέτρια προς Έντονη Φυσική Δραστηριότητα (τρέξιμο σε αργό ρυθμό),  για τουλάχιστον 60 λεπτά σε καθημερινή βάση  ή επί 420 λεπτά την εβδομάδα. Την ενθάρρυνση και κινητοποίηση των εφήβων μαθητών/ τριών  Γυμνασίου της πόλης μέσα από ένα υγιές, αναζωογονητικό  ερέθισμα, να συναναστραφούν με ασφάλεια, να αθληθούν, να ψυχαγωγηθούν και κυρίως να συνεργαστούν για να  πετύχουν μαζί ένα κοινό στόχο αλληλεγγύης, ανιδιοτέλειας και  προσφοράς.

Για πληρέστερη ενημέρωση οι ενδιαφερόμενοι –ες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Μαραθωνίου:

https://sites.google.com/dipereth.gr/marathon           

Επίσης για τον καλύτερο συντονισμό των εμπλεκομένων  και τη  διασφάλιση της επιτυχίας της διοργάνωσης, παρακαλούνται  όλοι οι  Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, σε ενημερωτική διαδικτυακή συνάντηση τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2021, στις 6 το απόγευμα, στην οποία θα μπορούν αν συμμετάσχουν  μέσα από την ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://minedu-primary.webex.com/meet/dkarampi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: Ανησυχία για τους θανάτους - Διατηρούνται ψηλά τα κρούσματα

Βασίλης Λαμπρινός: Επίσκεψη σε δύο ειδικά σχολεία

Ηράκλειο: Φωταγωγήθηκε το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο στην Πλατεία Ελευθερίας (Φωτογραφίες)

ESPA BANNER