Περίεργα - Παράξενα

Ζωγραφίζουν μάτια πάνω σε βόδια για να επιβιώσουν...

αγελάδα μάτι

Η άγρια ζωή ύστερα από το χτύπημα που έχει δεχθεί από τον ανθρώπινο παράγοντα, χρειάζεται τώρα τον άνθρωπο για να ευδοκιμήσει. Η καταπολέμηση της λαθροθηρίας, η αλληλεπίδραση άγριας ζωής και ανθρώπων αλλά και η προστασία των οικοτόπων, είναι μερικά από αυτά που πρέπει να μελετήσουν οι φυσιολόγοι ώστε να γίνει κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουαλίας, ανακάλυψαν έναν μη επεμβατικό τρόπο ώστε να βοηθήσουν τα βοοειδή να επιβιώσουν. Σε συνεργασία με το Κέντρο Διατήρησης Θηρευτών της Μποτσουάνα αλλά και βοσκούς της περιοχής, πέρασαν τέσσερα χρόνια μελετώντας τι θα ακολουθούσε αν ζωγράφιζαν μάτια στο πίσω μέρος του σώματος των βοοειδών. Και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενδιαφέροντα.

Τα μέλη της αγέλης των βοδιών με ζωγραφισμένα μάτια στο σώμα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν από εκείνα που δεν είχαν σημάδια στο σώμα τους ή από κείνα που είχαν απλά σταυρωτά σημάδια. Η καινοτόμος αυτή λύση χρησιμοποιεί την έννοια της αμυντικής μίμησης. Μετά από πολύ προσεκτική παρατήρηση, οι ερευνητές σημείωσαν πως τα λιοντάρια ήταν εκείνα που επιτίθονταν συχνότερα στα βοοειδή. Τα λιοντάρια, που πάντα χρησιμοποιούν το στοιχείο της έκπληξης πριν επιτεθούν, έδειξαν να αποτρέπονται από τα ζωγραφισμένα μάτια στα σώματα των βοοειδών καθώς αυτή η διαφοροποίηση φαίνεται να την αποσοβεί.

 

Πρόκειται για ένα σημαντικό εύρημα που μπορεί να βοηθήσει τους αγρότες ειδικά σε περιοχές που υπάρχει άγρια ζωή και που μπορεί να σώσει μεγάλο μέρος των κοπαδιών τους.

Κατά την διάρκεια της μελέτης, 2.061 βοοειδή παρατηρήθηκαν για 24 ημέρες χωρισμένα σε τρεις ομάδες. Στη μια ζωγράφισαν μάτια, στην άλλη έναν σταυρό και στην Τρίτη τίποτα. Από τα 683 βοοειδή ζωγραφισμένα με μάτια, κανένα δεν πέθανε μέσα σε τέσσερα χρόνια. Από τα 835 βοοειδή χωρίς σημάδι, πέθαναν 15 ύστερα από επίθεση λιονταριών, ενώ από τα 583 βοοειδή με σταυρό σκοτώθηκαν 4.

Φυσικά, το σύστημα δεν μπορεί να δουλεύει απόλυτα. Οι ερευνητές επεσήμαναν πως τα αποτελέσματα μπορεί να ήταν διαφορετικά αν ζωγράφιζαν όλο αυτό το κοπάδι, αφού με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπήρχε κανένας εύκολο στόχο. Έτσι προτείνουν στους αγρότες να σημαδεύουν μόνο τα πιο πολύτιμα μέλη της αγέλης, με την πιθανότητα βέβαια τα λιοντάρια να συνηθίσουν το αποτρεπτικό σχέδιο και να επιτεθούν, να είναι ορατή.

Περίεργα - Παράξενα

Ρεκόρ Γκίνες για συλλογή 20.000 παιχνιδιών από fast food (φώτο)

συλλογη παιχνιδιων

Πολλοί άνθρωποι συλλέγουν αναμνηστικά αντικείμενα ή παιχνίδια από τοην παιδική ηλικία. Από την ηλικία των 5 ετών, ο Φιλιππινέζος γραφίστας Πέρσιβαλ Λούγκου είχε το πάθος να συλλέγει παιχνίδια από αλυσίδες εστιατορίων fast food όπως τα McDonald's, Burger King και Jollibee.

Τώρα, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, ο 50χρονος έχει στο σπίτι του περίπου 20.000 παιχνίδια και κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness από το 2014, όταν η συλλογή του έφτασε περισσότερα από 10.000 αντικείμενα.

Μπήκε στο ρεκόρ γκίνες!
Μπήκε στο ρεκόρ γκίνες!

«Το παιχνίδι είναι από μόνο του ένας αφηγητής», είπε ο Λούγκου, εξηγώντας το χόμπι του καθισμένος ανάμεσα στα παιχνίδια του.
«Για παράδειγμα, μου προσφέρει μια ματιά της συγκεκριμένης περιόδου όταν την έζησα, την ιστορία του τι συμβαίνει, ποια είναι τα περιστατικά που συνδέονται με την απόκτηση του κάθε παιχνιδιού», είπε.

Ο Λούγκου, που ζει στο Απαλιτ στην Παμπάνγκα, μια επαρχία βορειοδυτικά της Μανίλα, έχτισε το τριώροφο σπίτι του ειδικά για να στεγάσει τη συλλογή του.

Το όνειρό του είναι να ανοίξει ένα μουσείο με τα παιχνίδια του
Το όνειρό του είναι να ανοίξει ένα μουσείο με τα παιχνίδια του

Τα περισσότερα από τα παιχνίδια του αποκτήθηκαν μέσω προσωπικών αγορών, αλλά μερικά είναι δώρα από φίλους και συγγενείς.

Ένα από τα πιο πολύτιμα κομμάτια του είναι το «Hetty Spaghetti», μια μασκότ από την αλυσίδα Jollibee που του έδωσε η μητέρα του το 1988.

Μερικά από τα παιχνίδια της συλλογής
Μερικά από τα παιχνίδια της συλλογής

Το όνειρό του τώρα είναι να εκθέσει τελικά τη συλλογή του στο κοινό ή ακόμη και να ανοίξει ένα μουσείο για να «δώσει στους άλλους την ευκαιρία να ξαναβλέπουν τις δικές τους παιδικές αναμνήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

Κίνα: Παιδί κατέχει μία υπεράνθρωπη ιδιότητα!

Ξενοδοχείο για μοναχικές... μέλισσες (φώτο)

Ιαπωνία: Η χώρα όπου ένας στους δέκα είναι παρθένος μέχρι τα 40