Οικονομία

Υπέρ της φορολόγησης των ηλεκτρονικών συναλλαγών ο Σταθάκης

Σταθάκης

Η πρώτη δημόσια τοποθέτηση μέλους της κυβέρνησης για τις πληροφορίες περί θέσπισης φόρου στις τραπεζικές συναλλαγές, ήρθε από τον υπ. Οικονομίας Γιώργος Σταθάκη και ήταν θετική.

Σύμφωνα με το εν λόγω σενάριο, προκειμένου να μη γίνουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις θα επιβληθεί ένας εσωτερικός φόρος Τόμπιν, ένα ειδικό τέλος που δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις, σε όλες τις ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές. Με αυτόν τον τρόπο ευελπιστούν στην κυβέρνηση ότι θα γεμίσουν τα ταμεία των Ταμείων και θα πειστούν οι Θεσμοί ότι δεν χρειάζεται ούτε μείωση συντάξεων, αλλά ούτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Ο κ. Σταθάκης τάχθηκε ανοικτά υπέρ της θέσπισης του εν λόγω φόρου σημειώνοντας πως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Αρκεί να είναι μελετημένος όπως είπε, διευκρινίζοντας πως θα αφορά ηλεκτρονικές συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ. «Πριν ρίξουμε το ανάθεμα ή επικροτήσουμε θα πρέπει να δούμε αν έχει μελετηθεί επαρκώς» είπε ο κ. Σταθάκης, μιλώντας στον Real fm 9.78 και στον Νίκο Στραβελάκη.

Ο υπουργός Οικονομίας υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν νέα πρόσθετα μέτρα εντός του 2016, επιχειρηματολογώντας πως οι δανειστές έχουν συμφωνήσει με τον προϋπολογισμό. «Μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί ή υπονοηθεί αντίστοιχο αίτημα από τους θεσμούς. Θα μου προξενήσει τεράστια έκπληξη αν συμβεί το αντίθετο» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Επίσης, προανήγγειλε ότι θα θεσπιστεί νόμος μέχρι τις 15/2 με τον οποίο θα εξαιρούνται από την διαδικασία των πλειστηριασμών, τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν ήδη εξαιρεθεί στην πρώτη φάση και αφορούν στεγαστικά α' κατοικίας, καταναλωτικά νοικοκυριών και δάνεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τέλος, εμφανίστηκε βέβαιος ότι δεν θα υπάρξουν διαρροές από το κυβερνητικό στρατόπεδο, στην ψηφοφορία για το ασφαλιστικό.

Οικονομία

Αξιολόγηση Κομισιόν: Ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας

μέτρα στήριξης οικονομίας

Την ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καταγράφει η έκθεση της Κομισιόν για την 11η αξιολόγηση της Ελλάδας, υπογραμμίζοντας επίσης πρόοδο σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων.

Υπολογίζει παράλληλα ότι το ΑΕΠ θα αναπτυχθεί 4,3% φέτος και 6% το 2022, λόγω του σχεδίου ανάκαμψης και μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Υπάρχουν και οι επισημάνσεις όμως για καθυστερήσεις όπως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου και με αστερίσκο για το θέμα των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με την έκθεση, σε ορισμένους τομείς η πρόοδος είναι πιο αργή από είχε αναφερθεί στην 10η αξιολόγηση. Σημειώνει πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου παραμένουν στα 900 εκατ. ευρώ, υπερβαίνοντας τον στόχο του Ιουλίου κατά σχεδόν 80% και τονίζει μάλιστα πως είναι μία σοβαρή απόκλιση εγείρει ανησυχίες, δεδομένης της εκτεταμένης επανεκτίμησης των στόχων εκκαθάρισης που αναλήφθηκαν στο πλαίσιο της 10ης έκθεσης.

Η τρέχουσα καθυστέρηση καθιστά τον στόχο δύσκολο να επιτευχθεί ακόμη και στα τέλη Σεπτεμβρίου. “Οι αρχές καλούνται να επιταχύνουν την εφαρμογή όλων των ενεργειών που διευκολύνουν την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και να αποτρέψουν τη συσσώρευση νέων, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μελλοντικές αλλαγές στους συμφωνηθέντες στόχους. Εντούτοις, όπως αναφέρει η Κομισιόν είναι ενθαρρυντικό ότι η εφαρμογή των συστάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την εκκαθάριση καθυστερήσεων συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί και ότι οι αρχές εντόπισαν προτάσεις για την απλοποίηση ορισμένων δημοσιονομικών διαδικασιών, η πλειοψηφία των οποίων θα υιοθετηθεί έως τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο του 2021.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σταϊκούρας: Ξεκίνησαν οι διαδικασίες για αποζημίωση της Ελλάδας από την Novartis

Φαρμακοβιομηχανία: Μέτρα για την συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης

ΟΟΣΑ: Προβλέψεις για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας φέτος και το 2022

ESPA BANNER