Οικονομία

Βitcoin: Νέο ρεκόρ πάνω από 60.000 δολ.

bitcoin

Το κρυπτονόμισμα ανέβηκε στα 60.000 δολ. ανακάμπτοντας από μια πτώση στα τέλη Φεβρουαρίου, αφού σημείωσε νέο υψηλό. Επωφελείται από την αισιοδοξία στις χρηματοπιστωτικές αγορές αφού ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υπέγραψε πακέτο οικονομικής τόνωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το ράλι του bitcoin έχει αποδοθεί σε διάφορους παράγοντες, όπως στη συμμετοχή μεγαλύτερων θεσμικών επενδυτών και σε κάποιες αξιοσημείωτες αγορές από εταιρείες.

Οι Tesla, Square και Microstrategy συγκαταλέγονται μεταξύ των εταιρειών που έχουν αγοράσει bitcoin.

Αντίθετα το Ethereum δεν φαίνεται να ακολουθεί καθώς βρίσκεται ακόμα στα 1860 δολάρια η στα 1.544 ευρώ. Το ETHER έχει κάνει υψηλά στα 2.028 δολάρια η 1.670 ευρώ.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:

Ηράκλειο - κορωνοϊός: Όπου λαϊκή και συνωστισμός (φωτογραφίες)

Ηράκλειο: Όλο και περισσότεροι μαθητές Δημοτικού γυρίζουν την πλάτη στην τηλεκπαίδευση!

Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για νέο δίπλωμα οδήγησης: Μετά την Κρήτη, τώρα και στην Αττική

Οικονομία

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι θα δουν αυξήσεις και πότε

Συντάξεις

Προ των πυλών είναι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις, ενώ σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όσους έχουν πάνω από 30 συντάξιμα έτη, σε δύο δόσεις. Αύξηση κατά μέσο όρο 7% (ή 50 ευρώ τον μήνα) θα λάβουν τον Ιούνιο γύρω στους 50.000 «νέους» συνταξιούχους με πάνω από 30 έτη ασφάλισης, ενώ τον Ιούλιο θα λάβουν αναδρομικά 20 μηνών.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν από τον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση, ο οποίος ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά σε ό,τι αφορά τις κύριες συντάξεις έχει αναδρομική ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Παράλληλα πηγές του υπουργείου Εργασίας και του e-ΕΦΚΑ αναφέρουν πως οι αυξήσεις θα κυμανθούν, ανάλογα με τα έτη ασφάλισης και τις ασφαλιστέες αποδοχές, από τα 10 ευρώ έως τα 200 ευρώ.

Κατά μέσο όρο, όμως, η αύξηση στιςσυντάξεις των ”νέων” συνταξιούχων θα ανέλθει στα 50 ευρώ τον μήνα. Όσον αφορά τη δαπάνη για τις αυξήσεις θα ανέλθει σε 2,5 εκατ. ευρώ τον μήνα.

Την ίδια στιγμή όμως η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης οδηγεί και σε «λογιστικές» αυξήσεις για κοντά 150.000 ”παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που είχαν βγει στη σύνταξη προ της 13ης Μαΐου 2016.

Τι θα γίνει με τα αναδρομικά

Με την πληρωμή των αυξήσεων στις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα κλείσει ο κύκλος της εφαρμογής των διατάξεων που προέβλεπαν αφενός αυξήσεις σε κύριες και επικουρικές συντάξεις (σ.σ. καταβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2020, κατ΄ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για το νόμο Κατρούγκαλου το 2016 και έπειτα) και αφετέρου την πληρωμή αναδρομικών για τις μνημονιακές περικοπές στις κύριες συντάξεις σε ζώντες (σ.σ. πληρώθηκαν το Φθινόπωρο του 2020) και κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (σ.σ. πληρώθηκαν το Φεβρουάριο -Απρίλιο του 2021) κατ’ εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ για τις μειώσεις του 2011-2012).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ;

Ρέθυμνο: Ένα οραματικό έργο για την πόλη εξήγγειλε ο Στέλιος Πέτσας

Συνάντηση Πέτσα με Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη, Δημάρχους για τα θέματα του Ρεθύμνου

Διανομή self test από τα φαρμακεία: Δευτέρα - Τετάρτη μόνο σε εκπαιδευτικούς και μαθητές