Οικονομία

Βγαίνει το Μάρτιο από το μνημόνιο η Κύπρος

σημαια,κυπρος,ΕΕ

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ενημερώνει σήμερα το απόγευμα, στις Βρυξέλλες, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την πορεία της εφαρμογής του προγράμματος μεταρρύθμισης και εξυγίανσης, καθώς και για την πρόοδο της κυπριακής οικονομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που θα τεθούν ενώπιον των ευρωβουλευτών, το κυπριακό δημόσιο χρέος θα μειωθεί σε 95% του ΑΕΠ το 2017 και σε 69% το 2020. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ολοκλήρωσε την ένατη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Κύπρου και αυτό κατέστησε διαθέσιμο προς εκταμίευση το ποσό των 126,3 εκατ. ευρώ ανεβάζοντας τις συνολικές εκταμιεύσεις βάσει του προγράμματος, σε περίπου 1 δισ.ευρώ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, έχει καταστήσει σαφές ότι η Κύπρος δεν πρόκειται να υποβάλει αίτημα, είτε για νέο πρόγραμμα, είτε για επέκταση του υφιστάμενου ή έστω για γεφυρωτική ρευστότητα μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Εξήγησε ότι, μετά τον ερχόμενο Μάρτιο δεν θα τίθεται ζήτημα οποιωνδήποτε απαιτήσεων από τους διεθνείς πιστωτές, διότι, όπως υπέδειξε, δεν θα υπάρχει πρόγραμμα στήριξης. Ωστόσο, στην κυβέρνηση επικρατεί προβληματισμός για τις συνέπειες της εξόδου της Κύπρου από το πρόγραμμα χωρίς ολοκλήρωση των δεσμεύσεων για ιδιωτικοποίηση της Αρχής Τηλεπικοινωνιών (Cyta). Η κυβέρνηση θεωρεί δεδομένη την ολοκλήρωση του προγράμματος, αλλά ανησυχεί ότι χωρίς ομαλή έξοδο, θα γίνει πιο δύσκολη η πορεία αναβάθμισης της Κύπρου σε επενδυτική βαθμίδα και κατ' επέκταση σε φτηνή πρόσβαση στις αγορές.

Πάντως, παρά την γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο, η κυπριακή οικονομία και κυρίως τα δημόσια οικονομικά θα κρίνονται πολύ αυστηρά. Τον έλεγχο αντί της τρόικας θα ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) στη βάση, όπως γράφει η εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» έξι εποπτικών κανόνων: τήρηση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (χρυσός κανόνας), διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων στόχων, εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης αποκλίσεων, προληπτική εποπτεία και έλεγχος των μακροοικονομικών προβλέψεων από ανεξάρτητες εθνικές αρχές.

Εποπτεία, παρακολούθηση και δημοσιονομική προσαρμογή, θα παραμείνουν στην πρώτη γραμμή και στη μεταμνημονιακή εποχή, ενώ ήδη η εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος έχει περάσει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό. Την ώρα που η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται να αποχωρήσει από το μνημόνιο, είτε με την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, είτε με ημιτελή προσαρμογή, οι υποχρεώσεις δεν σταματούν, αλλά συνεχίζουν.

Στελέχη του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι το «σκανάρισμα» του οικονομικού προγράμματος μπορεί να μην είναι κάθε τρίμηνο, όπως γινόταν με την τρόικα, αλλά θα είναι πιο αυστηρό. Υπάρχει η εξαμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κατάρτιση των προϋπολογισμών θα γίνεται με μόνιμη «ενισχυμένη εποπτεία» των ευρωπαϊκών οργάνων. Η εποπτεία θα καθορίζεται από το πλαίσιο δημοσιονομικής πειθαρχίας, που οριοθετεί τις υποχρεώσεις του κάθε κράτους-μέλους, οι οποίες περιλαμβάνουν:

- τήρηση του κανόνα του ισοσκελισμένου προϋπολογισμού (χρυσός κανόνας),

- διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων στόχων (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής),

- εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν σε διατηρήσιμα αποτελέσματα (μεταρρυθμίσεις)

-πρόβλεψη για μηχανισμό αυτόματης διόρθωσης τυχόν αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους

- προληπτική εποπτεία του εθνικού προϋπολογισμού (διαδικασία «ευρωπαϊκού εξαμήνου»)

- έλεγχο του προϋπολογισμού και των μακροοικονομικών προβλέψεων από ανεξάρτητες εθνικές αρχές (Δημοσιονομικό Συμβούλιο).

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι και φέτος η Κύπρος να βγει στις αγορές για άντληση κεφαλαίων και γι' αυτό , όπως σημειώνουν, πρέπει να συνεχιστεί η δυναμική των θετικών αξιολογήσεων της κυπριακής οικονομίας.
enikonomia.gr

Οικονομία

Τουρισμός: Πλησιάζουν το 50% του 2019 οι φετινές αφίξεις

αεροδρόμιο τουρίστες

Οι εθνικοί στόχοι για τον τουρισμό φέτος επετεύχθησαν και οι αφίξεις και τα έσοδα αναμένεται να διαμορφωθούν σε επίπεδα της τάξης του 50% εκείνων του 2019 ή και οριακά υψηλότερα, συμφωνούν πηγές του κλάδου αλλά και της κυβέρνησης.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας για την επιβατική κίνηση των αεροδρομίων κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου σε σχέση με το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2019 που οι πτήσεις ήταν 368.414, φέτος υπάρχει πτώση 36,1% στην κίνηση αεροσκαφών, ενώ στο σύνολο της επιβατικής κίνησης που ήταν 44.895.202 το 2019, στο φετινό οκτάμηνο υπάρχει πτώση 53,8%. Οσον αφορά τις αφίξεις επιβατών εξωτερικού φέτος τον Αύγουστο, αυτές ανήλθαν σε 3.042.098 ταξιδιώτες, ενώ τον Αύγουστο του 2020 είχαν αφιχθεί 1.666.222 επιβάτες – ποσοστό αύξησης 82,6%.

Η διεύρυνση της παρατηρούμενης ανάκαμψης θα εξαρτηθεί όμως κυρίως από τις επιδόσεις των μη καλοκαιρινών προορισμών όπως η Αθήνα, που παίρνει τη σκυτάλη από τα τέλη Οκτωβρίου ως ο νούμερο ένα ελληνικός προορισμός. Επί του παρόντος υπολογίζεται πάντως πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις φέτος θα διαμορφωθούν στα επίπεδα των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό διπλάσιο από το περσινό και μισό από εκείνο του 2019. Ωστόσο, ούτε όλοι οι προορισμοί είχαν εξίσου καλές επιδόσεις ούτε τα φαινόμενα υπερτουρισμού που εκδηλώθηκαν σε αρκετούς προορισμούς, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα και το περιβάλλον τους, είναι πλέον επιθυμητά.

Επιπλέον, καθώς η τρέχουσα χρονιά βαίνει προς το τέλος της, έχει ξεκινήσει και η σχεδίαση πολιτικών που μπορούν να αυξήσουν την προστιθέμενη αξία των ταξιδιωτικών αφίξεων, με την κυβέρνηση και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων να σηματοδοτούν πως το νέο μοντέλο πρέπει να χαρακτηρίζεται από υψηλότερη κατά κεφαλή δαπάνη και συμμόρφωση με τις αρχές της βιωσιμότητας και τους στόχους για τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, με παράλληλη βελτίωση των υποδομών και των υπηρεσιών.

Πρακτικά αυτό σημαίνει δραστικό έλεγχο του αριθμού των ημερήσιων επισκεπτών που επισκέπτονται συγκεκριμένους κορυφαίους ελληνικούς προορισμούς χωρίς να αφήνουν αξιόλογο οικονομικό έσοδο, αλλά επιβαρύνοντας με δεκάδες προβλήματα όπως το κυκλοφοριακό, η διαχείριση των απορριμμάτων και των λυμάτων, η ύδρευση και η εν γένει αλλοίωση του χαρακτήρα τους ώστε να αυξηθεί ο τουρισμός.

Συνολικά φέτος μέχρι και τον Αύγουστο τα στατιστικά στοιχεία της ΥΠΑ δείχνουν πως ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών, ξένων και Ελλήνων, έφθασε τους 20.727.553 επιβάτες παρουσιάζοντας άνοδο 53,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, όπου είχαν διακινηθεί 13.485.139 επιβάτες. Οσον αφορά τις πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας είχαν επίσης θετικό πρόσημο καθώς ανήλθαν στις 235.570, από τις οποίες 103.755 ήταν εσωτερικού και 131.815 εξωτερικού, παρουσιάζοντας άνοδο 38,6% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020, οπότε και είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 169.999 πτήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Τι λένε οι οικονομολόγοι για την εκτίναξη των τιμών της ενέργειας

Σκυλακάκης: Εξόχως συντηρητική η πρόβλεψη για ανάκαμψη 5,9% το 2021

ESPA BANNER