Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει την ανθρωπότητα να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες διαβίωσης. Και καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται και τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται μια νέα πραγματικότητα, οι αγρότες και οι ερευνητές ανησυχούν όλο και περισσότερο για το μέλλον των δημοφιλών τροφίμων.
Υπάρχει η άποψη ότι ο μέσος άνθρωπος δεν θα μπορεί να αγοράσει μερικά από τα προϊόντα που είναι δημοφιλή τώρα επειδή θα γίνουν πολύ σπάνια ή ακριβά. Φαίνεται λοιπόν ότι θα πρέπει να ζούμε σε έναν λιγότερο γευστικό κόσμο στο μέλλον.
Σύμφωνα με το Bright Side, λόγω των συνθηματικών και της κλιματικής αλλαγής υπάρχει πιθανότητα ορισμένες τροφές να μην είναι διαθέσιμες στο μακρινό μέλλον. Ποιες είναι αυτές;
Τσάι

Οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι ο τομέας του τσαγιού θα επηρεαστεί σημαντικά από την κλιματική αλλαγή εάν δεν ληφθούν προληπτικά μέτρα.
Οπωροφόρα

Τα μήλα, τα κεράσια και τα ροδάκινα είναι σύμβολα της καλοκαιρινής περιόδου. Αλλά μάλλον θα πρέπει να τα αντικαταστήσουμε με κάποια λαχανικά που είναι ικανά να αντέξουν την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Για παράδειγμα, έκθεση του Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, δείχνει ότι οι χειμώνες μπορεί να γίνουν πολύ ήπιοι για την παραγωγή μήλων. Από την άλλη πλευρά, η ζημιά από την υπερβολική ζέστη μπορεί να είναι πολύ σοβαρή για τα οπωροφόρα δέντρα τους άλλους μήνες. Ως αποτέλεσμα, οι καλλιεργητές μπορούν να αναμένουν έλλειψη στην ποιότητα και την ποσότητα των καρπών.
Ρύζι

Οι καλλιέργειες ρυζιού απειλούνται επίσης με μείωση κατά 20-40%. Αλλά υπάρχει ένα άλλο κρίσιμο πρόβλημα που μπορούν να αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι. Σύμφωνα με αυτό το άρθρο, το ρύζι μπορεί να γίνει λιγότερο θρεπτικό λόγω της αυξανόμενης συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βασίζονται στο ρύζι ως βασική τροφή τους θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους για να αποφύγουν απειλητικά για την υγεία προβλήματα.
Σιτάρι

Φαίνεται ότι αυτή η καλλιέργεια έχει ήδη επηρεαστεί αρνητικά από την κλιματική αλλαγή. Αυτό σημαίνει ότι το ψωμί, τα γλυκά μπορούν να γίνουν λιχουδιά για τα παιδιά μας ή ακόμα και για εμάς. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, που διεξήχθη από το Kansas State University, κινδυνεύουμε να χάσουμε τουλάχιστον το 1/4 της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού μας, καθώς κάθε βαθμός που αυξάνεται η θερμοκρασία μειώνει περίπου το 6% αυτής.
Μέλι

Τα αυξανόμενα επίπεδα CO2 μειώνουν την πρωτεΐνη στη γύρη, την κύρια πηγή τροφής μεταξύ των μελισσών. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτό το πρόβλημα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατό τους, καθώς δεν θα έχουν αρκετή διατροφή.
Καφές

Περίπου το 50% της παγκόσμιας περιοχής που είναι κατάλληλη για παραγωγή καφέ κινδυνεύει να μειωθεί έως το 2050. Οι άνθρωποι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν προβλήματα όπως η αύξηση των τιμών, η αρνητική επίδραση στη γεύση και το άρωμα και οι ελλείψεις στον εφοδιασμό.
Σοκολάτα

Αν και τα κακάο δεν επηρεάζονται από υψηλές θερμοκρασίες, απαιτούν άφθονη βροχόπτωση και υψηλή υγρασία.
Σύμφωνα με έκθεση, ο ακραίος καιρός δεν αναμένεται να συνοδεύεται από έντονες βροχές. Αυτές οι συνθήκες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την παραγωγή κακάου και να οδηγήσουν σε ένα εκατομμύριο λιγότερους τόνους σκόνης, τρούφες ή μπάρες σοκολάτας ετησίως.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αύξηση της θερμοκρασίας στη Γη: Πόσο επηρεάζει μόλις μισός βαθμός Κελσίου
Nature: ''Ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης του 90% της θαλάσσιας ζωής'
Κλιματική αλλαγή: Ο «Παγετώνας της Αποκάλυψης» κρέμεται πλέον από μια... κλωστή