Περίεργα - Παράξενα

Τούρκος αξιωματικός αναζητεί Ελληνοκύπρια με φωτογραφία από την εισβολή του 1974

koritsi_yalousa.jpg

Ένα κορίτσι που το 1974 ήταν περίπου 7-8 χρονών αναζητεί Τούρκος αξιωματικός, ο οποίος κατά τη διάρκεια της εισβολής στη Κύπρο, ήταν στρατιωτικός διοικητής στην περιοχή της Καρπασίας. 

Ο Μουσταφά Μπασέλ είχε φωτογραφηθεί το 1974 με μια μικρή Ελληνοκύπρια και, όπως υποστηρίζει, η φωτογραφία λήφθηκε στο χωριό Γιαλούσα. 

Ωστόσο, Τουρκοκύπριος αστυνομικός ισχυρίζεται πως η φωτογραφία λήφθηκε στο χωριό Ριζοκάρπασο. Όπως και να έχουν τα πράγματα, στη φωτογραφία εμφανίζεται ένα μικρό κορίτσι, το οποίο θέλει να εντοπίσει ο Τούρκος αξιωματικός, απλώς για να μάθει νέα του και το πώς εξελίχθηκε η ζωή του μετά την εισβολή.

Ο Μουσταφά Μπασέλ είναι σήμερα συνταγματάρχης εν αποστρατεία και το 1974 ήταν ανθυπολοχαγός και εκτελούσε καθήκοντα διοικητή λόχου καταδρομέων κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Κύπρο. Όπως ο ίδιος αναφέρει, «τον Οκτώβριο του 1974 στο χωριό Γιαλούσα γνώρισα αυτό το αξιολάτρευτο κορίτσι» της φωτογραφίας. Και διερωτάται: «Άραγε, πού να βρίσκεται τώρα και τι να κάνει;» Ο Μπασέλ έχει γράψει διάφορα βιβλία για την εισβολή του 1974 και δημοσίευσε φωτογραφίες της εποχής που λήφθηκαν σε διάφορα σημεία της Κύπρου. Για τη συγκεκριμένη φωτογραφία υποστηρίζει ότι λήφθηκε όταν επισκέφθηκε τη Γιαλούσα ως διοικητής της περιοχής μετά και τη δεύτερη εισβολή.

Παρά τη βεβαιότητα του Μπασέλ ότι η φωτογραφία λήφθηκε στη Γιαλούσα, Τουρκοκύπριοι ισχυρίζονται ότι η φωτογραφία είχε ληφθεί στο Ριζοκάρπασο το φθινόπωρο του 1974. Μάλιστα, θεωρούν πως το κτήριο που φαίνεται πίσω από τον Τούρκο αξιωματικό είναι ο αστυνομικός σταθμός Ριζοκαρπάσου. Αναφέρουν ακόμη ότι στο Ρζοκάρπασο, εκτός από τους Τούρκους στρατιώτες, υπήρχαν και Τουρκοκύπριοι άτακτοι (μουτζαχεντίν τους χαρακτηρίζουν).

O Τουρκοκύπριος Οσμάν Σαν, ο οποίος το 1974 ήταν αστυνομικός στην περιοχή, υποστηρίζει με ανάρτηση στο facebook ότι η φωτογραφία είχε ληφθεί μπροστά από τον αστυνομικό σταθμό Ριζοκαρπάσου. Μάλιστα δημοσιεύει και άλλες φωτογραφίες από το ίδιο κτήριο, κάνοντας συγκρίσεις με τα κάγκελα, τα φυτά, τις πόρτες, τα παράθυρα, αλλά και το μοτοποδήλατο που διακρίνεται στην είσοδο του σπιτιού. 

Το μοτοποδήλατο, όπως υποστηρίζει, ανήκε σε Ελληνοκύπριους αστυνομικούς και κατά την εισβολή το πήραν οι Τουρκοκύπριοι και το χρησιμοποιούσαν. Ένα άλλο στοιχείο που αναφέρει ο Οσμάν Σαν στην ανάρτησή του είναι πως γύρω από τον αστυνομικό σταθμό Ριζοκαρπάσου υπήρχαν πολλά σπίτια Ελληνοκυπρίων, στα οποία μετά την εισβολή παρέμεναν πολλά παιδιά και ενδεχομένως ένα από αυτά να είναι και το κοριτσάκι που εμφανίζεται στη φωτογραφία.

Περίεργα - Παράξενα

Βρέθηκαν ζωντανά αφρικανικά σαλιγκάρια στις αποσκευές επιβάτη

αφρικανικο σαλιγκαρι

Ζωντανά σαλιγκάρια, φρέσκα φύλλα και ένα τέταρτο κιλό βόειου κρέατος βρέθηκαν πριν από μερικές ημέρες - όχι σε ένα πιάτο ή σε ένα παντοπωλείο αλλά σε αποσκευές σε ένα αεροδρόμιο του Τέξας.

Ένας επιβάτης που έφτασε από τη Νιγηρία αποκάλυψε αρχικά το αποξηραμένο βόειο κρέας στη βαλίτσα του, πριν προσθέσει 15 γιγαντιαία αφρικανικά σαλιγκάρια στη δήλωση.

Τα σαλιγκάρια, τα οποία παραδόθηκαν στο Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), μπορούν να προκαλέσουν μηνιγγίτιδα στους ανθρώπους. Είναι παράνομο να τα κατέχουν στις ΗΠΑ χωρίς άδεια.

Τα γιγαντιαία σαλιγκάρια της Αφρικής είναι από τα πιο καταστροφικά σαλιγκάρια στον κόσμο. Προέρχονται από τη Δυτική Αφρική, όπου θεωρούνται λιχουδιά.

Αλλά είναι επίσης γνωστό ότι φέρουν ένα παράσιτο με ένα μάλλον απειλητικό όνομα: Πνευμονοσκώληκα αρουραίου. Αυτό το παράσιτο μπορεί να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, μια φλεγμονώδη ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Περισσότερα από 2.800 κρούσματα της νόσου έχουν αναφερθεί σε 30 χώρες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα μολυσμένα άτομα έχουν ήπια συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους, δυσκαμψία στον αυχένα και ναυτία - ή καθόλου συμπτώματα.

Η διαδικασία μπορεί να είναι ένας αγώνας ταχύτητας ενάντια στο γρήγορο αναπαραγωγικό σύστημα του σαλιγκαριού. Ένα γιγαντιαίο αφρικανικό σαλιγκάρι μπορεί να παράγει περίπου 1.200 αυγά σε ένα χρόνο.

Η ανακάλυψη του Ιουλίου από τους τελωνιοφύλακες του Χιούστον είναι μία από τις περίπου 250 τέτοιες περιπτώσεις που εντοπίζονται κάθε μέρα στα αμερικανικά λιμάνια εισόδου.

 

 

Αυτά τα σαλιγκάρια αποτελούν επίσης δυνητικά σοβαρή απειλή για το περιβάλλον, καταστρέφοντας τα τοπικά οικοσυστήματα και τα κτήρια. Είναι γνωστό ότι τρώνε τουλάχιστον 500 είδη φυτών, αλλά εάν δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να στραφούν σε φλοιό δέντρων και ακόμη και το χρώμα ή τον στόκο σε σπίτια.

Αποτελούν επίσης ένα είδος πεισματάρη επισκέπτη: Μόλις φτάσουν, είναι δύσκολο να τα ξεφορτωθείς.

Το είδος βρέθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ, στη νότια Φλόριντα, στη δεκαετία του 1960, σύμφωνα με το USDA. Χρειάστηκαν 10 χρόνια και 1 εκατομμύριο δολάρια για την εξάλειψή τους.

Το 2011, τα σαλιγκάρια επέστρεψαν στη Φλόριντα και οι προσπάθειες για την απομάκρυνσή τους συνεχίζονται και πάλι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σκύλος με ύψος 1,70μ. όταν στέκεται όρθιος, έχει μαγέψει το TikTok

Αργεντινή: Η λιμνοθάλασσα... έγινε ροζ! (βίντεο - φωτογραφίες)

Η γυναίκα με το μεγαλύτερο στόμα στον κόσμο - Βίντεο