ΟΦραν Σέλακ, από την Κροατία, έχει τη φήμη ότι είναι ο πιο τυχερός άνθρωπος στον κόσμο (ή ο πιο άτυχος). Λέγεται ότι έχει επιβιώσει από συντριβή τρένου, αεροπλάνου και αυτοκινήτου - και αυτή είναι μόνο η αρχή των απίθανων κοντινών συναντήσεών του με τον θάνατο.
Ο πραγματικός «Άφθαρτος» γεννήθηκε στην Κροατία το 1929. Έζησε μια σχετικά απλή ζωή ως καθηγητής μουσικής, μέχρι που ένα μοιραίο ταξίδι με τρένο το 1962 πυροδότησε μια απίστευτη αλυσίδα γεγονότων.
Η απίθανη ιστορία του Σέλακ
Το 1962, ενώ ταξίδευε από το Σαράγεβο στο Ντουμπρόβνικ, ένα φρικτό ατύχημα οδήγησε το τρένο με το οποίο ταξίδευε να πέσει σε ένα ποτάμι. Δεκαεπτά επιβάτες σκοτώθηκαν, όπως αναφέρει ο Σέλακ, αλλά ο ίδιος κατάφερε να κολυμπήσει μέχρι την ακτή, έχοντας μόνο σπάσει το χέρι του και πάθει υποθερμία.
Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο Σέλακ πετούσε από το Ζάγκρεμπ στη Ριέκα. Ο ίδιος αναφέρει ότι ενώ βρισκόταν στον αέρα αποκολλήθηκε μια πόρτα από το αεροσκάφος, το οποίο στη συνέχεια συνετρίβη. Αυτή τη φορά, δεκαεννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο Σέλακ φαίνεται να σώθηκε καθώς έπεσε σε άχυρα. Ξύπνησε σε ένα νοσοκομείο ταραγμένος, αλλά χωρίς κάποιο σοβαρό τραύμα.
Το 1966, ο άτυχος άντρας είχε ένα ακόμη θανατηφόρο ατύχημα, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε και πάλι έπεσε σε ποτάμι. Τέσσερα άτομα πέθαναν, αλλά και πάλι ο ίδιος βγήκε σε μεγάλο βαθμό αλώβητος.
Το 1970, το ρεζερβουάρ καυσίμων του αυτοκινήτου του εξερράγη ενώ οδηγούσε. Γλίτωσε οριακά. Το 1973 σημειώθηκε ένα άλλο φρικιαστικό περιστατικό με το αυτοκίνητό του, όταν βενζίνη χύθηκε στο όχημα του από μια δυσλειτουργική αντλία καυσίμου και ξέσπασαν φλόγες.
Το 1995 τον χτύπησε ένα λεωφορείο. Την επόμενη χρονιά, συνέβη το έβδομο και τελευταίο του ατύχημα. Ένα φορτηγό συγκρούστηκε πλάγια με το αυτοκίνητο του ενώ οδηγούσε σε έναν ορεινό δρόμο. Το αυτοκίνητο έπεσε από τον γκρεμό και εξερράγη ενώ ο ίδιος πιάστηκε από ένα κλαδί δέντρου και σώθηκε.
Αλήθεια ή μυθοπλασία
Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι υπάρχουν κάποιες αμφιβολίες σχετικά με αυτούς τους επτά ισχυρισμούς. Ο ίδιος ο Σέλακ τόνισε ότι αυτά τα περιστατικά ήταν αληθινά και επηρέασαν σημαντικά αυτόν.
Είναι αλήθεια ότι υπάρχει έλλειψη επίσημης επαλήθευσης ορισμένων από αυτών των περιστατικών (η συντριβή του αεροπλάνου το 1963 και η συντριβή του τρένου πριν από αυτήν, για παράδειγμα) και κάποιες ασυνέπειες στις αφηγήσεις. Αυτό μπορεί είτε να οφείλεται σε αδυναμία μνήμης, είτε σε ψευδείς ιστορίες είτε σε κάτι άλλο.
Ένα όμως είναι σίγουρο. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, ο Σέλακ κέρδισε το λαχείο της Κροατίας αποκτώντας 725.000 ευρώ. Με αυτά, αγόρασε ένα πολυτελές σπίτι, το οποίο τελικά πούλησε το 2010.
Ό,τι κι αν συνέβη στην πορεία, η ιστορία του Σέλακ είχε αίσιο τέλος, καθώς πέθανε σε ηλικία 86 ετών το 2016. Ξόδεψε τα τελευταία του κέρδη σε ένα ιερό για την Παναγία ως ευχαριστία για την καλή του τύχη.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μαρία Καρυστιανού: «Έκπληκτη διαβάζω…» – Η ανάρτηση για Βασίλη Καλογήρου και Τέμπη
Βασίλης Καλογήρου: Γιατί παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της εγκληματικής ενέργειας
Αγρότες: Αυτά είναι τα έξι μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση