Οικονομία

To δύσκολο στοίχημα της ανάκαμψης μέσα στο 2021

Αγορές

Οι νέοι περιορισμοί στις κοινωνικές επαφές που ανακοίνωσαν προ ημερών οι κυβερνήσεις της Ευρώπης οδηγούν αναπόφευκτα σε αρνητικές αναθεωρήσεις για το ΑΕΠ των οικονομιών για το δ΄ τρίμηνο του 2020.

Η Βρετανία είναι η τελευταία που ανακοίνωσε σήμερα νέο lockdown σε όλη τη χώρα, ακολουθώντας παρεμφερή μέτρα που ελήφθησαν από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο. Μερίδα οικονομικών αναλυτών, ωστόσο, διατηρεί θετική την προοπτική των οικονομιών της Ευρωζώνης για το 2021 αφού η εξάπλωση του Covid-19 θα έχει τεθεί υπό κάποιο έλεγχο. «Μια μεγαλύτερη υποχώρηση της δραστηριότητας στα τέλη του 2020 θα ακολουθηθεί από ισχυρότερη ανάκαμψη το 2021, μόλις υποχωρήσει το δεύτερο κύμα  χάρις των συνεχιζόμενων ιατρικών ερευνών, την μικρότερη επίδραση των περιοριστικών μέτρων σε όλο το εύρος της οικονομίας και τον ερχομό της άνοιξης», σχολιάζει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Χόλγκερ Σμίτινγκ.

Το αρνητικό αντίκτυπο των νέων περιορισμών για την ανάσχεση του δεύτερου κύματος της πανδημίας του Covid-19 απεικονίστηκε στις αγορές την περασμένη εβδομάδα. Τα χρηματιστήρια παρουσίασαν τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Μάρτιο, όταν βρίσκονταν σε έξαρση το πρώτο κύμα της πανδημίας. Οι τιμές του πετρελαίου κατέρρευσαν την Παρασκευή στο χαμηλό πεντάμηνου. Η επιθετική αύξηση των κρουσμάτων και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού οδήγησαν σε απώλειες και τη Wall Street, με τον δείκτη S&P 500 να υποχωρεί κατά 5,6% την περασμένη εβδομάδα. Καμία θετική επίδραση δεν ασκήθηκε από τη ανακοίνωση για ενίσχυση της ανάπτυξης κατά 12,7% το γ΄ τρίμηνο ύστερα από τη δραματική συρρίκνωση του 15,1% που είχε σημειωθεί το δεύτερο. Διότι όλοι έχουν στραμμένη τη ματιά τους στην πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών το δ΄ τρίμηνο.

Διπλή ύφεση

Σενάρια για διπλή ύφεση μέσα στο 2020 κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Η οικονομία της Γαλλίας, της δεύτερης ισχυρότερης στην Ευρωζώνη, εκτιμάται πως θα συρρικνωθεί έως και 4% μετά το καθολικό lockdown που ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος, Μανουέλ Μακρόν, για έναν μήνα. Οι επιπτώσεις στη Γερμανία, όπου οι περιορισμοί επικεντρώνονται κυρίως στους κλάδους της εστίασης και της φιλοξενίας, θα είναι έως έναν βαθμό περιορισμένες. Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναμένεται να ενισχυθεί έως και 0,5% μέσα στο δ΄ τρίμηνο, εκτιμά η Berenberg. Εάν βέβαια οι περιορισμοί αυτοί δεν αναχαιτίσουν το δεύτερο κύμα της πανδημίας, τότε θα χρειαστεί να επιβληθούν ακόμη πιο αυστηρά μέτρα που θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη.

Μολονότι είναι επιθετική η αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, όμως, υπάρχει μεγαλύτερη εξοικείωση με τον κορωνοιό σε αυτή τη φάση της πανδημίας. Επιπροσθέτως οι περιορισμοί δεν οδηγούν σε μια ολοκληρωτική ακινητοποίηση της οικονομίας. Η μεγάλη πτώση της δραστηριότητας στις υπηρεσίες αναμένεται να αντισταθμιστεί έως ένα σημείο από τη μεταποίηση και τις εξαγωγές. Εάν, μάλιστα, τεθεί υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της πανδημίας, κάτι που αναμένεται να φανεί έως τα μέσα Νοεμβρίου, υποστηρικτικό ρόλο εκτιμάται πως θα διαδραματίσει μια επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων  από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αφού η κεντρική τραπεζίτης της Ευρωζώνης, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ήδη εξετάζονται περαιτέρω μέτρα από τους εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ, αναλυτές της αγοράς ήδη προεξοφλούν μια απόφαση για αύξηση των αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου.

Μεγάλες προκλήσεις

Βέβαια οι προκλήσεις στην πραγματική οικονομία είναι μεγάλες. Δεν αναμένεται αποκατάσταση της οικονομικής δραστηριότητας στα επίπεδα που ίσχυαν προ πανδημίας νωρίτερα από τα τέλη του 2022. Προσδοκίες, όμως, για μια δυναμική ανάκαμψη μέσα στο 2021 πηγάζουν από την απρόσμενη αύξηση του ΑΕΠ που σημειώθηκε την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, όταν π.χ. η ανάπτυξη στη Γερμανία επεκτάθηκε κατά 8,2%, αντικατοπτρίζοντας μια ανεπανάληπτη επίδοση από το 1970. Το οικονομικό κλίμα μέσα στο 2021 θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις των φαρμακευτικών ερευνών και τη στήριξη που θα παρέχουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στους κλάδους και τους εργαζόμενους που έχουν δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα. Θετικό ρόλο θα διαδραμάτιζε, επίσης, η συναίνεση των κυβερνήσεων στη λήψη κοινών μέτρων προστασίας από την πανδημία που θα στήριζαν την μερική επαναφορά της εμπορικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την πορεία της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης του Covid-19.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Οικονομία

Φορολογικές δηλώσεις: Παράταση ζητούν οι λογιστές – Plan B για ΕΝΦΙΑ

φορολογικες δηλωσεις

Κάτι λιγότερο από 25 ημέρες απομένουν για την λήξη της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και απομένουν να υποβληθούν περίπου 2,6 εκατ., κάτι που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πρέπει να υποβάλλονται κατά μέσο όρο κοντά στις 110.000 δηλώσεις την ημέρα.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, τα στοιχεία, πάντως, των τελευταίων ημερών δεν δείχνουν ότι ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί. Από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι όλα θα κυλήσουμε ομαλά και δεν πρόκειται να τεθεί ζήτημα νέας παράτασης, αφού όπως σημειώνουν κάτι τέτοιο θα πήγαινε πίσω την διαδικασία έκδοσης των σημειωμάτων πληρωμής του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη πλευρά ο κλάδος των λογιστών ζητάει παράταση τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, με τους φοροτεχνικούς να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος που έχουν επωμιστεί. Πάντως, σε off the record συζητήσεις με επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι είναι πιθανό να υπάρξει μία ολιγοήμερη παράταση, αλλά σε τέτοιο εύρος που δεν θα θέσει εν αμφιβόλω την έγκαιρη έκδοση των σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και plan B στην περίπτωση που πλησιάσει το τέλος του μήνα και δεν έχει υποβληθεί ικανός αριθμός δηλώσεων. Στην περίπτωση που παραταθούν οι ημερομηνίες για τις δηλώσεις δεν αποκλείεται να πάει ένα μήνα πίσω η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ και η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Οκτώβριο, ίσως και στα πρότυπα της διπλής πληρωμής δόσης του φόρου εισοδήματος.

Μέχρι χθες είχαν υποβληθεί, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κάτι λιγότερο από 3,8 εκατ. δηλώσεις, ενώ πέρυσι είχαν υποβληθεί συνολικά 6,4 εκατ.

Παράταση ζητούν οι λογιστές

Την ίδια στιγμή, παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων ζητά σύσσωμος ο κλάδος των λογιστών-φοροτεχνικών από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, τουλάχιστον μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.

Όπως σημειώνουν, τα πολλά προβλήματα που παρουσιάστηκαν φέτος λόγω της πανδημίας καθυστέρησαν την έναρξη των δηλώσεων, ενώ στα προβλήματα ήρθε να προστεθεί και η αστοχία του συστήματος που έφερε την έκδοση λανθασμένων εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Όλες οι ενώσεις των λογιστών, φορείς και το Οικονομικό Επιμελητήριο ζητούν από την κυβέρνηση να παρατείνει τη διαδικασία. Όπως σημειώσαμε πιο πάνω, το υπουργείο είναι διστακτικό, αλλά ότι είναι να γίνει θα γίνει την τελευταία στιγμή και αυτό για να μην υπάρξει κανένας εφησυχασμός

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση φοροτεχνικών ελευθέρων επαγγελματιών Αττικής και η οποία αποστέλλεται σε όλα τα κόμματα, καθώς και στο αρμόδιο υπουργείο, τονίζεται ότι  η πλατφόρμα για την υποβολή φορολογικών δηλώσεων ναι μεν  άνοιξε τυπικά στις 27/5/2021, αλλά η επίσημη παραγωγική λειτουργία της, βάσει ανακοίνωσης της ΑΑΔΕ, ξεκίνησε στις 7/7/2021, καθώς μέχρι την ημερομηνία αυτή, υπήρξαν οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις από την πλευρά των φορέων του δημοσίου στην εφαρμογή της ΑΔΔΕ, για την ηλεκτρονική αποστολή των βεβαιώσεων.

Επί πλέον, κάτι που δεν έχει συνυπολογιστεί, είναι η χρονική καθυστέρηση των φετινών αποφάσεων και εγκυκλίων οι οποίες συγκριτικά με πέρσι, εκδόθηκαν κατά έναν έως δύο μήνες αργότερα, εξαιτίας της ιδιαιτερότητας με τη μακρά λίστα των κορονο- ενισχύσεων (37 διαφορετικές περιπτώσεις αποζημιώσεων ειδικού σκοπού).

«Μόνο για την σωστή ενημέρωση των συναδέλφων, όσον αφορά  τη φορολογική και λογιστική μεταχείριση επί των ενισχύσεων αυτών,  μπορείτε να πληροφορηθείτε, ότι χρειάστηκαν περίπου 15 διαδικτυακά σεμινάρια. Είναι επομένως κε Υπουργέ επιβεβλημένο και νόμιμο αλλά και ηθικά σωστό απέναντι στον Έλληνα φορολογούμενο και στο κλάδο μας η καταληκτική ημερομηνία των φετινών δηλώσεων να μεταφερθεί στις 30/9/2021 με απόφαση που θα δημοσιευτεί άμεσα, αναπληρώνοντας έτσι τον χαμένο χρόνο από το αναγκαίο χρονοδιάγραμμα». Με βάση τα ανωτέρω η Ένωση ζητά την παράταση των ημερομηνιών μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Το δείχνουν τα στοιχεία

Το 31,20% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 1.628.777 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 1,32 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 814 ευρώ.

Το 51,63% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 5.221.088 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 2.695.736 είναι μηδενικά.

Για το 17,17% των φορολογουμένων, ή 896.575 φυσικά πρόσωπα, προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσο όρο φθάνει τα 236 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάγιες δαπάνες: Παράταση για αιτήσεις

ΑΑΔΕ: Έως 27 Αυγούστου οι αρχικές - τροποποιητικές δηλώσεις Covid και ενοικίων Μαΐου

ΑΑΔΕ: Οι τρόποι καταπολέμησης της φοροδιαφυγής