Skip to main content
ΠΕΡΙΕΡΓΑ - ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Μαθουσάλας: Το γηραιότερο ψάρι στον κόσμο που τρελαίνεται για φρέσκα σύκα

Image
ΨΑΡΙ
 clock 21:49 | 29/01/2022
writer icon newsroom ekriti.gr

Οι βιολόγοι της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας πιστεύουν ότι είναι περίπου 90 ετών.

Ο Μαθουσάλας είναι ένας αυστραλιανός δίπνοος μήκους 1,2 μέτρων και βάρους 18,1 κιλών που μεταφέρθηκε στο μουσείο του Σαν Φρανσίσκο το 1938 από την Αυστραλία. Ένα πρωτόγονο είδος με πνεύμονες και βράγχια, οι δίπνοοι πιστεύεται ότι αποτελούν τον εξελικτικό σύνδεσμο μεταξύ των ψαριών και των αμφιβίων.

Η πρώτη εμφάνιση του Μαθουσάλα στην εφημερίδα San Francisco Chronicle έγινε το 1947: «Αυτά τα παράξενα πλάσματα – με τα πράσινα λέπια που μοιάζουν με φρέσκα φύλλα αγκινάρας – είναι γνωστά στους επιστήμονες ως ένας πιθανός «χαμένος κρίκος» μεταξύ χερσαίων και υδρόβιων ζώων».

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι αρχαιότερος δίπνοος της Αυστραλίας βρισκόταν στο ενυδρείο Shedd στο Σικάγο. Αλλά το ψάρι αυτό, που ονομάστηκε «παππούς», πέθανε το 2017 σε ηλικία 95 ετών.

«Εξ ορισμού, ο Μαθουσάλας είναι ο γηραιότερος», δήλωσε ο Allan Jan, ανώτερος βιολόγος στην Ακαδημία Επιστημών της Καλιφόρνιας και φύλακας του ψαριού. Οι φροντιστές του πιστεύουν ότι το ψάρι είναι θηλυκό, αν και είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το φύλο του είδους χωρίς μια ριψοκίνδυνη αιμοληψία. Η Ακαδημία σχεδιάζει να στείλει ένα μικροσκοπικό δείγμα από το πτερύγιο της σε ερευνητές στην Αυστραλία, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να επιβεβαιώσουν το φύλο και να υπολογίσουν την ακριβή ηλικία του ψαριού.

Ο Jan λέει ότι στο Μαθουσάλα αρέσει να τον τρίβουν στην πλάτη και την κοιλιά και έχει «ήπια» προσωπικότητα.

 

«Λέω στους εθελοντές μου, προσποιηθείτε ότι είναι ένα υποβρύχιο κουτάβι, πολύ ήπιο, ευγενικό, αλλά φυσικά αν τρομάξει θα έχει ξαφνικές εξάρσεις. Αλλά ως επί το πλείστον είναι απλά ήρεμο», δήλωσε ο Jan. Ο Μαθουσάλας έχει αναπτύξει μια προτίμηση για τα εποχιακά σύκα.

«Είναι λίγο επιλεκτικό και της αρέσουν τα σύκα μόνο όταν είναι φρέσκα και στην εποχή τους. Δεν τα τρώει όταν είναι κατεψυγμένα», δήλωσε η Jeanette Peach, εκπρόσωπος της Ακαδημίας Επιστημών της Καλιφόρνιας.

Τα βιολογικά βατόμουρα, τα σταφύλια και το μαρούλι εναλλάσσονται στην καθημερινή του διατροφή, η οποία περιλαμβάνει επίσης μια ποικιλία ψαριών, μύδια, γαρίδες και γαιοσκώληκες, δήλωσε ο Charles Delbeek, έφορος του ενυδρείου Steinhart του μουσείου.

Η ακαδημία διαθέτει άλλους δύο δίπνοους της Αυστραλίας που είναι νεότεροι. Ονομάστηκαν ανάλογα με το μέγεθός τους, ο «Medium» έφτασε στο μουσείο το 1952 και ο «Small» το 1990, και τα δύο από τον ποταμό Mary River, στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας, δήλωσε ο Delbeek. Ζυγίζουν περίπου 11 και 7 κιλά, αντίστοιχα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάγωσε η πισίνα και την έκαναν... καθιστικό! (φώτο)

ΗΠΑ: Συνέλαβαν ντελιβερά και ανέλαβαν να παραδώσουν την παραγγελία με το… περιπολικό! (βίντεο)

Σρι Λάνκα: Πρόστιμο 38.000 ευρώ σε τρεις Ρώσους επιστήμονες επειδή συνέλεγαν σπάνια έντομα

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis